Βασιλική Αδαμίδου: Προσήλωση στη βιωσιμότητα χωρίς εκπτώσεις

Βασιλική Αδαμίδου: Προσήλωση στη βιωσιμότητα χωρίς εκπτώσεις
Η Διευθύντρια Επικοινωνίας και Εταιρικής Υπευθυνότητας της Lidl Ελλάς περιγράφει τις πολιτικές και τις πρωτοβουλίες ορθής εταιρικής υπευθυνότητας της εταιρείας.

Η βιώσιμη ανάπτυξη (ESG) συνδέεται εξ ορισμού με την επιχειρηματικότητα, αφού οι δραστηριότητες μιας εταιρείας επηρεάζουν το περιβάλλον, την κοινωνία και την οικονομία. Αποτελεί, δε, τη μεγαλύτερη πρόκληση για τις επιχειρήσεις και την ικανότητά τους να δημιουργούν αξία και να διαμορφώνουν αποτελεσματικές στρατηγικές με μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Για τη Lidl Ελλάς είναι αναπόσπαστο κομμάτι της φιλοσοφίας της, λέει η Διευθύντρια Επικοινωνίας και Εταιρικής Υπευθυνότητας της εταιρείας, Βασιλική Αδαμίδου, στο Fortune Greece. «Η βιώσιμη ανάπτυξη ακολουθεί κάθε πρωτοβουλία και κάθε πράξη, στο πλαίσιο της επιχειρηματικής μας ζωής» σημειώνει, και τονίζει ότι το όποιο κόστος είναι το αντίτιμο που οφείλει να επωμισθεί κάθε μεγάλη εταιρεία. Πολύ περισσότερο αυτές που φιλοδοξούν να ηγούνται και να ανοίγουν δρόμους.

«Παραμένουμε διαχρονικά προσηλωμένοι στην επίτευξη των στόχων μας για τη βιωσιμότητα, χωρίς εκπτώσεις ή παρεκκλίσεις. Είναι σημαντικό για όλες και όλους εμάς στη Lidl Ελλάς να προσαρμοζόμαστε στις ιδιαιτερότητες κάθε συγκυρίας, χωρίς να αποκλίνουμε από την ουσία αλλά και τους χρόνους υλοποίησης των βιώσιμων πρωτοβουλιών μας» τονίζει χαρακτηριστικά.

Στρατηγική που αποτυπώνεται αφενός στο γεγονός ότι οι CSR δείκτες που παρακολουθεί η εταιρεία σε ετήσια βάση για να βλέπει την εξέλιξη αγγίζουν τους 500, και αφετέρου στο γεγονός ότι η Lidl Ελλάς είναι για 6η συνεχόμενη φορά ανάμεσα στις Sustainable Companies και στις The Most Sustainable Companies in Greece του Qualitynet Foundation.

Βασιλική Αδαμίδου, Διευθύντρια Επικοινωνίας και Εταιρικής Υπευθυνότητας, Lidl Ελλάς
Βασιλική Αδαμίδου, Διευθύντρια Επικοινωνίας και Εταιρικής Υπευθυνότητας, Lidl Ελλάς

Για ποια επιτεύγματα που έχει επιδείξει η Lidl Ελλάς στον τομέα της βιωσιμότητας είστε περισσότερο περήφανη;

H έννοια της βιωσιμότητας είναι αναπόσπαστο κομμάτι της φιλοσοφίας μας. Βρίσκεται βαθιά μέσα στις εταιρικές αξίες της Lidl Ελλάς. Τις αναζωογονεί και τις ανατροφοδοτεί με αντιλήψεις και στόχους. Η βιώσιμη ανάπτυξη ακολουθεί κάθε πρωτοβουλία και κάθε πράξη, στο πλαίσιο της επιχειρηματικής μας ζωής. Το παρόν για όλες και όλους εμάς στη Lidl Ελλάς αποκτά ουσιαστικό νόημα μόνον όταν προδιαγράφει και διασφαλίζει ένα επιθυμητό μέλλον, με όφελος για το σύνολο της κοινωνίας. Η Lidl Ελλάς ξεχωρίζει όχι μόνον για τα θετικά αποτελέσματα, αλλά και γιατί παραμένει συνεπής στην εφαρμογή διαχρονικών βιώσιμων πρακτικών. Φυσικά, η αναγνώριση της προσπάθειάς μας έρχεται και μέσα από τις διαδοχικές διακρίσεις. Είμαι περήφανη που η Lidl Ελλάς είναι για 6η συνεχόμενη φορά ανάμεσα στις Sustainable Companies και στις The Most Sustainable Companies in Greece.

