Τσίπρας κατά «ανόητων τεχνοκρατών» του ΔΝΤ

Τσίπρας κατά «ανόητων τεχνοκρατών» του ΔΝΤ
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στο διεθνές συνέδριο που διοργανώνει το Ινστιτούτο Πουλαντζά, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι European Left, με θέμα «συμμαχία ενάντια στη λιτότητα, για τη δημοκρατία και την Ευρώπη» Σάββατο 19 Μαρτίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ

Σκληρή γλώσσα κατά του Ταμείου χρησιμοποίησε από τη Νίσυρο ο πρωθυπουργός.

Επίθεση κατά του ΔΝΤ, το οποίο δεν κατονόμασε αλλά φωτογράφισε, εξαπέλυσε από τη Νίσυρο όπου βρέθηκε στον απόηχο της άρσης κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ για τα νησιά, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εμμέσως πλην σαφώς στο χθεσινό κείμενο των Τόμσεν και Ομπστφέλντ, με το οποίο το ΔΝΤ επιρρίπτει στην Ελλάδα την ευθύνη για την ανάγκη λήψης νέων μέτρων, όπως η μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου, αλλά δηλώνει ότι το ίδιο δεν επιθυμεί λιτότητα.

Σε ακόμη πιο υψηλούς τόνους από αυτούς στους οποίους κινήθηκε νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο κ.Τσίπρας είπε:

Ακούω ανόητους τεχνοκράτες που έχουν κάνει λάθος στους αριθμούς στο παρελθόν, να κάνουν πάλι λάθος”. Υπενθύμισε ότι “από το 2010 μας έλεγαν ότι με αυτό το πρόγραμμα θα βγούμε από την κρίση” καθώς και ότι τα προηγούμενα χρόνια έκαναν υπεραισιόδοξες προβλέψεις επιβάλλοντας μέτρα λιτότητας και τώρα κάνουν προβλέψεις ελλείμματος ζητώντας και πάλι μέτρα λιτότητας, ενώ έχουμε ανάπτυξη και υπεραπόδοση στόχων.

Διαβάστε ακόμη: Η Κομισιόν αδειάζει τον Τόμσεν: Το ελληνικό πρόγραμμα είναι συμπαγές

“Έρχονται τώρα αυτοί που επέβαλαν την εξίσωση του ΦΠΑ στα νησιά μας, δίχως να έχουν υπόψη τους τι σημαίνει νησί- ίσως είχαν κάνει διακοπές στη Μύκονο και την Πάρο, αλλά και εκεί η εικόνα ευμάρειας είναι εικόνα ενός τριμήνου, δε βρέθηκαν ποτέ σε νησί το χειμώνα”, σχολίασε ο πρωθυπουργός, καταγγέλοντας ότι αυτοί λένε τώρα ότι το λάθος είναι το σωστό.

“Η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ και θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της, αλλά δε θα υποστείλει τη σημαία της κοινωνικής συνοχής, της οποίας τα νησιά είναι συστατικό μέρος” δήλωσε ο κ.Τσίπρας.

Άφησε αιχμές και για την αντιπολίτευση, λέγοντας “δεν περίμενα ότι θα έχει κανείς αντιρρήσεις για στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων και για το ΦΠΑ στα νησιά” και απευθυνόμενος στους νησιώτες και όλους τους πολίτες είπε “τους θέτω όλους στη δική σας κρίση”.

Ο κ.Τσίπρας ξεκαθάρισε άλλωστε προς πάσα κατεύθυνση ότι “θα τηρήσουμε το πρόγραμμα μέχρι κεραίας, αλλά δε θα ρωτήσουμε κανέναν για να δώσουμε τα χρήματα από την υπέρβαση των στόχων σε όσους εχουν ανάγκη” ενώ υπενθυμισε προς την ΕΕ και με φόντο το προσφυγικό πως “είμαστε το τελευταίο επίπεδο σταθερότητας σε μία περιοχή αποσταθεροποιημένη”.

Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε μέτρα για την μόνιμη παραμονή των κατοίκων στα νησιά μεταξύ των οποίων δύο ειδικά αναπτυξιακά για το βόρειο και νότιο Αιγαίο, στα οποία θα διατεθούν τα πρώτα 50 εκ ευρώ από το ΕΣΠΑ 2017-2020.

Πιο αναλυτικά, τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για τα νησιά είναι τα εξής:

– Αναστολή αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ θα ισχύσει για όλα τα νησιά του βορείου Αιγαίου και για όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου, τα οποία έχουν υποστεί το βάρος της προσφυγικής κρίσης «

– Πρόκειται να επανασχεδιαστεί άμεσα το βασικό δίκτυο ακτοπλοΐας, με σκοπό να υπάρξει καλύτερη εξυπηρέτηση των κατοίκων των νησιών, ειδικά τους χειμερινούς μήνες και στο πλαίσιο αυτό ειδική επιτροπή πρόκειται να εξετάσει το θέμα του μεταφορικού ισοδύναμου.

– Στο γενικότερο πλαίσιο μέτρων περιλαμβάνονται δράσεις που αφορούν την Παιδεία, τον Αθλητισμό, την Υγεία. Ο πρωθυπουργός έκανε γνωστό ότι θα υπάρξουν σύντομα προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, ενώ στο στόλο του ΕΚΑΒ θα προστεθούν ταχύπλοα μέσα για τις μεταφορές ασθενών, παράλληλα με τις προσλήψεις προσωπικού.

– Ολοκληρωμένο δίκτυο μονάδων αφαλάτωσης για τα νησιά που αντιμετωπίζουν πρόβλημα νερού, ενώ όσον αφορά τη νησιωτική ανάπτυξη, ενεργοποιούνται άμεσα δύο ειδικά αναπτυξιακά προγράμματα που αφορούν το βόρειο και νότιο Αιγαίο, συνολικού ύψους 50 εκατ. ευρώ, από τα οποία θα χρηματοδοτηθούν λιμενικά έργα, έργα προστασίας του περιβάλλοντος, έργα υποδομών και νησιωτικής επιχειρηματικότητας.

– Ενίσχυση των δήμων με έμπειρα στελέχη και έμφαση στον τομέα της έρευνας για τα νησιά, με στόχο την ανάπτυξη της νησιωτικής οικονομίας.

– Ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, με ειδικά προγράμματα για τους νέους γεωργούς και κτηνοτρόφους των νησιωτικών περιοχών, ενώ βάρος θα δοθεί και στην ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

Πηγή: news247.gr