Λαγκάρντ: Αναγκαστικά θα «πνίξουμε» την ανάπτυξη

Λαγκάρντ: Αναγκαστικά θα «πνίξουμε» την ανάπτυξη
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Θα αυξήσουμε περαιτέρω τα επιτόκια» είπε η Λαγκάρντ σε ομιλία της σε συνέδριο

Διαδοχικές ανόδους επιτοκίων προανήγγειλε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, στο πλαίσιο των προσπαθειών που γίνονται εκ μέρους των ευρωπαίων policy makers για την τιθάσευση των πληθωριστικών πιέσεων, οι οποίες έχουν πυροδοτήσει ένα άνευ προηγουμένου κύμα ακρίβειας.

Από την άλλη, ξεκαθάρισε πως προς το παρόν κρίνεται αρκετό ως όπλο η αύξηση των επιτοκίων, βγάζοντας αργότερα από την εργαλειοθήκη το εργαλείο της ποσοτικής συρρίκνωσης και της μείωσης του ισολογισμού της ΕΚΤ.

Υπενθυμίζεται πως η κεντρική τράπεζα έχει αυξήσει από τον Ιούλιο τα επιτόκια κατά 200 μονάδες βάσης, ενώ είχε επισημάνει πως, πέρα από τις αυξήσεις επιτοκίων, θα ακολουθούσε μείωση του ύψους 5,2 τρισεκατομμυρίων ευρώ ισολογισμού της. 

«Θα αυξήσουμε περαιτέρω τα επιτόκια» είπε η Λαγκάρντ σε ομιλία της σε συνέδριο. «Τα επιτόκια είναι, και θα παραμείνουν, το κύριο εργαλείο για την προσαρμογή της πολιτικής μας στάσης», είπε, προσθέτοντας πως «κρίνεται σκόπιμο ο ισολογισμός να ομαλοποιηθεί με μετρημένο και προβλέψιμο τρόπο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ, στο 1,5%, δεν απέχει πολύ από το λεγόμενο ουδέτερο επιτόκιο, επίπεδο στο οποίο η τράπεζα ούτε τονώνει ούτε αναστέλλει την ανάπτυξη. Οι περισσότερες εκτιμήσεις για το ουδέτερο επιτόκιο κυμαίνονται μεταξύ 1,5% και 2%, υποδηλώνοντας ότι μετά την αύξηση του Δεκεμβρίου θα ξεπεράσουμε το ουδέτερο επίπεδο.

Το πρόβλημα είναι ότι ο πληθωρισμός, που τρέχει στο 10,6%, είναι πολύ πάνω από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ και ακόμη και μια ύφεση, σχεδόν βέβαιη πλέον κατά τους χειμερινούς μήνες, είναι απίθανο να μειώσει τις πιέσεις των τιμών αρκετά.

Οι επενδυτές πλέον χωρίζονται μεταξύ της αύξησης των τιμών 50 και 75 μονάδων βάσης τον Δεκέμβριο μετά από διαδοχικές κινήσεις 75 μονάδων βάσης και «βλέπουν» τη μείωση των διακρατήσεων ομολόγων, γνωστή και ως ποσοτική σύσφιξη, αρχής γενομένης από το πρώτο εξάμηνο του 2023.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ΕΚΤ θα περιγράψει σχέδια για μείωση του ισολογισμού τον Δεκέμβριο και η διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει με την τράπεζα να επιτρέπει τη λήξη ορισμένων, αλλά όχι όλων των ομολόγων.

«Η ΕΚΤ θα διασφαλίσει ότι μια φάση υψηλού πληθωρισμού δεν τροφοδοτεί τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό, επιτρέποντας στον υπερβολικά υψηλό πληθωρισμό να παγιωθεί», είπε η Λαγκάρντ.