Commerzbank: To «έμφραγμα» στις εφοδιαστικές αλυσίδες καίει επιχειρήσεις και οικονομία

Commerzbank: To «έμφραγμα» στις εφοδιαστικές αλυσίδες καίει επιχειρήσεις και οικονομία
epa05156099 (FILE) A file picture dated 03 December 2013 showing the name and logo of the global banking and financial services company Commerzbank AG at the facade on a branch of the bank in Duesseldorf, Germany. Commerzbank on 12 February 2016 released their 2015 results, saying their net profit was 1,06 billion euro, compared with 266 million euro in 2014. 4th quarter 2015 profit was at 187 million euro compared with a loss in 2014 of 280 million euro. EPA/MARTIN GERTEN
Οι ελλείψεις οι οποίες έχουν προκύψει είχαν ως άμεσο αποτέλεσμα την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης παγκοσμίως και την εκτόξευση των τιμών, λέει η Commerzbank.

Οι μεγάλοι περιορισμοί σε ό,τι αφορά την προσφορά λόγω της πανδημικής κρίσης, αλλά και η ξαφνική ανάκαμψη στη ζήτηση, δημιούργησαν μια άνευ προηγουμένου συμφόρηση στις εφοδιαστικές αλυσίδες, όπως επισημαίνει σε ανάλυσή της η Commerzbank.

Οι ελλείψεις οι οποίες προέκυψαν είχαν ως άμεσο αποτέλεσμα την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης παγκοσμίως και την εκτόξευση των τιμών. Οι γρίφοι που είναι προς επίλυση είναι πολλοί… Ακολούθως η γερμανική τράπεζα παραθέτει τις μεταβλητές της δυσεπίλυτης εξίσωσης.

Χωρητικότητα λιμένων

Ένα σημείο συμφόρησης για τις εφοδιαστικές αλυσίδες είναι η περιορισμένη χωρητικότητα των μεγάλων λιμένων μέσω των οποίων διακινούνται εμπορευματοκιβώτια. Αν μη τι άλλο, επισημαίνει η Commerzbank, το μποτιλιάρισμα είναι μεγάλο, με αποτέλεσμα καθυστερήσεις στις παραδόσεις.

Όπως επισημαίνει, με βάση τα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο για τις θέσεις των πλοίων, το Kiel Institute for the World Economy, σε ό,τι αφορά το ποσοστό των εμπορευμάτων που μεταφέρονται διά θαλάσσης σε πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων σε αναμονή (πιο συγκεκριμένα, πλοία που κινούνται με λιγότερο από 1 κόμβο), τα «κολλημένα» στην κίνηση αγαθά  είναι στο 10%.

Επειδή η ναυτιλιακή κίνηση επιβραδύνεται, η χωρητικότητα είναι περιορισμένη και οι ναύλοι είναι υψηλοί. Ο παγκόσμιος δείκτης Freightos Baltic και ο δείκτης Drewry για 28 κύριες αεροπορικές γραμμές για ναύλους αεροπορικών μεταφορών εξακολουθούν να βρίσκονται κοντά στα υψηλά του περασμένου καλοκαιριού

Ενδιάμεσα αγαθά

Η συμφόρηση στην παραγωγή ημιαγωγών επιβραδύνει πολλούς τομείς, ιδιαίτερα την αυτοκινητοβιομηχανία. Ωστόσο, δεδομένα σε ό,τι αφορά τις τιμές είναι διαθέσιμα μόνο για μνήμες ημιαγωγών, οι οποίες χρησιμοποιούνται ιδίως σε υπολογιστές. Αυτές οι τιμές είχαν πέσει το φθινόπωρο αλλά αυξήθηκαν ξανά από τον Δεκέμβριο. Αυτό είναι ασυνήθιστο, λέει η Commerzbank, καθώς αυτές οι τιμές πέφτουν μακροπρόθεσμα.

Το Susquehanna Financial Group, το οποίο παρακολουθεί τους χρόνους παράδοσης chip, κατέγραψε νέο υψηλό 26,2 εβδομάδων για τον Φεβρουάριο. Η μικρή μείωση του χρόνου παράδοσης τον Ιανουάριο δεν αποδείχθηκε μόνιμη.

Μετά τον διπλασιασμό το πρώτο εξάμηνο του 2021, οι ευρωπαϊκές τιμές χάλυβα είχαν πέσει από τον Ιούλιο. Μετά από μερικούς μήνες σταθερότητας, συνέχισαν σε ανοδική τροχιά λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.  

Πρώτες ύλες

Ιδιαίτερη συμφόρηση παρατηρείται στις αγορές των δύο σημαντικότερων βιομηχανικών μετάλλων, του χαλκού και του αλουμινίου. Οι τιμές και για τα δύο μέταλλα εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλές. Η τιμή του αλουμινίου έφτασε σε νέο υψηλό μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία.

Τα αποθέματα δείχνουν επίσης ότι η ένταση στις αγορές χαλκού και αλουμινίου εξακολουθεί να είναι υψηλή. Για τον χαλκό, τα αποθέματα είναι τόσο χαμηλά όσο πριν από ένα χρόνο.

Τα ρουλεμάν αλουμινίου προσφέρουν παρόμοια εικόνα. Τα αποθέματα πέφτουν σχεδόν συνεχώς από τον Μάρτιο του περασμένου έτους. Ως αποτέλεσμα, οι αποθήκες είναι λιγότερο γεμάτες από ό,τι τα τελευταία χρόνια.

Η ξυλεία, η οποία χρησιμοποιείται σε πολλούς τομείς όπως οι κατασκευές, η παραγωγή επίπλων και χαρτιού και ως υλικό συσκευασίας, παρουσιάζει επίσης μεγάλη ζήτηση αυτήν τη στιγμή. Η εξέλιξη της τιμής του συμπαγούς ξύλου για ξύλινες παλέτες προσφέρει επομένως μια ένδειξη αντίστοιχων εντάσεων στον τομέα των πρώτων υλών με άμεσο αντίκτυπο στα logistics.  

Συμπέρασμα: Δεν φαίνεται… χαλάρωση

Τον τελευταίο μήνα, οι ναύλοι παραμένουν εξαιρετικά υψηλοί. Οι τιμές των εμπορευμάτων αυξάνονται, σε γενικές γραμμές. Την ίδια στιγμή, οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία θα αρχίσουν να γίνονται εμφανείς μόνο σταδιακά. Ως αποτέλεσμα, τα σημεία συμφόρησης είναι πιθανό να συνεχίσουν να επιβαρύνουν την οικονομία και να ενισχύουν τον πληθωρισμό, καταλήγει η Commerzbank.