Επιπροσθέτως, υπήρξε η μοναδική εταιρία του κλάδου της που απέσπασε στον CR Index 2021-2022 Silver διάκριση για τις υψηλές της επιδόσεις στον Δείκτη Εταιρικής Υπευθυνότητας, και επιβραβεύτηκε για τρίτη φορά για τις πρακτικές Βιώσιμης Ανάπτυξης και κριτηρίων ESG που εφαρμόζει. Επενδύουμε όσο περισσότερο μπορούμε σε συνέργειες, γιατί έτσι μπορούμε κάθε φορά να μεγαλώνουμε το θετικό αποτύπωμά μας στον πλανήτη, αλλά και την κοινωνία. Αν θα έπρεπε να ξεχωρίσω κάποια από τις δράσεις, θα αναφερόμουν στο Hackathon, τον μαραθώνιο καινοτομίας, καθώς πρόκειται για μία δράση η οποία εμπλέκει ενεργά νέους ανθρώπους και νέους επιστήμονες στην ανάπτυξη πρωτοποριακών και εναλλακτικών λύσεων βιωσιμότητας, δίνοντάς τους βήμα και κίνητρα συμμετοχής για να παρουσιάσουν και να εξελίξουν τις ιδέες τους. To πρώτο Hackathon είχε θεματολογία Single Use Plastic Free και το δεύτερο Sustainability. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που συνδιοργανώθηκε από τη Lidl Ελλάς και το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Οργανωτικός και τεχνικός αρωγός μας ήταν η εταιρεία Crowdpolicy. Στο κάλεσμά μας για το Sustainability Hackathon, ανταποκρίθηκαν 375 διαγωνιζόμενοι, 35 ομάδες και 35 μέντορες. Τουλάχιστον 30 ομάδες παρουσίασαν τις ιδέες τους. Η επιτυχία των δύο πρώτων μας ώθησε να προχωρήσουμε και σε τρίτο Hackathon, αυτή τη φορά με τον άνθρωπο στο επίκεντρο και θεματικές που διατρέχουν οριζόντια τις ανάγκες της κοινωνίας.

Μπορείτε να αναφέρετε μια καλή στρατηγική αειφορίας που αναπτύξατε και πώς επηρέασε την εταιρεία και το «οικοσύστημα» που σας περιβάλλει;

Η νέα στρατηγική εταιρικής ευθύνης της Lidl Ελλάς απλώνεται σε έξι στρατηγικούς πυλώνες: την προστασία του κλίματος, το σεβασμό της βιοποικιλότητας, τη διατήρηση των πόρων, το δίκαιο επιχειρείν, την προάσπιση της υγείας και τη συμμετοχή σε διάλογο. Με τις καλές πρακτικές μας, ουσιαστικά, βρισκόμαστε σε ένα διαρκή διάλογο με όλα τα μέρη ενδιαφέροντός μας. Υπάρχει μια αλληλεπίδραση που παίρνει δύναμη από κοινούς στόχους και προσβλέπει στο κοινό όφελος. Είμαστε όλοι μέρος της ίδιας αλυσίδας. Αν λείψει ένας κρίκος, ή αν δεν «κλειδώνει» καλά με τον επόμενο, το πρόβλημα αφορά και μεταφέρεται σε όλη την αλυσίδα. Έτσι, κάθε φορά προχωράμε σε ένα ακόμα πιο βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο που αγκαλιάζει, όσο περισσότερο γίνεται, το ευρύτερο οικοσύστημά μας. Με γνώμονα λοιπόν τις διεθνείς και εθνικές προκλήσεις βιωσιμότητας, όπως η κλιματική αλλαγή, η απειλή φυσικών οικοτόπων, τα ανεπαρκή εργασιακά και κοινωνικά πρότυπα και τις ασυνείδητες καταναλωτικές συμπεριφορές, επικαιροποιήσαμε και εξελίξαμε τη χρονιά που πέρασε τη στρατηγική μας για τη βιωσιμότητα. Ουσιαστικά, το μοντέλο μας γίνεται ακόμα περισσότερο βιώσιμο. Εκσυγχρονίζουμε τις εγκαταστάσεις μας και περνάμε σε ενεργειακά πιο αποδοτικές εφαρμογές.

