Τερκενλής: Ο άρχοντας των τσουρεκιών

Τερκενλής: Ο άρχοντας των τσουρεκιών

Το μεταπολεμικό ζαχαροπλαστείο της Θεσσαλονίκης που απογείωσε το πολίτικο γλυκό και το σύστησε ξανά σε όλο τον πλανήτη.

Του Λεωνίδα Λιάμη

Αν υπήρχε Μέκκα του… τσουρεκιού, αυτή, τουλάχιστον για τους μυημένους φίλους του αγαπημένου γλυκού, γιατί αμφισβητίες υπάρχουν παντού και πάντα, θα ήταν χωροθετημένη, το δίχως άλλο, στη Θεσσαλονίκη. Για την ακρίβεια, θα βρισκόταν στην καρδιά του εμπορικού κέντρου της πόλης. Στη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Αριστοτέλους. Εκεί όπου, από το 1948 έως και σήμερα, λειτουργεί αδιαλείπτως το ζαχαροπλαστείο Τερκενλής.

Σημείο αναφοράς για τους γλυκούς… πειρασμούς της Θεσσαλονίκης, του οποίου η φήμη, ιδίως για το τσουρέκι, έχει ξεπεράσει, πλέον, τα στενά όρια του νομού και έχει μεταφερθεί, από στόμα σε στόμα, σε όλη τη χώρα. Τα τελευταία χρόνια δε, η χάρη του έχει εξαπλωθεί και στο εξωτερικό, μέσω των Ελλήνων μεταναστών που έχουν γνωρίσει τις γεύσεις και τα προϊόντα της Τερκενλή και τα αναζητούν και στις χώρες της δυτικής Ευρώπης όπου διαβιούν πλέον, καθώς η επιχείρηση πραγματοποιεί ορισμένες εξαγωγές κυρίως σε επίπεδο χονδρικής. Στη διεθνοποίηση της φήμης του ζαχαροπλαστείου, όμως έχουν συνδράμει έως ένα βαθμό και οι τουρίστες που, όλο και περισσότερο, επιλέγουν τη «νύμφη» του Βορρά για να κάνουν ολιγοήμερες διακοπές αναψυχής.

Τσουρέκι σαν… σουβενίρ
Παρατηρώντας κανείς την απήχηση που έχει στο κοινό ο φημισμένο τσουρέκι, δεν είναι ίσως υπερβολή να πει πως το όνομα Τερκενλής είναι συνυφασμένο με την ίδια τη Θεσσαλονίκη. Ιδίως σε περιόδους μεγάλων εορτών, όπως είναι τα Χριστούγεννα, η Πρωτοχρονιά και το Πάσχα, πολλοί Θεσσαλονικείς και επισκέπτες της πόλης, θα περάσουν μια βόλτα από ένα κατάστημα της αλυσίδας να κάνουν τις απαραίτητες προμήθειες. Είτε για προσωπική κατανάλωση, είτε για δώρο προς άλλους συγγενείς και φίλους. Κάτι σαν σουβενίρ, που δεν γίνεται να μην πάρεις μαζί σου.

Μπορεί, βέβαια, το εμβληματικό ζαχαροπλαστείο να οφείλει τη δημοφιλία του, εν πολλοίς, στο ευωδιαστό του τσουρέκι, όμως, ο Τερκενλής δεν είναι μόνο αυτό και δεν έχει παρουσία μόνο στην Τσιμισκή και Αριστοτέλους γωνία.

Στα 66 χρόνια της, μέχρι τώρα, ιστορικής της διαδρομής, η επιχείρηση, εξελίχθηκε σε αλυσίδα κι αυτή τη στιγμή αριθμεί περί τα 20 καταστήματα σε διάφορα σημεία της χώρας. Σε κάθε ένα από αυτά, εάν είσαι λάτρης των γλυκών, θα διαπιστώσεις ότι οι… Σειρήνες που σε προ(σ)καλούν για να μπεις και να δοκιμάσεις είναι πολλές. Και πρέπει να δεθείς πολύ γερά στο κατάρτι της αυτοσυγκράτησης, εάν δεν θέλεις να υποκύψεις στον πειρασμό. Δεν είναι τυχαίο ότι συχνά – πυκνά σχηματίζονται ουρές στα μαγαζιά του δικτύου της αλυσίδας, όπως και ότι τα διπλοπαρκαρισμένα, με αναμμένα τα alarm, αυτοκίνητα, έξω από αυτά, αποτελούν σύνηθες φαινόμενο.

Διαβάστε περισσότερα στο news247.gr