Mastercard: Επίκεντρο της αντιμετώπισης των σύγχρονων προκλήσεων η ψηφιακή και οικονομική ανάπτυξη

Mastercard: Επίκεντρο της αντιμετώπισης των σύγχρονων προκλήσεων η ψηφιακή και οικονομική ανάπτυξη
Η Άσπα Παλημέρη εξηγεί ότι προτεραιότητα της Mastercard είναι η δημιουργία βιώσιμων κοινωνιών χωρίς αποκλεισμούς, καθώς και η προσφορά της απαραίτητης ψηφιακής εκπαίδευσης και ενδυνάμωσης σε καταναλωτές και επιχειρήσεις.

Η εισοδηµατική ανισορροπία, η διαφάνεια στις οικονοµικές συναλλαγές και η χρηµατοοικονοµική ενσωµάτωση, αποτελούν τρεις από τις σηµαντικότερες προκλήσεις που καλούνται να αντιµετωπίσουν σήµερα οι σύγχρονες κοινωνίες. Σε παγκόσµια κλίµακα, αυτές οι προκλήσεις διογκώνονται, άµεσα ή έµµεσα, µέσα από την επικράτηση των µετρητών ως τον πλέον διαδεδοµένο τρόπο συναλλαγής ανάµεσα σε καταναλωτές και επιχειρήσεις. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, η αναλογία χρήσης µετρητών και ψηφιακών υπηρεσιών για την πραγµατοποίηση µίας αγοράς, δείχνει συνεχώς να µεταβάλλεται, ανατρέποντας την παγιωµένη επικράτηση των πρώτων και λειτουργώντας ευεργετικά για τους καταναλωτές, τις επιχειρήσεις, και το σύνολο των κοινωνιών.

Η ψηφιοποίηση της οικονοµίας, µέσα από τις ενδεδειγµένες υπηρεσίες και λύσεις ηλεκτρονικών συναλλαγών, µπορεί να διαδραµατίσει καταλυτικό ρόλο στην αντιµετώπιση µίας σειράς προβληµάτων, λειτουργώντας ευεργετικά για το δηµόσιο αλλά και τον ιδιωτικό τοµέα.

Προτεραιότητα μας είναι η δημιουργία βιώσιμων κοινωνιών χωρίς αποκλεισμούς, καθώς και η προσφορά της απαραίτητης ψηφιακής εκπαίδευσης και ενδυνάμωσης σε καταναλωτές και επιχειρήσεις.

Στη Mastercard, χρησιµοποιούµε όλη µας τη γνώση και τεχνολογική εξειδίκευση προς αυτή την κατεύθυνση, µε στόχο την ουσιαστική συνεισφορά στην κοινωνία, την οικονοµία και το περιβάλλον.

Παράλληλα, οι δράσεις και πρωτοβουλίες που υλοποιούµε σε παγκόσµια κλίµακα, έχουν µία κοινή αποστολή: τη βιώσιµη και χωρίς αποκλεισµούς ανάπτυξη, µέσα από την αξιοποίηση της τεχνολογίας και της καινοτοµίας.

Στην Ελλάδα, βασικό πυλώνα των δράσεων µας και επίκεντρο της στρατηγικής µας, αποτελεί η υλοποίηση ενός ολοκληρωµένου προγράµµατος έµπρακτης ενίσχυσης των µικρών επιχειρήσεων της χώρας. Η πρωτοβουλία που ανέπτυξε η εταιρεία, περιλαµβάνει δράσεις κάτω από τρείς στρατηγικούς πυλώνες: την παροχή κινήτρων στους καταναλωτές για αγορές από µικρές επιχειρήσεις, την παροχή πρόσβασης σε ψηφιακά εργαλεία και λύσεις µε στόχο την άµεση προσαρµογή των επιχειρήσεων στη νέα πραγµατικότητα, καθώς και την εκπαίδευση, ανάπτυξη και ενίσχυση των ψηφιακών τους δεξιοτήτων.

Επιπλέον, η συνεισφορά µας στη δηµιουργία µίας βιώσιµης ψηφιακής οικονοµίας αποτυπώνεται στα προϊόντα µας, τις υπηρεσίες, τις λύσεις και την εν γένει στρατηγική µας. Σε αυτό το πλαίσιο, κατά τη διάρκεια του 2020, δηµιουργήσαµε την παγκόσµια περιβαλλοντική πρωτοβουλία Priceless Planet Coalition, την οποία υιοθετήσαµε στην Ελλάδα και την Κύπρο, συµπεριλαµβάνοντας στις δράσεις της εταίρους και από τις δύο χώρες. Σκοπός της πλατφόρµας, που αποτελείται αποκλειστικά από το δίκτυο των συνεργατών µας σε ολόκληρο τον κόσµο, είναι η ανάπτυξη ενεργειών εταιρικής βιωσιµότητας καθώς και η πραγµατοποίηση µίας σειράς από σηµαντικές επενδύσεις για την προστασία του περιβάλλοντος.

Τέλος, η ενδυνάµωση των γυναικών στον χώρο εργασίας τους, καθώς και η υποστήριξη και ενίσχυση των επιχειρηµατικών τους προσπαθειών, αποτελεί έναν από τους βασικότερους πυλώνες των δράσεων µας στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Την περασµένη χρόνια η Mastercard δεσµεύθηκε για την παγκόσµια διασύνδεση 25 εκατοµµυρίων γυναικών επιχειρηµατιών µέχρι το 2025, καθώς και την πρόσβασή τους σε ψηφιακούς και οικονοµικούς πόρους που θα τις βοηθήσουν να αναπτύξουν τις επιχειρήσεις τους. Παράλληλα στην Ελλάδα, υλοποιήσαµε για 3η συνεχόµενη χρονιά τον θεσµό του «Live A Legacy» µε σκοπό την ενδυνάµωση των γυναικών στο εργασιακό τους περιβάλλον, µέσα από τη δηµιουργία εξειδικευµένων δράσεων ενδυνάµωσης και εκπαίδευσης των γυναικών, καθώς και την παροχή προγραµµάτων έµµισθης πρακτικής άσκησης στη Mastercard και το δίκτυο συνεργατών µας.

Η βιώσιµη και χωρίς αποκλεισµούς ανάπτυξη, αποτελεί µία διαδικασία η οποία απαιτεί την παράλληλη και εύρυθµη λειτουργία πολλών µερών µίας σύγχρονης κοινωνίας, ώστε όλα τα µέλη της να µπορούν να απολαµβάνουν τα οφέλη της. Αναµφίβολα η δηµιουργία µίας τέτοιας κοινωνίας δεν είναι εύκολη, ωστόσο η αξία της προσπάθειας για την εκπλήρωση ενός τέτοιου οράµατος, είναι ανεκτίµητη.

*Το άρθρο δημοσιεύεται στο νέο τεύχος του Fortune που κυκλοφορεί στα περίπτερα.