Τρία ηχηρά μηνύματα από το Eurogroup

Τρία ηχηρά μηνύματα από το Eurogroup
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Ε. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ EUROGROUP

Το αργότερο έως τις 15 Δεκεμβρίου πρέπει να ψηφιστούν και τα 13 προαπαιτούμενα για την εκταμίευση ενός δισ. ευρώ. 

Τρία ηχηρά μηνύματα έστειλε το Eurogroup σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Το πρώτο είναι να κλείσουν και να ψηφιστούν και τα 13 προαπαιτούμενα για τη δεύτερη υποδόση του 1 δισ.ευρώ το αργότερο έως τις 15 Δεκεμβρίου. Σε αντίθετη περίπτωση τα χρήματα θα χαθούν και θα μεταφερθούν στη δεξαμενή του τρίτου δανείου, με άγνωστη την ημερομηνία εκταμίευσής τους.

Το δεύτερο μήνυμα είναι να προχωρήσουν τώρα και να ψηφιστούν όλα τα δημοσιονομικά και διαρθρωτικά μέτρα έως τις αρχές με μέσα Ιανουαρίου προκειμένου να ξεκινήσει η πρώτη αξιολόγηση. Ανάμεσα στα μέτρα αυτά περιλαμβάνεται και το Ασφαλιστικό, αλλά και τα φορολογικά μέτρα, όπως οι αυξήσεις στη φορολόγηση των αγροτών.

Το τρίτο μήνυμα απευθύνεται τόσο στην κυβέρνηση όσο και προς την αντιπολίτευση. Ζητείται, αν και διακριτικά, όσο το δυνατόν ευρύτερη συναίνεση για το Ασφαλιστικό.

Ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ ήταν σαφής. Το Ασφαλιστικό ειναι το μεγαλύτερο ανοιχτό ζήτημα και πρέπει να κλείσει έως τον Ιανουάριο, διότι διαφορετικά δεν θα ξεκινήσει η πρώτη αξιολόγηση. Συνέστησε, μάλιστα, στα κόμματα της αντιπολίτευσης να σχηματοποιήσουν τις θέσεις τους και να τις καταθέσουν στον διάλογο.

Οι Ευρωπαίοι δεν κρύβουν τις ανησυχίες τους ενόψει των αντιδράσεων που μπορεί να προκαλέσει η ασφαλιστική μεταρρύθμιση, ενώ διαπιστώνουν και έντονη μεταρρυθμιστική κόπωση μέσα σε μόλις δύο μήνες. Έτσι, πιέζουν για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συναίνεση, καθώς εκτιμούν ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός μπορεί να αποδυναμωθεί περαιτέρω σε μελλοντικές ψηφοφορίες, επώδυνων μέτρων.

Μάλιστα, από την εξέλιξη αυτών των μεταρρυθμίσεων θα κριθεί και η συμμετοχή του Δ.Ν.Τ στο ελληνικό πρόγραμμα. Το Ταμείο εμφανίζεται απρόθυμο να συμμετάσχει και για το λόγο αυτό εκτιμάται ότι θα ανεβάσει τον πήχη των απαιτήσεων σε ό,τι αφορά στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ώστε να μην υπάρξουν οι προϋποθέσεις που θα του επιβάλλουν τη συμμετοχή του.

Δείτε τις δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup εδώ