Τι αλλάζει στη συνδρομητική τηλεόραση η πρόταση του ΟΤΕ

Τι αλλάζει στη συνδρομητική τηλεόραση η πρόταση του ΟΤΕ

Η στρατηγική ανάπτυξης της εταιρείας, τα σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης της αγοράς αλλά και οι αλλαγές στις ισορροπίες των telecoms.

Μη δεσμευτική προσφορά ύψους 250 – 300 εκατ. ευρώ στην εταιρεία Forthnet για την εξαγορά της δραστηριότητας της συνδρομητικής τηλεόρασης της NOVA, κατέθεσε ο Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών της Ελλάδος ΑΕ, κατόπιν έγκρισης από το Διοικητικό του Συμβούλιο.

Τα στελέχη του ΟΤΕ χαρακτηρίζουν την πρόταση «δίκαιη και με επιχειρηματική λογική», ενώ από την πλευρά της Forthnet επιβεβαιώνεται η πρόταση εξαγοράς της Nova, με την εταιρεία να αποφεύγει, προς το παρόν, οποιαδήποτε τοποθέτηση επ’ αυτής και να παραπέμπει το θέμα στο Δ.Σ.

Συγκεκριμένα αναφέρει: «H Forthnet A.E. ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι έλαβε μη δεσμευτική προσφορά από την εταιρεία ΟΤΕ Α.Ε. για την απόκτηση της δραστηριότητας της NOVA, έναντι ανταλλάγματος που κυμαίνεται μεταξύ € 250 – 300 εκατομμυρίων, προσαρμοσμένο ανάλογα με τα ταμειακά διαθέσιμα και το δανεισμό της εταιρείας. Η πρόταση βασίζεται σε ορισμένες παραδοχές και τελεί υπό όρους και προϋποθέσεις, συνήθεις για αντίστοιχες συναλλαγές. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Forthnet Α.Ε., τηρώντας τις αρχές εταιρικής διακυβέρνησης, θα αξιολογήσει την πρόταση και θα ενημερώσει σχετικά το επενδυτικό κοινό».

Η πρόταση εξαγοράς της Nova, που κινείται σε εύρος τιμής 250 – 300 εκατ. ευρώ, επισημαίνουν πηγές του ΟΤΕ, θα έχει συμφέρον και για τις δύο εταιρείες αλλά και για τους πελάτες της συνδρομητικής τηλεόρασης στη χώρα μας. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τη Forthnet, εκείνο που αναφέρεται είναι ότι θα βγει ωφελημένη συνάπτοντας τη συμφωνία γιατί θα καλύψει το σύνολο του δανεισμού της Nova, που ανέρχεται σε 225 εκατομμύρια, ενώ θα διατηρήσει και ταμειακή ρευστότητα για τις επόμενες κινήσεις της.

Τα δεδομένα της εγχώριας αγορά για τη συνδρομητική τηλεόραση
Με βάση τα δεδομένα της εγχώριας αγοράς, αλλά και τις τάσεις στο home entertainement σε παγκόσμιο επίπεδο, η συνδρομητική τηλεόραση έχει σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα:

• Η διείσδυση της συνδρομητικής τηλεόρασης στην ελληνική αγορά ανέβηκε από το 11% (2011- χρονιά που ξεκίνησε δορυφορικές υπηρεσίες ο ΟΤΕ TV) στο 18% (2013), ενώ το 2014 αναμένεται να ξεπεράσει το 20%.

• Το ποσοστό αυτό παραμένει σημαντικά χαμηλότερο από τα αντίστοιχα ποσοστά διείσδυσης της συνδρομητικής τηλεόρασης στην Ευρώπη, με τις υπόλοιπες Μεσογειακές χώρες να κυμαίνονται στο 25%, και την υπόλοιπη Ευρώπη να ξεπερνά το 50%.

Ενδεικτικά τα ποσοστά διείσδυσης σε Ευρωπαϊκές χώρες το 2013:
– Ισπανία, Ιταλία: ~25%
–  Πορτογαλία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία: >70%
–  Κροατία: ~40%
–  Ολλανδία: >90%
–  Γαλλία, Αγγλία: ~50%

• Με τις διεθνείς τάσεις να δείχνουν προς ένα «παγκοσμιοποιημένο» μοντέλο, η συνδρομητική τηλεόραση είναι ιδιαίτερα ανοιχτή, ενώ ο ανταγωνισμός προέρχεται και από άλλους πόλους:
– Κανάλια ελεύθερης μετάδοσης
– Τηλεόραση μέσω διαδικτύου
– Online πλατφόρμες παροχής περιεχομένου (πχ Netflix)

