Τι θα σήμαινε για το πετρέλαιο μια σύγκρουση με τη Βόρεια Κορέα

Τι θα σήμαινε για το πετρέλαιο μια σύγκρουση με τη Βόρεια Κορέα
epa01393820 Workers seen at a construction site during a press tour in the desert at Khurais oil field, about 160 km from Riyadh, Kingdom of Saudi Arabia, 23 June 2008. A top executive at Saudi Aramco said that the company's plans are on track for its Khurais project south of Riyadh which puts put 1.2 million barrels per day (bpd), Gulf Daily News reported. A statement said the project is valued at $10 billion and would be on time giving another major boost to capacity from the Khursaniyah oil field. The processing facility will handle oil from the Abu Jifan and Mazalij fields, as well as Khurais. EPA/ALI HAIDER ATTENTION EDITORS, IMAGE TAKEN THROUGH BUS WINDOW Photo:

Πώς το παγκόσμιο εμπόριο του «μαύρου χρυσού» απειλείται σοβαρά από έναν πόλεμο στην περιοχή.

του Κέβιν Λούι

Αν η τρέχουσα ένταση μεταξύ της Βόρειας Κορέας και των γειτόνων της στη Νοτιοανατολική Ασία εξελιχθεί σε σύγκρουση, οι παγκόσμιες πετρελαϊκές αγορές θα «επηρεάζονταν έντονα» όπως προειδοποιεί μια κορυφαία εταιρεία συμβούλων στον κλάδο της ενέργειας.

Η Wood Mackenzie τόνισε σε έκθεσή της που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη ότι το ένα τρίτο της διακίνησης πετρελαίου δια θαλάσσης και τα δύο τρίτα των δυνατοτήτων διύλισης της Ασίας θα απειλούντο σε περίπτωση ενός πολέμου στην περιοχή, όπως μετέδωσε το CNBC.

Οι εισαγωγές αργού πετρελαίου στην Ιαπωνία, την Κίνα και τη Νότια Κορέα θα σταματούσαν, ως αποτέλεσμα της στρατιωτικής δράσης, ανέφερε η έκθεση, αναγκάζοντας και τις τρεις χώρες να στραφούν στα αντίστοιχα αποθέματά τους.

Τα τρία αυτά κράτη αντιστοιχούν στο 34% του θαλάσσιου εμπορίου πετρελαίου παγκοσμίως.

Η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα έχουν αποθέματα εκτάκτου ανάγκης που φτάνουν για να καλύψουν τη ζήτηση για 90 μέρες, ενώ η Κίνα ξεκίνησε να συσσωρεύει τα δικά της αποθέματα πριν από τρία ή τέσσερα χρόνια.

Σύμφωνα με την έκθεση της Wood Mackenzie, η Κίνα έχει εγχώρια παραγωγή στην οποία μπορεί να βασιστεί, αλλά έως και το 58% των παραγωγικών της δυνατοτήτων θα μπορούσε να διαταραχθεί σε περίπτωση κλιμάκωσης της σύγκρουσης. Σε αυτό το ποσοστό περιλαμβάνονται πετρελαιοπηγές στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, κοντά στα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα.

Η ένταση στην περιοχή δεν λέει να κοπάσει, καθώς η Βόρεια Κορέα συνεχίζει τις πυραυλικές δοκιμές και ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Kim Jong-un απειλεί το Γκουάμ, όπου οι ΗΠΑ διατηρούν μεγάλη στρατιωτική παρουσία.

Σε κάθε περίπτωση, οι διεθνείς αγορές πετρελαίου δεν πρόκειται να μείνουν ανεπηρέαστες από μια πολεμική σύρραξη, καθώς θα κινδυνεύσει τόσο η παραγωγή όσο και η διακίνηση πετρελαίου στην περιοχή.