Η στροφή στην ηλεκτροκίνηση είναι η αλλαγή που χρειαζόμαστε σήμερα κιόλας

Η στροφή στην ηλεκτροκίνηση είναι η αλλαγή που χρειαζόμαστε σήμερα κιόλας
Η κλιµατική αλλαγή περιορίζεται, τα προβλήµατα υγείας που σχετίζονται µε τις εκποµπές µειώνονται και η οικονοµική ανάπτυξη ενισχύεται.

Η ηλεκτροκίνηση είναι το µέλλον της αυτοκινητοβιοµηχανίας. Για τους περισσότερους ανθρώπους που ασχολούνται µε τον κλάδο δεν υπάρχει καµία αµφιβολία περί αυτού. Ειδικά τα τελευταία χρόνια, µε την επιστηµονική κοινότητα να κρούει συνεχώς τον κώδωνα του κινδύνου για τις σοβαρές επιπτώσεις της κυκλοφορίας των παραδοσιακών αυτοκινήτων, η στροφή στα ηλεκτρικά οχήµατα γίνεται ολοένα και πιο επιτακτική.

Η αναπτυσσόµενη αγορά της ηλεκτροκίνησης εξελίσσεται διαρκώς και έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα ανθεκτική στα πολλαπλά παγκόσµια σοκ των τελευταίων τριών χρόνων. Παρά τα γεωπολιτικά και οικονοµικά προβλήµατα, το ενδιαφέρον για τα ηλεκτρικά οχήµατα αυξάνεται συνεχώς, και αυτό δεν οφείλεται µόνο στην καινοτοµία των προτεινόµενων λύσεων, αλλά και στην ευαισθητοποίηση του κοινού για την κλιµατική αλλαγή, αφού η ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης µπορεί να αποδειχθεί κρίσιµη για τον περιορισµό των επιπτώσεων του ανθρώπινου πολιτισµού στο φυσικό περιβάλλον.

Οι αυστηρότεροι στόχοι που θέτει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις εκποµπές ρύπων στην αυτοκίνηση «σπρώχνουν» ακόµα περισσότερο τους κατασκευαστές προς τις «πράσινες» τεχνολογίες.

Συγκεκριµένα, το Ευρωκοινοβούλιο έθεσε στόχο για νέα µείωση των εκποµπών ρύπων των κρατών-µελών της ΕΕ κατά 40% έως το 2030, ενώ παράλληλα ο Κανονισµός Καταµερισµού Προσπάθειας (ESR) αναθεωρεί πιο φιλόδοξα τον στόχο µείωσης των αερίων θερµοκηπίου (GHG) της Ε.Ε. έως το τέλος της δεκαετίας, από το 30%, στο 40%, σε σύγκριση µε τα επίπεδα του 2005. Αυτό αποτελεί βασικό σηµείο του προγράµµατος «Fit for 55» της Ε.Ε., το οποίο στοχεύει στη µείωση των εκποµπών ρύπων κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030, σε σύγκριση µε τα επίπεδα του 1990.

Σύµφωνα µε τη ΜΚΟ Environmental Defense Fund, µόνο τα αυτοκίνητα απελευθερώνουν περίπου 333 εκατοµµύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα στην ατµόσφαιρα κάθε χρόνο − περίπου το 20% του παγκόσµιου συνόλου. Το µεγαλύτερο µέρος αυτής της ρύπανσης προκαλείται από κινητήρες εσωτερικής καύσης (ICEs). Σε αντίθεση µε τα ICE, ωστόσο, τα ηλεκτρικά οχήµατα έχουν µηδενικές εκποµπές καυσαερίων, αφού δεν διαθέτουν καν σύστηµα εξάτµισης. Εάν, δε, χρησιµοποιούνται ανανεώσιµες πηγές ενέργειας για την επαναφόρτιση ενός ηλεκτρικού ρεύµατος, επιτυγχάνεται περαιτέρω µείωση κατά 85% στις εκποµπές CO2, σε σύγκριση µε τη µείωση κατά 20% που προκύπτει µέσω της συµβατικής φόρτισης µε ηλεκτρική ενέργεια.

Αν και µπορεί να µη φαίνεται τόσο σηµαντικό σε σύγκριση µε τις εκποµπές καυσίµων, η ηχορρύπανση που προκαλείται από τους βενζινοκινητήρες έχει εξίσου σηµαντικές επιπτώσεις. Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι όχι µόνο υπάρχει σχέση µεταξύ της ηχορρύπανσης και των προβληµάτων ψυχικής υγείας, αλλά και ότι συνδέεται µε ασθένειες όπως η κολπική µαρµαρυγή, η καρδιακή ανεπάρκεια και το εγκεφαλικό. Η, σχεδόν, σιωπηλή παρουσία των ηλεκτρικών οχηµάτων µπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο στα αστικά κέντρα. Οι εργασίες που απαιτούν βαρέα οχήµατα θα µπορούν να πραγµατοποιούνται κοντά σε πυκνοκατοικηµένες περιοχές και γραφεία χωρίς να προκαλούν φασαρία, ενώ τα φορτηγά απορριµµάτων και παράδοσης θα κυκλοφορούν αθόρυβα µέσα στη νύχτα.