Οι δράσεις βιωσιμότητας θα πρέπει να απορρέουν μόνο από τους ευρωπαϊκούς κανόνες ή θα πρέπει να απορρέουν και από το ηθικό καθήκον μιας υπεύθυνης επιχείρησης;

Η εναρμόνιση με τις νομοθεσίες είναι αυτονόητη και αποτελεί το ελάχιστο δεσμευτικό πλαίσιο για εμάς. Πολλές φορές διατυπώνουμε αυστηρότερες υποχρεώσεις. Διατυπώνουμε όλες τις δεσμεύσεις μας στα Position Papers και στις αγοραστικές πολιτικές μας. Εκεί όπου αποτυπώνονται και οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνουν οι συνεργαζόμενες επιχειρήσεις, στο πλαίσιο της εφοδιαστικής μας αλυσίδας, και υπάρχουν αναρτημένες στη σελίδα μας. Συμμετέχουμε παράλληλα οικειοθελώς σε διεθνείς πρωτοβουλίες. Τον Αύγουστο του 2020 ο Όμιλος Schwarz προσχώρησε στην πρωτοβουλία Science Based Targets και δεσμεύτηκε για λογαριασμό όλων των εταιρειών του ομίλου στην πρωτοβουλία αυτή. Η «Science Based Targets Initiative» υποστηρίζει τις επιχειρήσεις στον καθορισμό και στην υλοποίηση επιστημονικά τεκμηριωμένων κλιματικών στόχων.

Σε αυτό το πλαίσιο συμβάλλουμε ως όμιλος Schwarz στoν φιλόδοξο στόχο της SBTi, για τη συγκράτηση της ανόδου της θερμοκρασίας του πλανήτη στους 1,5 βαθμούς Κελσίου. Βάσει των υφιστάμενων κλιματικών ισορροπιών, η Lidl προχώρησε στη στοχοθεσία και το σχεδιασμό μέτρων για την αποφυγή, τη μείωση και τέλος την αντιστάθμιση των εκπομπών CO2 στις επιχειρήσεις και στην εφοδιαστική αλυσίδα. Με αυτόν τον τρόπο καταβάλλει την προσπάθεια που της αναλογεί για την επίτευξη των κλιματικών στόχων, που βασίζονται στη μεθοδολογία της SBTi. Επίσης, σε συνέχεια της δέσμευσής μας για την ενδυνάμωση των γυναικών, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Women Empowerment Principles (WEPs) στην οποία προσχωρήσαμε το 2020, κάναμε ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση της διασφάλισης των ίσων ευκαιριών και της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεσμευτήκαμε στη Lidl Ελλάς για ένα εργασιακό περιβάλλον χωρίς διακρίσεις. Με στόχο την εξάλειψη κάθε είδους αποκλεισμού από τον εργασιακό χώρο, προχωρήσαμε τον Μάρτιο του 2021 στην υπογραφή της Χάρτας Διαφορετικότητας (Diversity Charter), μία πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προώθηση των ίσων ευκαιριών και της διαφορετικότητας σε κάθε εργασιακό περιβάλλον του ελληνικού επιχειρείν. Σε αυτό το πλαίσιο δεσμευόμαστε να ενδυναμώνουμε καθημερινά τη μοναδικότητα των ανθρώπων μας, να ενθαρρύνουμε τη διαφορετικότητά τους και να διασφαλίζουμε ότι θα βρίσκονται σε ένα εργασιακό περιβάλλον φιλικό, χωρίς διακρίσεις για όλους.

Η βιώσιμη ανάπτυξη ακολουθεί κάθε πρωτοβουλία και κάθε πράξη, στο πλαίσιο της επιχειρηματικής μας ζωής.

