Ακρίβεια: «Κούρεμα» στα εισοδήματα των νοικοκυριών φέρνει ο πληθωρισμός Ιανουαρίου

Ακρίβεια: «Κούρεμα» στα εισοδήματα των νοικοκυριών φέρνει ο πληθωρισμός Ιανουαρίου
Κόσμος φορώντας προστατευτική μάσκα και γάντια ψωνίζουν σε σούπερ μάρκετ στην Κόρινθο, Μεγάλη Τετάρτη 15 Απριλίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τα επίσημα στοιχεία για τον πληθωρισμό θα ανακοινωθούν από την ΕΛΣΤΑΤ στις 15 Φεβρουαρίου αναδεικνύοντας το νέο σπιράλ ανατιμήσεων που «κουρεύει» εισοδήματα και οδηγεί τα νοικοκυριά σε οικονομική συρρίκνωση που «αγγίζει» τα 100 ευρώ μηνιαίως.

Γιώργος Αλεξάκης

Νέο ρεκόρ αναμένεται να καταγράψει ο πληθωρισμός Ιανουάριο καθώς ήδη μια πρόχειρη εικόνα από τις τιμές σε ενέργεια και βασικά είδη υποδηλώνει ότι οι τιμοληψίες της  ΕΛΣΤΑΤ θα διαμορφώσουν ένα νέο «εκρηκτικό μίγμα». Ήδη τόσο το Υπουργείο Οικονομικών όσο και παράγοντες της αγοράς εκτιμούν μια άνοδο του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή στην περιοχή του 5%, με πολλούς να βάζουν τον πήχη πάνω από το φράγμα του 5,5% κυρίως λόγω των πιέσεων που ασκούν οι τιμές σε πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο, βενζίνη, ηλεκτρικό ρεύμα αλλά και σε ευρύ φάσμα ειδών διατροφής.

Ήδη βέβαια τα «μαντάτα» από τις καταγραφές της Eurostat για τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή αποτελούν ένα «πρόλογο» για το τι αναμένεται να βγάλει η ΕΛΣΤΑΤ στις 15 Φεβρουαρίου με τις ανακοινώσεις της. Υπενθυμίζεται ότι καταγράφηκε συνολική αύξηση του εναρμονισμένου πληθωρισμού κατά 5,5% τον Ιανουάριο έναντι 4,4% τον Δεκέμβριο. Και βέβαια το ενδιαφέρον είναι ότι όπως φαίνεται από τα μετρήσεις της Eurostat η εκτίναξη των τιμών στα καύσιμα έχει «μπολιάσει» για τα καλά τα κοστολόγια σε τρόφιμα και άλλα βασικά είδη κι έτσι πέρα από την ενέργεια όπου καταγράφεται σε ετήσια βάση πολύ μεγάλη άνοδος τιμών, (40,6%, έναντι ανόδου 34,8% τον Δεκέμβριο και 28,6% κατά μέσο όρο στην Ευρωζώνη), υπάρχουν μεγάλες πιέσεις και στο καλάθι της «νοικοκυράς». Έτσι, στα είδη διατροφής υπάρχει άνοδος κατά 4,3% από 3,6% τον Δεκέμβριο και 3,1% κατά μέσο όρο στην Ευρωζώνη.Στα βιομηχανικά αγαθά εκτός ενέργειας η άνοδος είναι στο 3,1% από 1,9% τον Δεκέμβριο και 2,3% κατά μέσο όρο στην Ευρωζώνη.

Επιβάρυνση ανά μήνα

Τούτων δοθέντων και πάντα με βάση τα δεδομένα της Eurostat η επιβάρυνση ξεπερνά τα  81,3 ευρώ τον μήνα, κάτι που ουσιαστικά απενεργοποιεί αυτόματα τις όποιες ετήσιες μειώσεις του ΕΝΦΙΑ. Αυτό προκύπτει  εάν προσμετρηθεί η επίπτωση του εναρμονισμένου πληθωρισμού  στη μέση καταναλωτική δαπάνη ανά νοικοκυριό, όπως έχει καταγραφεί από την ΕΛΣΤΑΤ για το 2020 και φτάνει  τα 1.478,22 ευρώ τον μήνα. (Στη ζώνη του ευρώ, με βάση την ΕΚΤ, ο πληθωρισμός τιμών καταναλωτή μετρείται με βάση τον «Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή», ο οποίος συχνά αναφέρεται με το ακρωνύμιο «ΕνΔΤΚ». Ο όρος «εναρμονισμένος» δηλώνει ότι όλες οι χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση ακολουθούν την ίδια μεθοδολογία. Έτσι διασφαλίζεται ότι τα στοιχεία για μία χώρα μπορούν να συγκριθούν με τα στοιχεία άλλης χώρας.

Αυτός ο δείκτης μέτρησης αποτελεί ένα καλό μέσο παρακολούθησης του πώς αλλάζουν οι τιμές στην οικονομία.

Πηγή: www.news247.gr