Στα «μαχαίρια» Μαξίμου – ΝΔ για τον ρόλο του Προέδρου της Δημοκρατίας στην επικύρωση της νέας ηγεσίας στη δικαιοσύνη

Στα «μαχαίρια» Μαξίμου – ΝΔ για τον ρόλο του Προέδρου της Δημοκρατίας στην επικύρωση της νέας ηγεσίας στη δικαιοσύνη
Εξαιρετικά τεταμένο το κλίμα μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά την επιλογή των νέων προσώπων στα κορυφαία κλιμάκια του Αρείου Πάγου.

Ένα νέο θερμό επεισόδιο προστέθηκε στην κόντρα της κυβέρνησης με την Νέα Δημοκρατία, μετά την επιλογή του υπουργικού συμβουλίου να προχωρήσει στον διορισμό της Ειρήνης Καλού για την προεδρία του Αρείου Πάγου και της Δήμητρας Κοκοτίνη  για την θέση της εισαγγελέως του ανωτάτου δικαστηρίου.

Η είδηση ότι η κυβέρνηση Τσίπρα προχωρά τώρα στις κινήσεις αυτές προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση της ΝΔ, η οποία σε ανακοίνωσή της έκανε λόγο για «αντισυνταγματικό διορισμό νέου προέδρου και εισαγγελέα του Αρείου Πάγου».

Στην ίδια ανακοίνωση, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε πως «Πρόκειται για θεσμικά πρωτοφανή απόφαση, η οποία μάλιστα εμπλέκει – κατά τρόπο απαράδεκτο – και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς εκείνος πλέον καλείται να αποφασίσει, αν θα εγκρίνει μια θεσμικά παράνομη και αντισυνταγματική ενέργεια, όπως την έχει χαρακτηρίσει σύσσωμος ο νομικός κόσμος της χώρας».

Καταλήγοντας, η Νέα Δημοκρατία αναφέρει ότι «έχει εμπιστοσύνη στην κρίση του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Το Μέγαρο Μαξίμου απάντησε με επίθεση κατά της ΝΔ, κάνοντας λόγο για «αλαζονική και αντισυνταγματική συμπεριφορά».

Σε ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού αναφέρεται: «Η Νέα Δημοκρατία, αφού έπαιξε αντισυνταγματικά και αντιθεσμικά παιχνίδια, πλήττοντας την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, επιχειρεί τώρα να εμπλέξει στις μεθοδεύσεις της και το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, ζητώντας του να παραβεί τις συνταγματικές του υποχρεώσεις.

Η στάση της ΝΔ είναι πρωτοφανώς αλαζονική, αντισυνταγματική και επιβεβαιώνει ότι επιχειρεί μία ωμή παρέμβαση στη Δικαιοσύνη και τους θεσμούς, που όμοιά της δεν έχει υπάρξει ποτέ στο μεταπολιτευτικό παρελθόν».

Η προεδρία της Δημοκρατίας σχολίασε μέσω πηγών τις εξελίξεις, απαντώντας στο ερώτημα για το τι θα πράξει ο Προκόπης Παυλόπουλος πως «όταν έρθει το σχέδιο θα μάθετε τι θα κάνει ο ΠτΔ».

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, υπήρξαν διαφωνίες εντός του υπουργικού συμβουλίου για τις επιλογές Τσίπρα, με τους Στέργιο Πιτσιόρλα και Γιώργο Σταθάκη να φέρονται να αντέδρασαν στην κίνηση του πρωθυπουργού σε αυτό το χρονικό σημείο. Τις πληροφορίες αυτές διέψευσε αμέσως ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας, χαρακτηρίζοντάς τες με δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «χυδαιότητες και αθλιότητες».