Τουλάχιστον 120 οι νεκροί στην Ιταλία από τον ισχυρό σεισμό

Τουλάχιστον 120 οι νεκροί στην Ιταλία από τον ισχυρό σεισμό
epa05508216 A mother embraces her son in Amatrice, central Italy, central Italy, 24 August 2016, following a 6.2 magnitude earthquake, according to the United States Geological Survey (USGS), that struck at around 3:30 am local time (1:30 am GMT). The quake was felt across a broad section of central Italy, including the capital Rome where people in homes in the historic center felt a long swaying followed by aftershocks. According to reports at least 21 people died in the quake, 11 in Lazio and 10 in Marche regions. EPA/MASSIMO PERCOSSI

"Χάθηκε" χωριό από τον χάρτη (εικόνες και βίντεο).

Τελευταία Ενημέρωση: 20:35

Τουλάχιστον 120 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Ιταλία εξαιτίας του σεισμού που έπληξε τη χώρα τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι. «Ψάχνουμε ένα σημείο στο οποίο να μεταφέρουμε τους νεκρούς», δήλωσε ο δήμαρχος του Αματρίτσε, Σέρτζιο Πιρότσι. Ένα μεγάλο μέρος του νοσοκομείου του χωριού έχει καταρρεύσει και οι κύριοι δρόμοι που οδηγούν στην κατοικημένη περιοχή παραμένουν κλειστοί.

Όλα στο χωριό Αματρίτσε θυμίζουν τον φονικό σεισμό της Λ’ Άκουιλα του 2009.

Στο χωριό όλα τα σπίτια έχουν εγκαταλειφθεί και κάτω από τα συντρίμμια βρίσκονται τόσο Ιταλοί όσο και μετανάστες.

Συγγενείς των θυμάτων περιμένουν λίγο έξω από το χωριό για να μάθουν από τους υπεύθυνους της πολιτικής προστασίας αν έχουν εντοπίσει τους ανθρώπους τους που είναι καταπλακωμένοι κάτω από τα συντρίμμια.

Το χωριό είναι κομμένο στα δύο, με εκσκαφείς που προσπαθούν να μετακινήσουν τα ερείπια σε σημεία που δεν υπάρχει κίνδυνος να χαθούν ανθρώπινες ζωές. Αντιθέτως, όταν τα εκπαιδευμένα σκυλιά εντοπίζουν επιζώντες όλοι σωπαίνουν αυτόματα και οι άνδρες της πολιτικής προστασίας μαζί με τους εθελοντές σκάβουν με γυμνά χέρια. Είναι όλοι εξουθενωμένοι, αλλά ρωτούν ο ένας τον άλλον αν έχουν ακόμη λίγη δύναμη για να συνεχίσουν.

Ο φόβος είναι ο ίδιος ακριβώς της Λ’ Άκουιλα: να μην ξεχαστούν οι νεκροί και οι άστεγοι του Αματρίτσε και των άλλων χωριών που έπληξε ο Εγκέλαδος στην κεντρική Ιταλία, μόλις οι εκατοντάδες δημοσιογράφοι που έσπευσαν εδώ γυρίσουν στη βάση τους.

Ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι διαβεβαιώνει ότι αυτό δεν θα συμβεί αλλά οι “άνθρωποι του βουνού”, όπως ο δήμαρχος του Αματρίτσε, δεν θέλουν να φύγουν από τα αυτοκίνητα, δεν θέλουν να διανυκτερεύσουν στους καταυλισμούς για να μείνουν από τη μία κοντά στους αδικοχαμένους ανθρώπους και να εξασφαλίσουν από την άλλη ένα βασικό χρονοδιάγραμμα για την ανοικοδόμηση της περιοχής. Ουτοπία ή ρεαλιστική δυνατότητα; αυτό θα το δείξει μόνο ο χρόνος.

