Τι θα γίνει με το μέλλον του Γιούνκερ στην Κομισιόν;

Τι θα γίνει με το μέλλον του Γιούνκερ στην Κομισιόν;
epa05790605 (L-R) European Commission Jean-Claude Juncker, Austrian Chancellor Christian Kern, and Austrian President Alexander Van der Bellen arrive for a press briefing at the end of a meeting in Brussels, Belgium, 13 February 2017. EPA/OLIVIER HOSLET

Ιταλικό δημοσίευμα προκάλεσε αντιδράσεις μετά την αναφορά για ενδεχόμενη παραίτηση του προέδρου της Κομισιόν το Μάρτιο.

«H θέση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είναι απόλυτα ορθή», δήλωσε ο Ιταλός υφυπουργός αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα Σάντρο Γκότζι, σχετικά με τις αποκαλύψεις της εφημερίδας La Repubblica.

Η Ιταλική εφημερίδα έγραψε ότι, σύμφωνα με πληροφορίες της, ο πρόεδρος της Κομισιόν μπορεί να παραιτηθεί μέσα στον ερχόμενο Μάρτιο, διότι κάποιες χώρες (κυρίως η Γερμανία και η Ολλανδία) δεν στηρίζουν τα σχέδιά του για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και την παρουσίαση της «Λευκής Βίβλου».

Παρά τη διάψευση του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά, η εφημερίδα της Ρώμης έγραψε πριν από λίγο στη διαδικτυακή της έκδοση ότι «αξιόπιστες πηγές με τις οποίες ήρθε σε επαφή, επιβεβαίωσαν και πάλι την είδηση».

«Δεν γνωρίζω κάτι σχετικά με αυτό τον κίνδυνο και εύχομαι να μην είναι πραγματικός. Θεωρώ πάντως απόλυτα ορθή τη στάση του Γιούνκερ, αν και, επαναλαμβάνω, δεν έχω πληροφορίες από πρώτο χέρι. Και ελπίζω πραγματικά, αν υπάρχουν κρίσιμα προβλήτα, να ξεπερασθούν γρήγορα», δήλωσε ο Γκότζι στη La Repubblica. Πρόσθεσε ότι «είναι θεμελιώδους σημασίας η Κομισιόν να παρουσιάσει την Λευκή Βίβλο πριν από τις 25 Μαρτίου», υπενθυμίζοντας ότι «επρόκειτο για αίτημα της κυβέρνησης Ρέντσι, που έγινε στον Γιούνκερ πριν από έναν χρόνο και το οποίο τώρα η κυβέρνηση Τζεντιλόνι θέτει και πάλι».

Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, ο Ιταλός υφυπουργός Προεδρίας αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα Σάντρο Γκότζι συμπληρώνει:

«Είναι απόλυτα ορθό ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εργασθεί για να σεβασθεί τη δέσμευση αυτή. Ευχόμαστε να είναι ένα φιλόδοξο σχέδιο, έκφραση αυτής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και οι προτάσεις να έχουν στόχο την εκ νέου στήριξη της Ευρώπης, ιδίως με αναφορά στο κοινωνικό σύμφωνο και στην ενίσχυση της διακυβέρνησης του ευρώ. Αυτό είναι το αίτημά μας και η θέση της Ιταλίας».