Το προβάδισμα του Bremain «ανασταίνει» τη στερλίνα

Το προβάδισμα του Bremain «ανασταίνει» τη στερλίνα
epa04558290 British Pound notes are piled in London, Britain, 13 January 2015. Official estimates published by the Office for National Statistics (ONS) put the consumer price index (CPI) at 0.5 per cent in December 2014 - its lowest level since May 2000. Inflation was 1 per cent in November 2014. EPA/ANDY RAIN

Οι αγορές ποντάρουν στην παραμονή της Μ. Βρετανίας στην Ε.Ε.

Η ισοτιμία της βρετανικής στερλίνας σημείωσε μεγάλη αύξηση σήμερα έναντι του δολαρίου, ενώ αυξήθηκε επίσης σημαντικά έναντι του ευρώ, καθώς οι χρηματιστές στοιχηματίζουν σε νίκη των υποστηρικτών της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ την ώρα που οι Βρετανοί προσέρχονται στις κάλπες.

Γύρω στις 13:35 (ώρα Ελλάδας) η στερλίνα έφθασε το 1,4947 δολάριο, το υψηλότερο επίπεδο στο οποίο έχει φθάσει από τα τέλη Δεκεμβρίου, ενώ χθες γύρω στα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας) ανταλλασσόταν έναντι 1,4737 δολαρίου.

Έναντι του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος, η στερλίνα έφθασε γύρω στις 13:30 (ώρα Ελλάδας) τις 76,23 πένες για ένα ευρώ, το υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Μαΐου, ενώ χθες χρειάζονταν 76,77 πένες για ένα ευρώ.

«Μια νέα δημοσκόπηση που δείχνει πως η χώρα θα παραμείνει στην ΕΕ επέφερε ένα νέο υψηλό έξι μηνών για τη λίρα (σ.σ.: έναντι του δολαρίου) και ένα άλμα στις αγορές αξιών στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη», σχολίασε ο Τζάσπερ Λόουλερ, αναλυτής του χρηματιστικού γραφείου CMC Markets.

Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos MORI, που δόθηκε στη δημοσιότητα ενώ διεξαγόταν η ψηφοφορία, αλλά είχε πραγματοποιηθεί πριν από την έναρξή της, η παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στους κόλπους της ΕΕ έρχεται πρώτη στην πρόθεση ψήφου με 52%, έναντι 48% για το Brexit.

Η άνοδος της ισοτιμίας της στερλίνας είναι «μια πολύ σημαντική κίνηση και αντανακλά τη σταθερή πεποίθηση των αγορών ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα ψηφίσει υπέρ της παραμονής στην ΕΕ», επισήμανε ο Κρεγκ Έρλαμ, αναλυτής του χρηματιστικού γραφείου Oanda.

«Με δεδομένο ότι ορισμένοι (οικονομικοί) θεσμοί διεξάγουν τις δικές τους δημοσκοπήσεις, αυτό θα μπορούσε να αποτελεί ένδειξη ότι η ψηφοφορία κλίνει πράγματι προς την πλευρά των προγνωστικών των γραφείων στοιχημάτων» που ποντάρουν σε νίκη των υποστηρικτών της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ, συνέχισε ο Έρλαμ.