Εκτός από τα κτήρια ζημιές έχουν υποστεί και πολλές οδικές υποδομές, ή όπως αναφέρουν δημοσιογράφοι του πρακτορείου Ansa και τα συνεργεία διάσωσης που σπεύδουν στην περιοχή, σε πολλά σημεία –όπως πριν την είσοδο της Πεσκάρα ντελ Τρόντο–πρέπει να αφήσουν τα οχήματά τους και να συνεχίζουν πεζή τη διαδρομή προς την πόλη, καθώς τα χαλάσματα εμποδίζουν την πρόσβαση.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας τονίζει πως “το σύστημα προστασίας είναι πλήρως αποτελεσματικό, υπάρχουν μεν δυσκολίες στην πρόσβαση σε ορισμένες κοινότητες, και γι’ αυτό έχει τεθεί εν ισχύ το σχέδιο στρατιωτικής ετοιμότητας. Οι ιατρικές φροντίδες είναι εγγυημένες”.

Σε δηλώσεις του στην δημόσια τηλεόραση της Rai, o δήμαρχος του χωριού Αματρίτσε, Σέρτζιο Πιρότσι, υπογράμμισε ότι μέρος των κτιρίων έχει καταρρεύσει και ζήτησε να αποσταλούν ειδικά οχήματα για να μπορέσουν να ανοίξουν οι δρόμοι που οδηγούν στον δήμο του ώστε να διευκολυνθεί η παροχή πρώτων βοηθειών.

 

Πανέτοιμη να αναχωρήσει για την Ιταλία και να συμμετάσχει στις έρευνες για την ανεύρεση τυχόν επιζώντων, μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε τα ξημερώματα τη γειτονική χώρα, είναι η Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών Ελλάδος.

Η ομάδα, αποτελούμενη από 15 άτομα (εφτά από τη Θεσσαλονίκη και εννέα από την Αθήνα), βρίσκεται σε επιφυλακή καθώς τις επόμενες ώρες αναμένεται να μεταβεί στην Ιταλία και να συμμετάσχει στις έρευνες για τον εντοπισμό επιζώντων, ενώ ήδη έχουν μεταφερθεί στην Ηγουμενίτσα τα οχήματα με τον απαραίτητο εξοπλισμό.

“Από τα ξημερώματα κληθήκαμε για βοήθεια από τους Ιταλούς. Εχουν ήδη αναχωρήσει για τη γειτονική χώρα δύο έλληνες εκτιμητές και περιμένουμε πλέον την επίσημη πρόσκληση για να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας. Σε πρώτη φάση θα αναχωρήσει μια ομάδα 15 ατόμων, ενώ άλλα δέκα άτομα είναι σε επιφυλακή, στην περίπτωση που χρειαστεί”, δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο πρόεδρος της Επίλεκτης Ομάδας Ειδικών Αποστολών του Δήμου Θεσσαλονίκης, Μίλτος Μπενάκης.

 

Όπως σημείωσαν τα ιταλικά μέσα, το επίκεντρο του σεισμού βρίσκεται στο χωριό Ακούμολι στην ευρύτερη περιοχή της πόλης Ριέτι, 90 περίπου χιλιόμετρα βόρεια της Ρώμης, ενώ το εστιακό του βάθος το οποίο είχε αρχικά αναφερθεί ως 14 χλμ, ήταν μόλις 4 χλμ.

«Δεν πρόκειται να μείνει κανένας μόνος του και αβοήθητος»

«Δεν πρόκειται να μείνει κανένας μόνος του και αβοήθητος», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι σε τηλεοπτικό μήνυμά του, με το οποίο εξέφρασε τη συμπαράστασή του στις οικογένειες των θυμάτων και τους άστεγους που προκάλεσε ο σεισμός που έπληξε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα την κεντρική Ιταλία.

«Σε στιγμές μεγάλης δυσκολίας η Ιταλία δείχνει το καλυτερό της πρόσωπό», πρόσθεσε ο Ρέντσι ο οποίος ευχαρίστησε για τη γενναιόδωρη συμβολή της την υπηρεσία πολιτικής προστασίας, αλλά και το σύνολο των εθελοντών.

«Πρέπει να προετοιμαστούμε για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης των επόμενων ημερών, αλλά τώρα η απόλυτη προτεραιότητα είναι να σωθούν ζωες σκάβοντας στα συντρίμμια», δήλωσε ακόμη ο ιταλός πρωθυπουργός, ο οποίος ανακοίνωσε ότι αργά σήμερα το απόγευμα θα επισκεφθεί τις περιοχές που επληγησαν από τον Εγκέλαδο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