Μπορείτε να μοιραστείτε μαζί μας μια πρόσφατη πρόκληση που αντιμετωπίσατε ενώ υλοποιούσατε μια ενέργεια βιωσιμότητας. Πώς την ξεπεράσατε;

Θα έλεγα ότι η σταθερή πρόκληση που αντιμετωπίζουμε είναι η παρακολούθηση των επιμέρους φάσεων μιας μεγάλης ενέργειας και η αποτύπωση της πραγματικής αξίας για την κοινωνία και τον άνθρωπο. Σε ενέργειες στήριξης της κοινωνίας που μετρούν ήδη κάποια χρόνια, προχωράμε στην εκπόνηση μελετών SROI (Social Return on Investment). Αυτή τη στιγμή οι CSR δείκτες που παρακολουθούμε σε ετήσια βάση για να βλέπουμε την εξέλιξη αγγίζουν τους 500.

Τι αντίκτυπο έχει ο πληθωρισμός στην ικανότητα των επιχειρήσεων, εν προκειμένω της Lidl Hellas, να εργαστεί για την επίτευξη των στόχων βιωσιμότητας;

Παραμένουμε διαχρονικά προσηλωμένοι στην επίτευξη των στόχων μας, χωρίς εκπτώσεις ή παρεκκλίσεις. Είναι σημαντικό για όλες και όλους εμάς στη Lidl Ελλάς να προσαρμοζόμαστε στις ιδιαιτερότητες κάθε συγκυρίας χωρίς να αποκλίνουμε από την ουσία αλλά και τους χρόνους υλοποίησης των βιώσιμων πρωτοβουλιών μας.

Κάποιοι υποστηρίζουν πως η έμφαση στη βιωσιμότητα έχει μερικές φορές αντίκτυπο στις τιμές. Ισχύει αυτό στην περίπτωση της Lidl;

Ανοίγουμε μια πραγματικά μεγάλη συζήτηση, που αφορά περισσότερο το μακροπρόθεσμο κόστος της ενεργειακής μετάβασης σε ένα ιδιαίτερα ρευστό παγκόσμιο περιβάλλον. Σε ό,τι αφορά όμως τις βραχυπρόθεσμες πρωτοβουλίες, αλλά και την υλοποίηση μεσοπρόθεσμων προγραμμάτων βιώσιμης προσαρμογής, το όποιο κόστος είναι το αντίτιμο που οφείλει να επωμισθεί κάθε μεγάλη εταιρεία. Πολύ περισσότερο αυτές που φιλοδοξούν να ηγούνται και να ανοίγουν δρόμους. Δείτε το και ως άλλη μια έκφανση της ευθύνης των εταιρειών απέναντι στο βιώσιμο μέλλον αλλά και της ηθικής υποχρέωσης να «επιστρέψουν» αξία στην κοινωνία και το περιβάλλον.

Τι σημαίνει Corporate Governance για τη Lidl Ελλάς και πώς μετουσιώνεται η δέσμευση αυτή στην πράξη;

Στη Lidl Ελλάς βαδίζουμε προς ένα καλύτερο αύριο μέσα από τη φιλοσοφία της Εταιρικής Διακυβέρνησης. Είναι αυτή που θωρακίζει εμάς και τους ανθρώπους μας. Ταυτόχρονα εγγυάται το δικό μας μοντέλο ευθύνης, που στηρίζεται και στην έννοια του επιχειρηματικού ήθους. Γνωρίζουμε ότι η επικοινωνία των επιδόσεων μίας εταιρείας σύμφωνα με τα κριτήρια ESG, δηλαδή στο περιβάλλον, την κοινωνία και την εταιρική διακυβέρνηση, προδιαγράφει την ικανότητά της να προσαρμόζεται στις προκλήσεις της εποχής. Να δείχνει αντοχή αλλά και δυνατότητα παραγωγής πρόσθετης αξίας για όλους τους stakeholder της, σε βάθος χρόνου.

Σε ό,τι αφορά τη διάσταση της Εταιρικής Διακυβέρνησης, ισχυροποιεί τις αξίες, την εικόνα και τη συνοχή της εταιρείας στα εσωτερικά και τα εξωτερικά κοινά. Aπό τη διαφάνεια και τη βέλτιστη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, την καινοτομία στη διαχείριση φυσικών πόρων και την κυκλική οικονομία μέχρι τα ατομικά δικαιώματα, τη συμπερίληψη και τη διαφορετικότητα.

**Η συνέντευξη δημοσιεύεται στο νέο τεύχος Fortune Greece που κυκλοφορεί στα περίπτερα. Δείτε τον χάρτη με όλα τα σημεία πώλησης ΕΔΩ.

***Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Οικονομίδης