Η νέα κούρσα του διαστήματος: Η Κίνα απειλεί την πρωτοκαθεδρία των ΗΠΑ
- 20/09/2025, 22:49
- SHARE

- Ο διαστημικός σταθμός Tiangong θα μείνει ο μόνος μεγάλος κρατικός σταθμός μετά το ISS.
- Ανάπτυξη δορυφορικού δικτύου αντίστοιχου του Starlink.
- Επενδύσεις 2,86 δισ. δολαρίων στον κινεζικό εμπορικό διαστημικό τομέα το 2023.
Μια νέα έκθεση της Commercial Space Federation προειδοποιεί ότι η Κίνα βρίσκεται πολύ κοντά στο να ξεπεράσει τις Ηνωμένες Πολιτείες στη «νέα κούρσα του διαστήματος». Η πρόοδος της χώρας έρχεται σε αντίθεση με τις περικοπές ρεκόρ στον προϋπολογισμό της NASA, που έχουν καθυστερήσει το πρόγραμμα Artemis.
Η έκθεση, με τίτλο «Redshift» και έκταση 112 σελίδων, δημοσιεύθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου και καταγράφει την εκρηκτική πρόοδο της Κίνας σε όλους τους τομείς της διαστημικής εξερεύνησης: από τον νέο διαστημικό σταθμό Tiangong, τους αναπτυσσόμενους δορυφορικούς αστερισμούς και τα σχέδια για σεληνιακή βάση με πυρηνικό αντιδραστήρα έως το 2035, μέχρι μελλοντικές αποστολές στον Άρη.
Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το σενάριο ότι η Κίνα μπορεί να είναι η πρώτη χώρα που θα επιστρέψει ανθρώπους στη Σελήνη, για πρώτη φορά μετά το 1972. Ο πρώην διοικητής της NASA Τζιμ Μπρίντενστιν προειδοποίησε τη Γερουσία των ΗΠΑ ότι είναι «εξαιρετικά απίθανο οι ΗΠΑ να ξεπεράσουν το χρονοδιάγραμμα της Κίνας», αν δεν ανατραπούν οι περικοπές.
«Η Κίνα δεν τρέχει απλώς να προλάβει – ορίζει το ρυθμό και επανακαθορίζει τι σημαίνει ηγεσία στη Γη και πέρα από αυτήν», αναφέρει η έκθεση.
Η κινεζική πρόοδος αποδίδεται σε αύξηση χρηματοδότησης και στήριξη εμπορικών εταιρειών της CNSA. Το 2023, οι επενδύσεις στον εμπορικό διαστημικό τομέα έφτασαν τα 2,86 δισ. δολάρια, έναντι μόλις 164 εκατ. το 2016. Παράλληλα, η Κίνα συνεργάζεται με χώρες όπως η Ρωσία, η Ινδία και η Ιαπωνία μέσω του «Διαστημικού Δρόμου του Μεταξιού», σε πάνω από 80 κοινά έργα.
Μετά την απόσυρση του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS) στο τέλος της δεκαετίας, ο Tiangong θα είναι ο μόνος μεγάλος κρατικός σταθμός σε τροχιά. Η Κίνα αναπτύσσει επίσης δικό της δίκτυο δορυφόρων αντίστοιχο του Starlink, σχέδια για διαστημικό ηλιακό πάρκο και νέο τηλεσκόπιο παρόμοιο με το James Webb.
«Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να υπερέχουν σε πολλούς τομείς του διαστήματος», δήλωσε ο Ντέιβ Καβόσα, πρόεδρος της Commercial Space Federation. «Αλλά οι Κινέζοι προοδεύουν πολύ γρήγορα και είναι έτοιμοι να μας ξεπεράσουν μέσα στα επόμενα πέντε έως δέκα χρόνια αν δεν δράσουμε».