Θύμα των χάκερ και η Quora: Πάνω από 100 εκατ. λογαριασμοί επηρεάστηκαν

Θύμα των χάκερ και η Quora: Πάνω από 100 εκατ. λογαριασμοί επηρεάστηκαν
A sign of Quora is seen in its office in Mountain View, California on April 17, 2018. (Photo by Yichuan Cao/Sipa USA)

Η εταιρεία δήλωσε ότι εξακολουθεί να διερευνά το περιστατικό. Σε ποιες πληροφορίες είχαν πρόσβαση οι χάκερ.

Η Quora είναι η τελευταία εταιρεία που θα μπορούσε να υποστεί σημαντική παραβίαση δεδομένων.

Την Παρασκευή, η εταιρεία που είναι σημερα μία από τις μεγαλύτερες πύλες ερωτήσεων-απαντήσεων στο Διαδίκτυο, ανακάλυψε ότι χάκερς κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση στους διακομιστές της, κλέβοντας πληροφορίες από περίπου 100 εκατομμύρια χρήστες, που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το μισό του συνολικού αριθμού των χρηστών της ιστοσελίδας.

Η εταιρεία αποκάλυψε την παραβίαση σήμερα, ενώ εξακολουθεί να διερευνά το περιστατικό. Ακόμη, ανακοίνωσε πως έχει ήδη διαπιστώσει ότι οι χάκερς είχαν πρόσβαση στις παρακάτω πληροφορίες:

  • Πληροφορίες λογαριασμού (π.χ. όνομα, διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, κρυπτογραφημένοι κωδικοί πρόσβασης, δεδομένα που έχουν εισαχθεί από συνδεδεμένα δίκτυα που έχουν εξουσιοδοτηθεί από τους χρήστες.)
  • Δημόσιο περιεχόμενο και ενέργειες (π.χ. ερωτήσεις, απαντήσεις, σχόλια, upvotes)
  • Μη δημόσιο περιεχόμενο και ενέργειες (π.χ. αιτήματα απαντήσεων, downvotes, άμεσα μηνύματα)

«Είναι δική μας ευθύνη να διασφαλίσουμε ότι τέτοια πράγματα δεν θα ξανασυμβούν και ότι δεν καταφέραμε να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας. Αναγνωρίζουμε ότι για να διατηρήσουμε την εμπιστοσύνη των χρηστών, πρέπει να εργαστούμε πολύ σκληρά για να βεβαιωθούμε ότι αυτό δεν θα συμβεί ξανά. Οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις που έχουν αναρτηθεί ανώνυμα δεν επηρεάζονται από την παραβίαση, καθώς δεν αποθηκεύουμε τις ταυτότητες των ανθρώπων που δημοσιεύουν ανώνυμο περιεχόμενο», δήλωσε ο Adam D’Angelo, Διευθύνων Σύμβουλος της Quora.

Η ιστοσελίδα έχει λάβει ήδη μέτρα, αποσυνδέοντας όλους τους χρήστες που ενδέχεται να έχουν επηρεαστεί. Όλοι οι χρήστες που χρησιμοποιούσαν κάποιο κωδικό πρόσβασης για την είσοδο στο λογαριασμό τους θα πρέπει να επιλέξουν ένα νέο για να συνδεθούν, σύμφωνα με τον D’Angelo.

Η Quora δήλωσε ότι βρίσκεται στη διαδικασία ενημέρωσης όλων των χρηστών που θεωρεί ότι έχουν επηρεαστεί από το hack, και ανέφερε ότι δεν επηρεάστηκαν όλοι οι χρήστες.

Αξίζει να σημειωθεί πως το 2017, η εταιρεία είχα αξία 1,8 δισ. δολαρίων έπειτα από ένα γύρο χρηματοδότησης 85 εκατ. δολαρίων, ενώ τον Σεπτέμβριο, ο ιστότοπος ανέφερε ότι είχε ξεπεράσει τους 300 εκατομμύρια μοναδικούς επισκέπτες κάθε μήνα.