To μυστικό πίσω από την τεράστια επιτυχία της Apple

To μυστικό πίσω από την τεράστια επιτυχία της Apple
Customers stand beneath an Apple logo at the Apple store in Grand Central station in New York City, July 21, 2015. U.S. stocks opened lower on Tuesday as the dollar remained at a three-month high and ahead of a host of earnings from technology giants including Apple, Microsoft and Yahoo. REUTERS/Mike Segar - RTX1L7Q0

Η Apple πρέπει να εστιάσει και όχι να κάνει τα πάντα για όλους, λένε τα κορυφαία στελέχη της.

Η Apple δεν μπορεί να κάνει τα πάντα ως εταιρεία τεχνολογίας, είπαν δύο από τα κορυφαία στελέχη της κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης συνέντευξης.

Μιλώντας στην Fast Company, σε μια εκτενή συνέντευξη που δημοσιεύτηκε την περασμένη Τετάρτη, οι ανώτεροι αντιπρόεδροι της Apple, Έντι Κιου και Κρεγκ Φεντερίγκι, είπαν ότι αν και θαυμάζουν κάποια από τα πράγματα που κάνουν άλλες εταιρείες τεχνολογίας, αντιλαμβάνονται ότι η Apple πρέπει να μην προσπαθεί να κάνει πάρα πολλά πράγματα και να ικανοποιεί πάρα πολλές ανάγκες.

«Λατρεύω το Facebook. Δεν μπορούμε να είμαστε τα πάντα. Ένας από τους λόγους που έχουμε υπάρξει τόσο επιτυχημένοι είναι επειδή εστιάζουμε» ανέφερε ο Έντι Κιου, ανώτερος αντιπρόεδρος διαδικτυακού λογισμικού και υπηρεσιών. «Δεν μπορούμε να είμαστε καλοί σε όλα· κανένας δεν είναι καλός σε όλα. Αν θες να είσαι καλός σε κάτι, πρέπει να εστιάσεις και να κάνεις λίγα πράγματα».

Ο Φεντερίγκι, ο οποίος ηγείται της μηχανικής λογισμικού της Apple, προσέθεσε ότι η Apple «δεν είναι η εταιρεία για όλες τις δουλειές»· αντίθετα, «αναλαμβάνει έναν πολύ μικρό αριθμό πραγμάτων», και τα κάνει καλά.

Ο Κιου τόνισε ότι η Apple δεν ενδιαφέρεται να γίνει Amazon, Facebook ή Instagram – δηλαδή δεν ενδιαφέρεται για το ηλεκτρονικό εμπόριο, την κοινωνική δικτύωση, ή τον διαμοιρασμό φωτογραφιών.

Όμως, η Apple έχει διευρύνει την εστίασή της τα τελευταία χρόνια και κάποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι ο τεχνολογικός γίγαντας κάνει πολλά περισσότερα απ’ ό,τι έκανε στο παρελθόν.

Πλέον, η Apple δεν είναι απλώς μια εταιρεία που κατασκευάζει iPhone και Mac· είναι μια εταιρεία που προσφέρει επίσης μια λύση κινητών πληρωμών για την αντικατάσταση πιστωτικών καρτών και λογισμικό για χαρτογράφηση, ελπίζει να αντικαταστήσει τα συστήματα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας που είναι ενσωματωμένα στα αυτοκίνητα, και στρέφει την προσοχή της και στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Μάλιστα, η Apple έχει εμπλακεί και με τον χώρο των κοινωνικών μέσων μέσω των υπηρεσιών Apple Music και iTunes, αν και τα αποτελέσματα δεν είναι πολύ καλά. Επίσης, μπορεί να μην ανταγωνίζεται άμεσα το Instagram, αλλά η εφαρμογή Photos σκοπεύει να καταστήσει εύκολο τον διαμοιρασμό εικόνων με άλλους.

Εντωμεταξύ, ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Τιμ Κουκ, έχει υπονοήσει ότι φέτος σκέφτεται να προβεί σε μεγαλύτερες εξαγορές, ενώ οι φήμες ότι η εταιρεία εργάζεται πάνω στην ανάπτυξη ενός αυτοκινήτου εντείνονται.

Τα πάντα είναι θέμα κλίμακας. Είναι αλήθεια ότι η Apple δεν έχει κάτι τέτοιας κλίμακας που θα μπορούσε να φτάσει την Facebook ή την Amazon. Όμως, με κάθε νέο λογισμικό, προϊόν ή εξαγορά, η εταιρεία επεκτείνει λίγο την εστίασή της.