Τι σημαίνουν οι ποινικές διώξεις στην οικογένεια Κουτσολιούτσου για το μέλλον της Folli-Follie;

Τι σημαίνουν οι ποινικές διώξεις στην οικογένεια Κουτσολιούτσου για το μέλλον της Folli-Follie;

Η εταιρεία Folli πριν το σκάνδαλο είχε χρηματιστηριακή αξία 1,027 δισ. ευρώ ενώ όταν ανεστάλη η διαπραγμάτευσή της στο χρηματιστήριο η κεφαλαιοποίησή της έφτασε τα 321,3 εκατ. ευρώ.

Ποινικές διώξεις για τα κακουργήματα της απάτης και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος άσκησε χθες το βράδυ ο οικονομικός εισαγγελέας στην οικογένεια Κουτσολιούτσου της Folli-Follie και σε επτά ακόμη πρόσωπα. Διώξεις οι οποίες αφορούν τα κακουργήματα της απάτης και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, και οι οποίες και συνοδεύονται από απαγόρευση εξόδου από τη χώρα αλλά και δεσμεύσεις όλων των οικονομικών τους στοιχείων είτε αυτά αφορούν τραπεζικούς λογαριασμούς, είτε θυρίδες, είτε κάθε είδους χρηματοπιστωτικά προϊόντα.

Η δίωξη στρέφεται κατά του ιδρυτή της εταιρίας Δημήτρη Κουτσολιούτσου της συζύγου του Κατερίνας, του γιού τους Γιώργου Κουτσολιούτσου, διευθύνοντα συμβούλου και μέλους του ΔΣ της εταιρείας, τριών μελών του ΔΣ, του οικονομικού διευθυντή, του επικεφαλής του λογιστηρίου, του ορκωτού λογιστή που υπέγραψε τον ισολογισμό (και) του 2017 και του επικεφαλής του Ομίλου στην Ασία. Υπενθυμίζεται ότι για τα πρόσωπα αυτά είχε διαταχθεί η δέσμευση όλων των προσωπικών τραπεζικών λογαριασμών και των θυρίδων τους.

Και οι δέκα είχαν κληθεί να καταθέσουν με την ιδιότητα του υπόπτου τέλεσης αξιόποινων πράξεων στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που έχει διαταχθεί. Όλοι είχαν κληθεί ως ύποπτοι, έδωσαν εξηγήσεις με υπομνήματα αλλά δεν έπεισαν με αποτέλεσμα να ασκηθούν οι διώξεις. Μετά την άσκηση των ποινικών διώξεων η έρευνα των εισαγγελικών αρχών συνεχίζεται προς κάθε κατεύθυνση για την συγκεκριμένη υπόθεση.

Η προκαταρκτική έρευνα του εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση εστιάζεται στα συγκεκριμένα πρόσωπα τα οποία βαρύνονται με τις κατηγορίες της απάτης και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Η πρώτη αφορά την παραπλάνηση των επενδυτών ιδιωτών, φυσικών προσώπων, ξένων funds αλλά και ομολογιούχων, οι οποίοι αγόρασαν μετοχές ή ομόλογα της Folli Follie εμπιστευόμενοι τα όσα αναφέρονταν στις λογιστικές καταστάσεις της εταιρείας που έχουν αποδειχθεί ψεύτικες. Μάλιστα η απάτη καλύπτει και τα συμφέροντα του δημοσίου καθώς στην αμαρτωλή, όπως αποδείχθηκε, εταιρεία είχαν μετοχές τόσο ορισμένα ασφαλιστικά ταμεία όσο και το Υπερταμείο.

