Βρετανία: Υποκλοπές χρηστών της Yahoo από μυστικές υπηρεσίες

Βρετανία: Υποκλοπές χρηστών της Yahoo από μυστικές υπηρεσίες
Photo:

Περίπου 1,8 εκατ. φωτογραφίες -και σεξουαλικού περιεχομένου- αποθηκεύτηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης «Οπτικό Νεύρο».

Σε υποκλοπές οπτικοακουστικού υλικού χρηστών της Yahoo, μέσω των καμερών ηλεκτρονικών υπολογιστών που χρησιμοποιούνται για διαδραστικές επικοινωνίες στο διαδίκτυο, προχώρησαν οι μυστικές υπηρεσίες της Βρετανίας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian. Συνολικά, υπολογίζεται ότι από το 2008 έως και το 2010, οπότε και διήρκεσε η επιχείρηση, με την κωδική ονομασία «Οπτικό Νεύρο» (Optic Nerve), αποθηκεύτηκαν περίπου 1,8 εκατομμύρια φωτογραφίες χρηστών της Yahoo.

Παράλληλα, αναφέρεται πως για την πραγματοποίηση των υποκλοπών, οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν την υποστήριξη της αμερικανικής NSA. Σύμφωνα με έγγραφα που διέρρευσαν, ανάμεσα στο υλικό που έχουν στα χέρια τους οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες βρίσκονται και φωτογραφίες σεξουαλικού περιεχομένου.

Η Yahoo αρνείται ότι γνώριζε κάτι σχετικό με την υπόθεση, ενώ σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι θεωρεί «απολύτως απαράδεκτο» το γεγονός της παραβίασης των προσωπικών δεδομένων των χρηστών των υπηρεσιών της. Από την πλευρά της, οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες υποστηρίζουν ότι όλες οι ενέργειες που έγιναν είναι σύμφωνες με τη νομοθεσία.

Διαβάστε ακόμη: Νέες αποκαλύψεις από τον Σνόουντεν για τις μυστικές παρακολουθήσεις