FIFA-Global Citizen: 100 εκατ. δολάρια για εκπαίδευση παιδιών μέσω ποδοσφαίρου

FIFA-Global Citizen: 100 εκατ. δολάρια για εκπαίδευση παιδιών μέσω ποδοσφαίρου
epa08334962 (FILE) - View of the FIFA logo at the FIFA headquarters in Zurich, Switzerland, 29 October 2007 (re-issued on 31 March 2020). The world governing body FIFA will set up a fund to assist competitions and players which have run into financial trouble because of the ongoing coronavirus COVID-19 pandemic, media reports stated on 31 March 2020. EPA/STEFFEN SCHMIDT *** Local Caption *** 52651064 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Όταν το ποδόσφαιρο συναντά την εκπαίδευση: μια παγκόσμια πρωτοβουλία που στοχεύει να αλλάξει το μέλλον εκατομμυρίων παιδιών.

Η FIFA και η Global Citizen ενώνουν δυνάμεις για να δημιουργήσουν το «FIFA Global Citizen Education Fund» — μια πρωτοβουλία που στοχεύει στη συγκέντρωση 100 εκατομμυρίων δολαρίων με σκοπό να επεκτείνει την πρόσβαση στην εκπαίδευση και το ποδόσφαιρο για παιδιά σε όλο τον κόσμο.

Το συμβουλευτικό συμβούλιο της πρωτοβουλίας — με πρόεδρο τον Gianni Infantino της FIFA και τον  Χιου Έβανς της Global Citizen — περιλαμβάνει διεθνείς προσωπικότητες όπως οι Χιου Τζάκμαν, Ιβάνκα Τραμπ, The Weeknd, Σακίρα, Σερένα Γουίλιαμς και Κακά — ενώ σπουδαίος χορηγός είναι η Bank of America μέσω του συν-προέδρου της Τζιμ ΝτεΜαρ.

Η ιδέα πίσω από το fund είναι σαφής: χρησιμοποιώντας τη δύναμη και την εμβέλεια του ποδοσφαίρου, να δημιουργηθούν ευκαιρίες εκπαίδευσης και ανάπτυξης για παιδιά που σήμερα δεν έχουν πρόσβαση σε ποιοτικά σχολικά προγράμματα ή αθλητικές δραστηριότητες. Το πρώτο σημαντικό βήμα είναι η προσφορά 1 δολαρίου από κάθε εισιτήριο του επόμενου Παγκοσμίου Κυπέλλου (2026) προς το ταμείο — μετά την πιλοτική εφαρμογή στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων της FIFA το 2025.

Παράλληλα, έχει ανοίξει η διαδικασία αιτήσεων για κοινοτικά προγράμματα που συνδυάζουν εκπαίδευση και ποδόσφαιρο, δίνοντας τη δυνατότητα σε τοπικές οργανώσεις να διεκδικήσουν χρηματοδότηση για έργα στην πράξη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ωστόσο, η πρωτοβουλία δεν είναι χωρίς προκλήσεις: η συμμετοχή της Ιβάνκα Τραμπ στο συμβούλιο επανέφερε τη συζήτηση για τις σχέσεις ανάμεσα σε ποδόσφαιρο, πολιτική, δημόσια εικόνα και παγκόσμια ανάπτυξη. Επιπλέον, η FIFA εξακολουθεί να βρίσκεται υπό το μικροσκόπιο για θέματα όπως η διαφάνεια, η διακυβέρνηση και τα ανθρώπινα δικαιώματα — ειδικά με φόντο τα γεγονότα γύρω από το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ.

Για να πετύχει — και να διατηρήσει την αξιοπιστία της — η πρωτοβουλία πρέπει να αποδείξει στην πράξη ότι οι πόροι φτάνουν στις κοινότητες που τους χρειάζονται, και ότι η εκπαίδευση και το άθλημα ενσαρκώνονται σε πραγματική αλλαγή ζωών. Όπως δήλωσε ο Gianni Infantino: «Μεταμορφώνουμε το παγκόσμιο παιχνίδι σε δύναμη για ευκαιρία, ελπίδα και μάθηση για εκατομμύρια παιδιά».

Η συνεργασία FIFA-Global Citizen ανοίγει έναν νέο δρόμο όπου το ποδόσφαιρο γίνεται πύλη για κοινωνική πρόοδο — και όχι απλά γήπεδο. Η σωστή διαχείριση του ταμείου και η διασφάλιση της δικαιότερης κατανομής των πόρων θα είναι κρίσιμα για το αν αυτή η «επόμενη γενιά» των αθλητικών και εκπαιδευτικών πρωτοβουλιών θα έχει διάρκεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: