Τι θα κάνει ο Καραμανλής στις επόμενες εθνικές εκλογές

Τι θα κάνει ο Καραμανλής στις επόμενες εθνικές εκλογές

Γιατί αποφάσισε ο πρώην πρωθυπουργός να ανεβαίνει στη ΔΕΘ.

Της Βίκυς Σαμαρά

Η είδηση πως ο Κώστας Καραμανλής θα παραστεί στην τελετή εγκαινίων της 79ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και στην ομιλία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, στις 10.30 το πρωί του Σαββάτου, σχολιάστηκε ιδιαίτερα στο γαλάζιο στρατόπεδο, όπου οι κινήσεις του πρώην πρωθυπουργού -και η σιωπή του- εξακολουθούν να προκαλούν το ενδιαφέρον.

Πέρυσι και πρόπερσι ο κ. Καραμανλής δεν είχε ανέβει στη Θεσσαλονίκη, καθώς άλλωστε τα εγκαίνια και η ομιλία του πρωθυπουργού είχαν πραγματοποιηθεί σε πολύ πιο χαμηλούς τόνους, στη μόλις 250 θέσεων αίθουσα Corona της ΔΕΘ. Δεδομένου όμως ότι εφέτος ο κ. Σαμαράς «επιστρέφει» στο Βελλίδειο, σε μία κίνηση συμβολική με στόχο να σηματοδοτήσει μία νέα δυναμική, ο πρώην πρωθυπουργός ως βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από την ομιλία. Πέραν αυτού όμως, δεν υπάρχει κάποια κατ ιδίαν συνάντηση στο πρόγραμμα.

Δεδομένου επίσης ότι πρόκειται για την εκλογική περιφέρεια του κ.Καραμανλή, είναι λογικό -όπως και στο παρελθόν μετά την αποχώρηση του από την προεδρία της Ν.Δ στη ΔΕΘ, αλλά και σε άλλες «γαλάζιες» εκδηλώσεις- να τύχει θερμής υποδοχής. Αυτό φυσικά δε σημαίνει φαινόμενα αντίστοιχα με αυτά του ΠΑΣΟΚ, καθώς εξάλλου ο πρώην πρωθυπουργός τηρεί εντελώς διαφορετική στάση από αυτή του Γιώργου Παπανδρέου.

Όσοι πάντως περιμένουν πότε θα μιλήσει δημοσίως ο κ.Καραμανλής, μάλλον θα περιμένουν πολύ ακόμη, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός αποφεύγει δια ροπάλου οποιαδήποτε κίνηση θα μπορούσε να παρερμηνευθεί όσον αφορά στο παρόν και το μέλλον, αν και στο παρασκήνιο στέλνει κάθε τόσο μηνύματα σε ζητήματα για τα οποία διαπιστώνει δυσαρμονία με τη γαλάζια βάση.

Τα σενάρια πάντως, που κυκλοφορούν το τελευταίο διάστημα περί ενδεχόμενης μη καθόδου του στις επόμενες εθνικές εκλογές, φαίνεται πως δεν έχουν βάση. Κάτι τέτοιο άλλωστε θα προκαλούσε σεισμό και θα συνδεόταν ασφαλώς από την ηγεσία του κόμματος με τις εκλογικές επιδόσεις της Ν.Δ (για την οποία πάντως το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι τι θα κάνει ο κ.Καραμανλής, αλλά η οργή για τον ΕΝΦΙΑ).

Χώρια που θα ερμηνευόταν ως προάγγελος εξελίξεων στο χώρο της κεντροδεξιάς πέραν των κομματικών τειχών της σημερινής Ν.Δ ή υπό το πρίσμα του κινδύνου η επόμενη Βουλή να χρειαστεί να ψηφίσει επί της ουσίας ένα νέο μνημόνιο, σενάρια καθαρά θεωρητικά αυτή τη στιγμή.

Ανεξάρτητα όμως του τι θα κάνει ο ίδιος ο κ.Καραμανλής και χωρίς να τον έχουν ενημερώσει για τις προθέσεις τους, ουκ ολίγοι βουλευτές καραμανλικών αναφορών φέρονται να σκέπτονται να μην είναι ξανά υποψήφιοι στις επόμενες εκλογές, μπροστά στο ενδεχόμενο οι έδρες της Ν.Δ να μειωθούν σημαντικά, αλλά και λόγω υπόγειου πολέμου που δέχονται από ορισμένα κέντρα του Μαξίμου στις περιφέρειες τους.

Πηγή: news247.gr