Ακίνητα: Οι αλλαγές στη φορολογία και πώς θα ενισχύσουν την προσφορά
- 09/09/2025, 10:10
- SHARE

Με απαλλαγή φόρου για “κλειστά” ακίνητα που θα βγουν στην αγορά το 2027, μείωση του συντελεστή μεσαίου κλιμακίου της φορολογίας ενοικίων, μείωση του τεκμηρίου κατοικίας και απαλλαγή ΦΠΑ για τα νεόδμητα ακίνητα και το 2026, η κυβέρνηση φιλοδοξεί να ενισχύσει την προσφορά στην αγορά κατοικίας και να συνεισφέρει στην εξομάλυνση της αγοράς με αποκλιμάκωση των τιμών.
Ειδικότερα, η δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στην 89η ΔΕΘ και εξειδικεύτηκε χθες από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκο Πιερρακάκη, στοχεύει στη διάθεση προς ενοικίαση μέρους των περίπου 800 χιλ. ακινήτων -αναξιοποίητων ή βραχυχρόνιας μίσθωσης- που παραμένουν εκτός αγοράς.
Τα κίνητρα, τα οποία σημειωτέον αξιολογήθηκαν θετικά από τους ιδιοκτήτες, συνδυάζονται με μέτρα που έχουν ήδη θεσπιστεί και μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν:
-Τριετή φοροαπαλλαγή για τις κενές κατοικίες που θα διατεθούν στην μακροχρόνια μίσθωση έως το τέλος του 2026, υπό την προϋπόθεση η μίσθωση να έχει διάρκεια τουλάχιστον τρία χρόνια, χωρίς πρόωρη διακοπή. Επεκτείνεται επίσης η απαλλαγή φόρου κενών ακινήτων που βγαίνουν στην αγορά για μακροχρόνια μίσθωση το 2027. Το δημοσιονομικό κόστος του μέτρου υπολογίζεται σε 13 εκατ. ευρώ και 22 εκατ. ευρώ για το 2027.
-Παραμένει επίσης η απαγόρευση για νέες βραχυχρόνιες μισθώσεις σε τρία δημοτικά διαμερίσματα της Αθήνας.
-Επεκτείνεται για μια ακόμη μια χρονιά, μέχρι το τέλος του 2026, η αναστολή ΦΠΑ στις νέες οικοδομές, με ετήσιο κόστος 18 εκατ. ευρώ.
-Αναπροσαρμόζεται η φορολογική κλίμακα για τα έσοδα από ενοίκια και εισάγεται ενδιάμεσος συντελεστής 25% για εισοδήματα από ενοίκια μεταξύ 12 και 24 χιλ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα τα εισοδήματα από ενοίκια μέχρι 12 χιλ. ευρώ φορολογούνται με συντελεστή 15% και όταν ξεπερνούν τα 12 χιλ. ευρώ, για το επιπλέον ποσό, εφαρμόζεται συντελεστής 35%, χωρίς ενδιάμεσο στάδιο. Το δημοσιονομικό κόστος του μέτρου εκτιμάται σε 90 εκατ. ευρώ ετησίως και θα επιβαρύνει τα έτη από 2027 και μετέπειτα.
-Μειώνονται κατά 30% μεσοσταθμικά τα τεκμήρια διαβίωσης για τις κατοικίες ενώ εξαιρούνται από την ελάχιστη αντικειμενική δαπάνη των 3.000 ευρώ τα εξαρτώμενα τέκνα με δικό τους εισόδημα.
-Παραμένει το μέτρο επιστροφής ενοικίου. Από φέτος τον Νοέμβριο και κάθε χρόνο επιστρέφεται ετησίως ένα ενοίκιο κύριας και φοιτητικής κατοικίας για το 80% των ενοικιαστών με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια (ένα μέτρο με ετήσιο κόστος 230 εκατ. ευρώ που έχει ήδη θεσπιστεί).
-Είναι σε ισχύ μείωση του φόρου εισοδήματος για δαπάνες αναβάθμισης κτιρίων το 2025 και το 2026 (μέτρο με εκτιμώμενο ετήσιο κόστος 5 εκατ. ευρώ) ενώ τρέχουν προγράμματα όπως το “Ανακαινίζω – Ενοικιάζω” και “Σπίτι μου”.
-Αξιοποιείται η ακίνητη περιουσίας του Δημοσίου μέσω κινήτρων για συμμετοχή ιδιωτών με στόχο την δημιουργία κοινωνικών κατοικιών για εξασφάλιση προσιτής στέγης με δυνατότητα εξαγοράς για κοινωνικά ευάλωτες ομάδες.
-Μειώνεται κατά 50% το 2026 και καταργείται το 2027 ο ΕΝΦΙΑ για την κύρια κατοικία σε οικισμούς έως 1.500 κατοίκους για μια διετία, μέτρο που ωφελεί πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες οι οποίοι έχουν την κύρια κατοικία τους στα χωριά της χώρας, ήτοι 12.720 οικισμούς σε σύνολο 13.585.