ΝΑΤΟ προς Μόσχα: «Τερματίστε τις παραβιάσεις – Η απάντησή μας θα είναι ισχυρή»
- 23/09/2025, 15:21
- SHARE

Το ΝΑΤΟ ύψωσε τους τόνους απέναντι στη Ρωσία, προειδοποιώντας ότι η απάντησή του στις συνεχιζόμενες παραβιάσεις του εναέριου χώρου Συμμάχων θα είναι «ισχυρή». Μετά την παραβίαση του εσθονικού εναέριου χώρου στις 19 Σεπτεμβρίου από τρία οπλισμένα MiG-31, το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο συνεδρίασε εκτάκτως βάσει του Άρθρου 4, έπειτα από αίτημα της Εσθονίας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα ρωσικά μαχητικά παρέμειναν στον εναέριο χώρο της χώρας για περισσότερο από δέκα λεπτά, μέχρι να αναχαιτιστούν από συμμαχικά αεροσκάφη. «Η Ρωσία φέρει την πλήρη ευθύνη για αυτές τις κλιμακούμενες ενέργειες, που ενέχουν τον κίνδυνο λανθασμένων υπολογισμών και θέτουν σε κίνδυνο ζωές. Πρέπει να σταματήσουν», τόνισε η Συμμαχία.
Το ΝΑΤΟ υπενθυμίζει ότι είναι η δεύτερη φορά σε διάστημα δύο εβδομάδων που συγκαλείται με βάση το Άρθρο 4, καθώς είχε προηγηθεί η μαζική παραβίαση του πολωνικού εναέριου χώρου από ρωσικά drones. Σειρά παραβιάσεων έχουν καταγράψει και άλλοι Σύμμαχοι, μεταξύ των οποίων η Φινλανδία, η Λιθουανία, η Λετονία, η Νορβηγία και η Ρουμανία.
«Θα ενισχύσουμε τις δυνατότητές μας και θα ενισχύσουμε την αποτρεπτική και αμυντική μας στάση», αναφέρεται στη δήλωση, ενώ τονίζεται ότι η δέσμευση στο Άρθρο 5 παραμένει ακλόνητη. Παράλληλα, η Συμμαχία επισημαίνει ότι θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία, θεωρώντας την ασφάλειά της ζωτικής σημασίας για την ευρωατλαντική ασφάλεια.
Την ίδια ώρα, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, δήλωσε πως είναι «πολύ νωρίς» να συνδεθεί η πρόσφατη εισβολή drones στον εναέριο χώρο της Δανίας με τις ρωσικές ενέργειες. Το περιστατικό, που οδήγησε στο προσωρινό κλείσιμο του μεγαλύτερου αεροδρομίου της χώρας, διερευνάται από τις δανικές αρχές, με την πρωθυπουργό Μέττε Φρέντερικσεν να μην αποκλείει καμία πιθανότητα.