• Στην Ελλάδα, η συνολική βάση στο α’ τρίμηνο του 2014 ξεπερνά τις 760 χιλιάδες. Σημειώνεται πως η Forthnet, έχει πλούσιο τηλεοπτικό περιεχόμενο μέσω της Nova καθώς και έχει σημαντικό μερίδιο της αγοράς και στις συνδέσεις ίντερνετ και σταθερής τηλεφωνίας, μέσω του λεγόμενου triple play. Σημαντική δύναμη της εταιρείας είναι η συνδρομητική της βάση καθώς με βάση τα στοιχεία για τον Μάρτιο του 2014, η NOVA έχει το 63% της αγοράς με περίπου 482.000 συνδρομητές και ο OTE TV το 37% με περίπου 280.000 συνδρομητές. Ο ΟΤΕ TV με τη σειρά του κατέγραψε εντυπωσιακή ανάπτυξη, προσελκύοντας μέσα σε διάστημα δύο ετών περίπου 200 χιλιάδες συνδρομητές.

Με την ολοκλήρωση της προτεινόμενης εξαγοράς και μέσα από τις οικονομίες κλίμακας που μπορούν να προκύψουν, αναφέρουν στελέχη του ΟΤΕ, οι πελάτες θα απολαμβάνουν:

-περισσότερο περιεχόμενο
– καλύτερες υπηρεσίες
– ακόμη πιο συμφέρουσες τιμές
– μεγαλύτερη ευκολία από μία κοινή τεχνική λύση (1 πιάτο – 1 αποκωδικοποιητής).

Με τον τρόπο αυτό, αναμένεται ότι η διείσδυση θα αυξηθεί περαιτέρω, προσεγγίζοντας σταδιακά τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους. Έτσι, όλο και περισσότερα νοικοκυριά θα έχουν πρόσβαση σε ποιοτικές και προσιτές υπηρεσίες τηλεόρασης.

Η στρατηγική ανάπτυξης του ΟΤΕ
Στη στρατηγική που εφαρμόζει σήμερα ο Όμιλος ΟΤΕ περιλαμβάνεται η δημιουργία νέων πηγών εσόδων από νέες υπηρεσίες και προϊόντα, με απώτερο στόχο τη συνεχή βελτίωση της εμπειρίας του πελάτη.

Η μη δεσμευτική πρόταση του ΟΤΕ για την εξαγορά της Nova, επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον της εταιρείας για τις υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης και κινείται στη λογική του ομίλου για περαιτέρω συγκέντρωση στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών.

Πρόκειται για μία στρατηγική κίνηση ανάπτυξης του Ομίλου ΟΤΕ, σε μία αγορά με σημαντικά περιθώρια ανόδου. Στόχος του ΟΤΕ είναι:

• Να επιτύχει οικονομίες κλίμακας και ακόμη πιο αποτελεσματική λειτουργία στον τομέα της τηλεόρασης, μέσα από σημαντικά χαμηλότερη κόστη.

• Να προσφέρει ακόμη καλύτερες υπηρεσίες στους συνδρομητές, σε ακόμη πιο συμφέρουσες τιμές.

• Να ενισχύσει τη συνδρομητική του βάση στον τομέα της τηλεόρασης.

To 2013, o Όμιλος OTE είχε κύκλο εργασιών €4 δισ., κερδοφορία EBITDA €1,2 δισ. και καθαρά κέρδη €287,8 εκατ. Μέσα από ένα επιτυχημένο και πολυεπίπεδο πλάνο αναχρηματοδότησης και μείωσης του δανεισμού του και επιλεγμένων αποεπενδύσεων, ο ΟΤΕ έχει καταφέρει να μειώσει το καθαρό του δανεισμό τα 3 τελευταία χρόνια (2010-2013) κατά 2,8 δισ. ή κατά 65%, σε κάτι λιγότερο από 1,5 δισ. ευρώ, όσο δηλαδή το EBITDA του Ομίλου σε ένα χρόνο. Η αναλογία αυτή τοποθετεί τον ΟΤΕ μεταξύ των πιο εύρωστων τηλεπικοινωνιακών παρόχων στην Ευρώπη.

Διαβάστε σχετικά: 

ΟΤΕ: Πρόταση στη Forthnet 250 – 300 εκατ. ευρώ για τη NOVA

Πολύφερνη «νύφη» η Forthnet