Επιπλέον, οι ηλεκτρικές µεταφορές δεν συµβάλλουν µόνο στη µείωση των επιπτώσεων του τοµέα της αυτοκινητοβιοµηχανίας στο περιβάλλον, αλλά αντιπροσωπεύουν επίσης µια ευκαιρία µείωσης του κόστους. Η µείωση των εξόδων επιτυγχάνεται χάρη στη χαµηλότερη κατανάλωση ενέργειας, λόγω της µεγαλύτερης απόδοσης των ηλεκτροκινητήρων, σε σύγκριση µε τους κινητήρες εσωτερικής καύσης. Ακόµα, ο οδηγός µπορεί να αποφύγει την ανάγκη τακτικών δαπανηρών επισκευών και αντικατάστασης αναλωσίµων, όπως λάδια, φίλτρα και παρόµοια εξαρτήµατα.

Τιµώντας τη µακρά της παράδοση ως πρωτοπόρου της αυτοκινητοβιοµηχανίας, η Porsche επιστρατεύει το δικό της όχηµα στον αγώνα της βιωσιµότητας: την Taycan.

Η Taycan, εκτός από ένα ηλεκτροκίνητο supercar, µένει πιστό στη βιώσιµη πορεία της εταιρείας και στο εσωτερικό του οχήµατος, το οποίο είναι leather-free, αλλά δεν απαρνείται τον πολυτελή χαρακτήρα, που είναι σήµα κατατεθέν της Porsche. Επιπροσθέτως, όλα τα συστήµατα ελέγχονται από οθόνες αφής, φέρνοντας την τεχνολογία ψυχαγωγίας, συνδεσιµότητας και ασφάλειας στα χέρια του οδηγού.

Στο πλαίσιο της στρατηγικής της, η Porsche στρέφεται προς µια καθαρή αλυσίδα αξίας µε ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα για τα οχήµατά της µέχρι το 2030, ενώ το 2025 η εταιρεία στοχεύει να παραδώσει περισσότερα από τα µισά νέα της αυτοκίνητα µε ηλεκτρικό σύστηµα κίνησης – είτε πλήρως ηλεκτρικά είτε ως plug-in υβριδικά.

Μεταξύ άλλων στόχων, επιδιώκει µέρος της χρήσης των µελλοντικών επαναφορτιζόµενων ηλεκτρικών οχηµάτων της να έχει αµιγώς ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα (βάσει εκτιµώµενης συνολικής διανυθείσας απόστασης, 200.000 χιλιοµέτρων ανά όχηµα). Είναι, λοιπόν, ασφαλές να πούµε ότι η ηλεκτροκίνηση θα εξελιχθεί στον µεγαλύτερο «παίκτη» της αυτοκινητοβιοµηχανίας, µε τους περισσότερους κατασκευαστές να σχεδιάζουν να επενδύσουν 330 δισεκατοµµύρια δολάρια στην ανάπτυξη ηλεκτρικών οχηµάτων µέχρι το 2025.

Η υπόσχεση της ηλεκτροκίνησης

Tα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι ουδέτερα ως προς το CO2 µε την πλήρη έννοια της λέξης µόνο εάν οι µπαταρίες και η ηλεκτρική ενέργεια για την τροφοδοσία τους παράγονται µε χρήση ανανεώσιµων πηγών ενέργειας.

Πωλήσεις

  • Οι παγκόσµιες πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων αυξήθηκαν κατά περίπου 60% το 2022, ξεπερνώντας τα 10 εκατοµµύρια για πρώτη φορά.
  • 1 στα 7 επιβατικά αυτοκίνητα που αγοράστηκαν παγκοσµίως το 2022 ήταν ηλεκτρικό, σύµφωνα µε πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Οργανισµού Ενέργειας (IEA).
  • Στην Κίνα 1 στα 4 αυτοκίνητα που αγοράστηκαν το 2022 ήταν ηλεκτρικό. Στην Ε.Ε. ήταν 1 στα 5, ενώ στις ΗΠΑ 1 στα 10.
  • Στην Ελλάδα, το 2022 οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχηµάτων ανήλθαν σε 8.337 µονάδες, αυξηµένες κατά 1.376 µονάδες συγκριτικά µε το 2021 (6.961 ταξινοµήσεις), δηλαδή κατά 19,8%.

**Το άρθρο δημοσιεύεται στο νέο τεύχος Fortune Greece που κυκλοφορεί στα περίπτερα. Δείτε τον χάρτη με όλα τα σημεία πώλησης ΕΔΩ.

***Φωτογραφία: Προσωπικό αρχείο