Το «κοκτέιλ» αντισωμάτων του Έλληνα Τζορτζ Γιανκόπουλου πήρε «πράσινο φως» στις ΗΠΑ

Το «κοκτέιλ» αντισωμάτων του Έλληνα Τζορτζ Γιανκόπουλου πήρε «πράσινο φως» στις ΗΠΑ
1_Regn_About_v4b
Κορονοϊός: Η FDA ενέκρινε τη θεραπεία συνθετικών αντισωμάτων της Regeneron.

Με τη διαδικασία του κατ’ επείγοντος η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε χθες τη θεραπεία συνθετικών αντισωμάτων κατά του Covid-19 από την εταιρεία βιοτεχνολογίας Regeneron, η οποία χρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

«Η έγκριση αυτών των θεραπειών με μονοκλωνικά αντισώματα μπορεί να επιτρέψει σε ασθενείς να αποφύγουν τη νοσηλεία και να μειωθεί η πίεση στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης», δήλωσε ο αξιωματούχος της FDA, Στίβεν Χαν.

Τρεις Έλληνες βρίσκονται πίσω από την εταιρεία που παρασκευάζει το πειραματικό φάρμακο (τη θεραπεία αντισωμάτων REGN-COV2) για τον κορωνοϊό που χορηγήθηκε στον απερχόμενο πλέον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Πρόκειται για την εταιρεία βιοτεχνολογίας Regeneron Pharmaceuticals Inc, και τον πρόεδρο και συνιδρυτή της Τζορτζ Γιανκόπουλος, τον Χρήστο Κυρατσούς, αντιπροέδρο Ερευνών επί των Μολυσματικών Ασθενειών και των Τεχνολογιών Ιικών Φορέων και τον ομογενή πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου Roy Vagelos.

Στις αρχές Ιουλίου, που σήμερα πρωταγωνιστεί στην αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, η Regeneron έκλεισε συμφωνία σχεδόν μισού δισεκ. δολαρίων (450 εκατ. δολάρια) με την αμερικανική κυβέρνηση για την παραγωγή του κοκτέιλ αντισωμάτων κατά του κορωνοϊού. H θεραπεία αντισωμάτων ήδη μελετάται και σε ασθενείς με σοβαρή Covid-19 που έχουν εισαχθεί σε νοσοκομεία, καθώς και για την πρόληψη της λοίμωξης σε ανθρώπους που συχνά εκτίθενται σε φορείς του κορωνοϊού.

Ο κ. Γιανκόπουλος μιλώντας στην Καθημερινή τον Οκτώβριο, είχε αναφερθεί στη χορήγηση της θεραπείας στον Ντόναλντ Τραμπ.

«Επικοινώνησαν μαζί μας από τον Λευκό Οίκο την 1η Οκτωβρίου. Εμείς είχαμε ανακοινώσει τα αποτελέσματα των κλινικών ερευνών μας μόλις δύο ημέρες πριν. Κινήσαμε, λοιπόν, τη διαδικασία ώστε να εξασφαλίσουμε επείγουσα άδεια χρήσης του κοκτέιλ από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ. Εγιναν, όπως καταλαβαίνετε, εκτενείς συζητήσεις με την ιατρική ομάδα του και προχωρήσαμε στη χορήγηση, γιατί ήταν ιδανικός υποψήφιος».

«Το κοκτέιλ αυτό είναι ιδιαιτέρως αποτελεσματικό σε ασθενείς που βρίσκονται σε πρώιμα στάδια της COVID-19, έχουν υψηλό ιικό φορτίο, εμφανίζουν ήπια έως μέτρια συμπτώματα και ο οργανισμός τους δεν έχει προλάβει –ή δεν μπορεί λόγω εξασθενημένου ανοσοποιητικού– να αναπτύξει αντισώματα. Ειδικά το τελευταίο είναι παράγων-κλειδί. Και, φυσικά, ενδείκνυται για άτομα που παρουσιάζουν αυξημένο ρίσκο για παρενέργειες της νόσου, λόγω ηλικίας ή υποκείμενων νοσημάτων».

«Aν χορηγηθεί εγκαίρως, ρίχνει τα επίπεδα του ιικού φορτίου έως και κατά 99%. Και η θωράκιση που εξασφαλίζει διαρκεί αρκετούς μήνες».