Όλα αυτά αποτελούν το πρώτο σκέλος της πολύπλευρης έρευνας του οικονομικού εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση η οποία και συνεχίζεται για αρκετές ακόμα παραμέτρους, οι οποίες αφορούν και τις προηγούμενες οικονομικές χρήσεις των Folli Follie και όχι μόνο. Εκ των πραγμάτων και όπως όλα δείχνουν λόγω της σπουδαιότητας της υπόθεσης αυτή θα ανατεθεί σε ανακριτή, πιθανότατα αρμοδίου για τη διαφθορά, από την πλευρά του οποίου θα ξεκινήσει ένας νέος κύκλος ερευνών και ανακρίσεων που επί του παρόντος δεν μπορεί να προδικαστεί πόσο χρονικό διάστημα θα διαρκέσει. Μπορεί δηλαδή να είναι ένας μήνας, δύο ή και περισσότεροι. Είναι πλέον στη δικαιοδοσία του ανακριτή το ποιοι από όλους τους εμπλεκόμενους θα αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο της προφυλάκισης. Οι πληροφορίες λένε ότι η Καίτη Κουτσολιούτσου εξακολουθεί να βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Χονγκ Κονγκ αλλά προφανώς θα επιδιώξει να κινηθεί στο νέο μήκος κύματος που ορίζουν οι ποινικές διώξεις.

Τα έγγραφα που αφορούν όλους τους Έλληνες εμπλεκομένους έχουν φτάσει ήδη  σε όλες τις πύλες εξόδου της χώρας. Ειδικά σε ότι αφορά την οικογένεια Κουτσολιούτσου αναφέρεται ότι τα περιουσιακά τους στοιχεία έχουν παγώσει διεθνώς.

Αξίζει να σημειωθεί πως η εταιρεία των Folli πριν την αποκάλυψη του σκανδάλου που αρχικά είχε γίνει από το αμερικανικό Fund QCM είχε χρηματιστηριακή αξία 1,027 δισ. ευρώ ενώ όταν ανεστάλη η διαπραγμάτευσή της στο χρηματιστήριο η κεφαλαιοποίησή της είχε καταπέσει στα επίπεδα των 321,3 εκατ. ευρώ, έχοντας απομειωθεί κατά 705,7 εκατ. ευρώ. Τεράστιες είναι και οι ζημιές των ομολογιούχων που κατέχουν τίτλους ονομαστικής αξίας περίπου 380 εκατ. ευρώ πλην όμως οι τίτλοι αυτοί έχουν περιέλθει σε καθεστώς χρεοκοπίας.

Παράγοντες της αγοράς θεωρούν πως η παραπάνω εξέλιξη φέρνει ακόμη πιο κοντά την πτώχευση, καθώς υποσκάπτει την όποια προσπάθεια αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης που επιχειρείται αυτή τη στιγμή από κοινού με τους ομολογιούχους.

Κατ’ αρχάς, κάποιοι προεξοφλούν πως μετά την σαρωτική απόφαση του οικονομικού εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση, οι διεθνείς οίκοι μόδας, οι οποίοι συνεχίζουν ακόμη να συνεργάζονται με την Folli Follie δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να αναζητήσουν άμεσα νέα στέγη. Μια κατηγορία αυτού του μεγέθους αναμένεται να οδηγήσει τις ξένες μάρκες στο «σπάσιμο» των συμβολαίων τους και στην αναζήτηση νέου συνεργάτη, ο οποίος θα αναλάβει τη διανομή τους επί ελληνικού εδάφους.

Να σημειωθεί πως η πιο γνωστή απ’ όλες τις μάρκες που κοσμεί το «ισχυρό χαρτοφυλάκιο σημάτων της FF είναι η αμερικάνικη εταιρεία αθλητικών ειδών Nike, η οποία παραμένει η πρώτη επιλογή των νεότερων ηλικιών. Μια άλλη είναι η επίσης αμερικάνικη εταιρεία ένδυσης Juicy Couture, η οποία σύμφωνα με αναλυτές έχει αρκετά περιθώρια ανάπτυξης με την κατάλληλη υποστήριξη.

Στην πλούσια γκάμα της Folli Follie είναι επίσης τα παγκοσμίου φήμης καλλυντικά Dolce & Gabanna, η ιαπωνική φίρμα Shiseido και η Max Factor ενώ το χαρτοφυλάκιο «κοσμούν» επίσης μάρκες πολυτελείας όπως οι Ermenegildo Zegna, Ted Baker, Vilebrequin, Calvin Klein Jeans, Franklin & Marshall, G-Star RAW, Samsonite και Technogym.