Το Μαξίμου «αδειάζει» τον Πάνο Καμμένο και το «Plan B» για τα Σκόπια

Το Μαξίμου «αδειάζει» τον Πάνο Καμμένο και το «Plan B» για τα Σκόπια

Η ελληνική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη Συμφωνία των Πρεσπών, διαμήνυσε το Μέγαρο Μαξίμου.

Με αφορμή την δήλωση του υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου, ότι η συμφωνία των Πρεσπών δεν θα κυρωθεί και ότι ο ίδιος έχει καταθέσει εναλλακτικό σχέδιο, το Μέγαρο Μαξίμου τόνισε ως «η ελληνική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη» στη συμφωνία που έχει συνομολογηθεί με την ΠΓΔΜ.

Το Μέγαρο Μαξίμου υπογράμμισε πως η ελληνική πλευρά σέβεται τις συνταγματικές διαδικασίες στη γείτονα και στηρίζει τις προσπάθειες του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ να περάσει την συνταγματική αναθεώρηση από την Βουλή των Σκοπίων.

Παράλληλα, αιχμές πως ο κ. Καμμένος έδρασε ερήμην και δίχως την συγκατάθεση της κυβέρνησης άφησε από την πλευρά ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό 24/7.

Επισήμανε πως οι ισχυρισμοί του κυβερνητικού εταίρου περί εναλλακτικού σχεδίου για την σύσταση βαλκανικής συμμαχίας με την συμμετοχή της ΠΓΔΜ ουδέποτε έχουν τεθεί στο υπουργικό συμβούλιο και δεν αποτελούν εναλλακτική πρόταση. «Μέχρι στιγμής οι προτάσεις του κ. Καμμένου δεν έχουν τεθεί στο υπουργικό συμβούλιο και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αποτελέσουν εναλλακτικό σχέδιο της συμφωνίας των Πρεσπών» τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος.

Απαντώντας δε και στις δηλώσεις του εκπροσώπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων ότι μπορεί να στηρίξουν πρόταση μομφής κατά του ΣΥΡΙΖΑ αν η συμφωνία των Πρεσπών φτάσει στη Βουλή, ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι εκ των πραγμάτων ψήφοι εμπιστοσύνης συμβαίνουν κανονικά με τον προϋπολογισμό, όχι μόνο με την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών.

Ερώτηση Κουμουτσάκου στη Βουλή: Ποιος ασκεί την εξωτερική πολιτική; -Ηξερε ο Κοτζιάς για το plan b του Καμμένου;

Με ερώτηση προς τον υπουργό Εξωτερικών ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος τον καλεί να ξεκαθαρίσει αν γνώριζε το λεγόμενο «Plan B» του Πάνου Καμμένου για βαλκανική συμμαχία με τα Σκόπια έναντι της συμφωνίας των Πρεσπών και από ποιον πήρε έγκριση.

Παρά την άρνηση από το Μέγαρο Μαξίμου σχετικά με τις δηλώσεις του περί προσωπικού Plan B για αμυντική βαλκανική συμμαχία με τα Σκόπια που θα υποκαταστήσει τη συμφωνία των Πρεσπών, ο Γιώργος Κουμουτσάκος φέρνει το θέμα στη Βουλή, επιχειρώντας να καταδείξει την «κυβερνητική σχιζοφρένεια» που είχε καταγγείλει νωρίτερα.

Με ερώτησή του προς τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, τον καλεί να απαντήσει ξεκάθαρα εάν την εξωτερική πολιτική εξακολουθεί να ασκεί ο ίδιος ή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας. Ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, ζητά επίσης από τον κ. Κοτζιά να αποσαφηνίσει κατά πόσο ο ίδιος είχε γνώση της παράλληλης εναλλακτικής πρότασης του κυβερνητικού εταίρου κι αν ναι, από ποιον πήρε την έγκριση και σε ποιον φορέα κατατέθηκε το εν λόγω σχέδιο.

Τέλος, ο Γιώργος Κουμουτσάκος διερωτάται εάν το εναλλακτικό σχέδιο που διατύπωσε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο κ. Καμμένος αποτελεί και αλλαγή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στα Βαλκάνια και στο θέμα του ονοματολογικού της πΓΔΜ, ενώ στηλιτεύει και τις δηλώσεις του υπουργού Αμύνης περί προσπάθειας «αναχαίτισης της ρωσικής διείσδυσης στα Βαλκάνια» εν μέσω της προετοιμασίας της επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Μόσχα, τονίζοντας ότι προκαλούν ζημία στις ελληνορωσικές σχέσεις.