Τι σημαίνει στην πράξη για τις ελληνικές τράπεζες η απόφαση της ΕΚΤ

Τι σημαίνει στην πράξη για τις ελληνικές τράπεζες η απόφαση της ΕΚΤ

Η επαναφορά του waiver δίνει πρόσβαση σε φθηνή και ευρεία χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ απεφάσισε το βράδυ της Τετάρτης να ξανακάνει δεκτά τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο στις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ΕΚΤ, τα ελληνικά ομόλογα θα ξεκινήσουν να γίνονται δεκτά και πάλι από τις 29 Ιουνίου. Η ΕΚΤ αφήνει ανοικτό να συμμετάσχουν και τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE), όμως αυτό θα εξεταστεί σε μεταγενέστερο στάδιο. Θα προηγηθεί, όπως αναφέρει, η εξέταση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Η εξέλιξη αυτή δίνει την δυνατότητα στις ελληνικές τράπεζες να αποκτήσουν πρόσβαση σε φθηνότερα κεφάλαια, προκειμένου να καλύψουν το χρηματοδοτικό τους κενό.

Σημειώνεται ότι το επιτόκιο μέσω του μηχανισμού Έκτακτης Ρευστότητας (ELA), από τον οποίον οι ελληνικές τράπεζες έχουν δανειστεί μέχρι σήμερα περίπου 66 δισ. ευρώ κυμαίνεται στο 1,55%.

Από την άλλη πλευρά, η χρηματοδότηση απευθείας από την ΕΚΤ παρέχεται με επιτόκιο μόλις 0,05%.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές ο πρώτος θετικός αντίκτυπος για τις ελληνικές τράπεζες υπολογίζεται συνολικά μεταξύ πέντε και έξι δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η Τράπεζα της Ελλάδας εκτιμά ότι τα άμεσα οφέλη για τις ελληνικές τράπεζες από την επαναφορά του waiver θα είναι στα 400-500 εκατ. ευρώ.

Mετά την αποκατάσταση του waiver η ΕΚΤ θα προσαρμόσει και το haircut που επιβάλει στα ελληνικά ομόλογα που δεσμεύονται ως εχέγγυα για χρηματοδότηση.

Συγκεκριμένα η ωφέλεια έχει να κάνει με την προμήθεια που πληρώνουν οι τράπεζες προς το Ελληνικό Δημόσιο για την χρήση των εγγυήσεων. Η προμήθεια είναι της τάξης του 1,15% επί της ονομαστικής τιμής της εγγύησης. Όμως η ΕΚΤ κουρεύει την ονομαστική τιμή κατά 45%.

Έτσι για να πάρει ρευστότητα η τράπεζα 100 ευρώ θα πρέπει να χρησιμοποιήσει εγγυήσεις ύψους 181,8 ευρώ και να πληρώσει: α) προμήθεια 1,15% για τα 181,8 ευρώ και β) 1,55% ετήσιο κόστος για τα 100 ευρώ που θα αντληθούν από τον ELA. Σύνολο: 3,64%.

Το waiver θα μειώσει το κόστος στο κομμάτι της προμήθειας αφού πλέον η ΕΚΤ θα μπορέσει να επαναφέρει το κούρεμα στα επίπεδα προ του Φεβρουαρίου του 2015, μεταξύ 20 – 25%.