Εγκρίθηκε η ΑΜΚ της Τράπεζας Κύπρου

Εγκρίθηκε η ΑΜΚ της Τράπεζας Κύπρου

Σε κλίμα έντασης πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση των μετόχων για την επικύρωση της αύξησης κεφαλαίου κατά ένα δισ. ευρώ.

Παρά την ένταση που επικράτησε στη Γενική Συνέλευση της Τράπεζας Κύπρου, τελικά υπερψηφίστηκε με 87,49% η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά ένα δισ. ευρώ. Το αποτέλεσμα δίνει ώθηση στην Τράπεζα για να αντιμετωπίσει τα επερχόμενα stress test και τις δυσκολίες που ήδη αντιμετώπιζε.

Ο πρόεδρος του ΔΣ της Τράπεζας, Κρίστης Χασάπης, κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων δήλωσε πως μία καινούργια εποχή αρχίζει για την Τράπεζα Κύπρου και ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους για τις αποφάσεις που λήφθηκαν.

Σύμφωνα με τον κ. Χασάπη, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Τράπεζα Κύπρου, σύμφωνα με το νέο ορισμό της Κεντρικής Τράπεζας, ανήλθαν στο 58% στα τέλη Ιουνίου σε σύγκριση με 53% στα τέλη Δεκεμβρίου 2013 και σε σύγκριση με 46% στο τραπεζικό σύστημα συνολικά. Πρόσθεσε πως σημαντικό μέρος του ισολογισμού των μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελείται από εξασφαλίσεις ακινήτων, ενώ παράλληλα υπογράμμισε πως η σημασία ενός αποτελεσματικού και αποδοτικού πλαισίου εκποιήσεων είναι αδιαμφισβήτητη.

Σε ό,τι αφορά τις καταθέσεις, ο κ. Χασάπης ανέφερε πως στις 27 Αυγούστου 2014 παρέμεναν δεσμευμένα περίπου 900 εκατομμύρια σε καταθέσεις και πως οι καταθέσεις αυτές θα αποδεσμευτούν σταδιακά με τη λήξη τους μέχρι τον Ιανουάριο του 2015. Είπε ακόμη πως το ποσοστό των καταθέσεων που αποδεσμεύτηκαν και παραμένουν στην Τράπεζα παραμένει σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα.

Επεσήμανε πως αναμφίβολα η αύξηση κεφαλαίου θα ενισχύσει την κεφαλαιακή επάρκεια της Τράπεζας και θα βελτιώσει τη ρευστότητά της. Σημείωσε πως με την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου η Τράπεζα θα καταστεί μια από τις καλύτερα κεφαλαιοποιημένες τράπεζες στην Ευρώπη.  Όπως ανέφερε ο κ. Χασάπης, αυτή η ενίσχυση στην κεφαλαιακή επάρκεια της Τράπεζας είναι εξαιρετικής σημασίας γιατί δημιουργεί επιπρόσθετες κεφαλαιακές εφεδρείες έναντι του βασικού δείκτη 8% τον οποίο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα χρησιμοποιήσει στο βασικό σενάριο των πανευρωπαϊκών τεστ αντοχής του ερχόμενου Οκτωβρίου.

Η έκτακτη γενική συνέλευση των υφιστάμενων μετόχων της Τράπεζας Κύπρου επικύρωσε και τα τέσσερα ειδικά ψηφίσματα που έθεσε το διοικητικό συμβούλιο ενώπιον της. Στο πρώτο ψήφισμα για τη μείωση της ονομαστικής αξίας κάθε μετοχής από 1,00 ευρώ σε 10 σεντ, ψήφισαν 87,25% ναι και 12,75% όχι.

Στο δεύτερο ψήφισμα για την έγκριση της έκδοσης και παραχώρησης συνήθως μετοχών στα πλαίσια της τοποθέτησης και ανοικτής προσφοράς, ψήφισαν 87.49% ναικαι 12,51% όχι. Στο τρίτο ψήφισμα για έγκριση έκδοση συνήθων μετοχών στα πλαίσια της προσφοράς ιδιωτών και άλλων μετόχων, ψήφισαν 87,47% ναι και 12,53% όχι.

Στο τέταρτο ψήφισμα για την τροποποίηση του κανονισμού 63 του καταστατικού της Τράπεζας που έχει να κάνει με την κατάργηση του ορίου ηλικίας, ψήφισαν 87,31% ναι και 12, 69% όχι. Το ποσοστό δείχνει τη δυναμική που αποκτά η τράπεζα έναντι των υποχρεώσεών της σε σχέση με τους νέους πλέον μετόχους της.

O διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας, Τζον Χούρικαν, υπογράμμισε μεταξύ άλλων πως η Τράπεζα Κύπρου δεν έχει καμία πρόθεση να προβεί σε μαζικές εκποιήσεις κατοικιών ευάλωτων ομάδων ή δανειοληπτών που είναι σε μειονεκτική θέση, σημειώνοντας παράλληλα πως τα δάνεια σε καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών μειώθηκαν κατά 165 εκατομμύρια ευρώ κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2014, αλλά εξακολουθούν να αποτελούν το 49,8% του συνόλου των δανείων, ποσοστό που χαρακτήρισε μη αποδεκτό.

Ένταση στη γενική συνέλευση
Κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης επικράτησε κλίμα έντασης καθώς παλαιοί μέτοχοι τάχθηκαν κατά της ΑΜΚ, κάνοντας λόγο για «ξεπούλημα» και χαρακτηρίζοντας «ντροπή» τη σημερινή κατάσταση του συγκροτήματος, κατηγορώντας την ηγεσία της Τράπεζας και την κυβέρνηση. Έκκληση στους μετόχους να εγκρίνουν την έκδοση κεφαλαίου απηύθυνε ο εκτελεστικός διευθύνων σύμβουλος, Τζον Χούριγκαν, σημειώνοντας ότι όλοι εργάζονται σκληρά για να ξανακτίσουν μία εύρωστη Τράπεζα

Εντός και εκτός των κεντρικών γραφείων της τράπεζας, όπου διεξήχθη η συνέλευση, ήταν έντονη η παρουσία ανδρών της αστυνομίας και ιδιωτικής εταιρείας ασφάλειας.

Η γενική συνέλευση πραγματοποιήθηκε μια μέρα αφού η Τραπεζα Κύπρου ανακοίνωσε κέρδη, μετά τη φορολογία, ύψους 81 εκατ. ευρώ για το πρώτο εξάμηνο του 2014.

Νωρίτερα, από το βήμα της συνέλευσης ο κ. Χούρικαν τόνισε ότι σε ένα χρόνο έχει επιτευχθεί μεγάλη πρόοδος στην Τράπεζα Κύπρου. Εξήγησε ότι αυτά τα κεφάλαια στοχεύουν στο να ενδυναμώσουν την κεφαλαιακή βάση της τράπεζας, κατατάσσοντάς την ανάμεσα στις ισχυρότερες τράπεζες της Ευρώπης. Σημείωσε ότι με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου η Τράπεζα θα περάσει και τα τεστ αντοχής, θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των πελατών της, των μελλοντικών επενδυτών και καταθετών της. Τόνισε ότι η άντληση κεφαλαίου στοχεύει και στην αντιμετώπιση του κινδύνου που δημιουργείται από το πολύ ψηλό επίπεδο των NPLs.

Διαβάστε ακόμη:

Εκποίηση περιουσιακών στοιχείων της Τράπεζας Κύπρου στη Ρουμανία

Προς Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου οδεύει η Τράπεζα Κύπρου