Θέλετε να δουλέψετε για τη Google;

Θέλετε να δουλέψετε για τη Google;

Αυτές είναι οι πέντε ερωτήσεις που θα σας κάνουν και εδώ είναι το «σκονάκι» για να τις απαντήσετε.

 

Το Fortune έχει αναδείξει τη Google ως την κορυφαία εταιρεία στον κόσμο να εργαστείς. Η εταιρεία φημίζεται για την αυστηρότητα της στο θέμα των προσλήψεων, αλλά και για τα προνόμια που παρέχει σε κάποιον εφόσον τα καταφέρει να γίνει μέλος της.

Ο Laszlo Bock, προσωπάρχης της Google, αποκάλυψε πρόσφατα σε συνέντευξή του ποιες αξίες ψάχνουν στους υποψήφιους υπαλλήλους και με βάση ποιες ερωτήσεις προσπαθούν να τις ανακαλύψουν. Όπως τα είπε με δικά του λόγια:

Έχετε IQ πάνω από 130;
Η χειρότερη δυνατή απάντηση είναι «Ναι». Η Google ψάχνει για ανθρώπους με «διανοητική ταπεινότητα» καθώς, όπως πιστεύει, χωρίς αυτήν οι άνθρωποι σταματούν να μαθαίνουν. Οι περισσότεροι από τους ευφυείς ανθρώπους εκεί έξω πιστεύουν πως όταν κάτι καλό συμβαίνει είναι επειδή οι ίδιοι είναι μεγαλοφυΐες, ενώ όταν συμβαίνει κάτι αρνητικό είναι επειδή κάποιος άλλος είναι ηλίθιος. Το να μετράς το IQ σου και να θυμάσαι το σκορ υποδηλώνει αυτήν ακριβώς τη νοοτροπία.

Διαβάστε ακόμη: Google Science Fair 2014: Σειρά σας να αλλάξετε τον κόσμο!

Τι να φάμε απόψε;
Μην απαντήσετε «δεν έχω πρόβλημα» ή «ό,τι να ’ναι» ή «εσείς τι θα θέλατε;» ή παρόμοιες ανοησίες. Εφόσον σας ρωτάω, πάει να πει πως θέλω τη γνώμη σας, και ότι αυτή είναι απαραίτητη για να λύσουμε το πρόβλημα. Για αυτό απλώς δώστε τη. Αυτό είναι που ψάχνουμε: την προθυμία να αναλάβεις πρωτοβουλία οποτεδήποτε σου ζητηθεί.

Γιατί επέλεξες να διαβάσεις τα άρθρα που διάβασες χθες;
Δεν υπάρχει η απάντηση «δεν ξέρω». Με ο,τιδήποτε επιλέγουμε να ασχοληθούμε, το κάνουμε για συγκεκριμένο λόγο. Η έννοια-κλειδί εδώ είναι να μπορείς να αναλύεις τα ερεθίσματα και να συνδυάζεις φαινομενικά άσχετες μεταξύ τους πληροφορίες. Αν διαβάζεις κάτι μόνο επειδή βρέθηκε μπροστά σου, απλώς δεν έχεις τον έλεγχο.

Διαβάστε ακόμη: Δέκα λόγοι για να πάψετε να εργάζεστε τόσο σκληρά

Είστε τεμπέλης;
Είστε; Θαυμάσια! H Google θέλει μεν ανθρώπους που νιώθουν «δικά τους» τα πρότζεκτ της εταιρείας, αλλά όχι εκείνους που θέλουν να ανακατεύονται στα πάντα ανεξαρτήτως αν γνωρίζουν τι κάνουν ή όχι. Δηλαδή, κάνε αυτό που ξέρεις καλύτερα, μην έρθεις να καταστρέψεις με την απειρία σου τα υπόλοιπα. Φυσικά, κανείς εκ φύσεως τεμπέλης δεν έχει θέση στη Google. Έχει απλώς εκείνος που βαριέται να αναμιχθεί σε περισσότερα από όσα του αναλογούν.

Έχετε κάποιο συγκεκριμένο τρόπο να λύνετε προβλήματα;
Αν ναι, καταστραφήκαμε. Όταν κάτι χαλάσει ή πάει στραβά, ο εξπέρ θα πει «Έχει συμβεί άλλες εκατό φορές, ορίστε τι πρέπει να κάνουμε». Ένας έξυπνος αρχάριος, όμως, θα λύσει το πρόβλημα χρησιμοποιώντας τα ιδιαίτερα δεδομένα του. Μάλιστα, τις περισσότερες φορές θα βρει έναν νέο και καλύτερο τρόπο από τον «στάνταρ» τρόπο του ειδικού. Πάει να πει, οι άνθρωποι τα καταφέρνουν καλύτερα όταν δεν ξέρουν τι κάνουν. Η εφευρετικότητα κερδίζει πάντα τη διαδικασία.

Διαβάστε ακόμη: «Αναβάθμιση» ενός εκατ. δολαρίων από τον Mr. Google