Κρεμλίνο: Ο πόλεμος έχει βαλτώσει, όχι εξαιτίας μας – Θέλουμε να τελειώσει το ταχύτερο δυνατό
- 10/11/2025, 13:29
- SHARE
Σε νέες δηλώσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία προχώρησε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος τόνισε ότι η Ρωσία επιδιώκει να τερματιστεί «το συντομότερο δυνατό» η σύγκρουση, ωστόσο αυτό μπορεί να συμβεί μόνο όταν η Μόσχα επιτύχει τους στρατηγικούς της στόχους.
Ο Πεσκόφ απαντούσε σε πρόσφατα σχόλια του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος σε συνάντησή του με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν είχε εκφράσει την πεποίθηση ότι ο πόλεμος θα τελειώσει «στο όχι τόσο μακρινό μέλλον».
«Υπάρχει μια παύση· η κατάσταση έχει βαλτώσει — όχι εξαιτίας μας», δήλωσε ο Πεσκόφ, αποδίδοντας την ευθύνη στην Ουκρανία. Όπως είπε, η Μόσχα θα προτιμούσε μια πολιτική και διπλωματική λύση, όμως το Κίεβο «δεν θέλει να συνεχίσει τη συζήτηση», ενθαρρυνόμενο από τους Ευρωπαίους συμμάχους του.
Οι τελευταίες απευθείας συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας πραγματοποιήθηκαν στις 23 Ιουλίου, χωρίς να σημειωθεί πρόοδος. Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο Τραμπ προσπάθησε να πείσει τους προέδρους Βλαντίμιρ Πούτιν και Βολοντίμιρ Ζελένσκι να συναντηθούν, όμως η ρωσική πλευρά επιμένει ότι μια τέτοια συνάντηση μπορεί να γίνει μόνο στη Μόσχα — κάτι που το Κίεβο απορρίπτει κατηγορηματικά.
Καθώς ο πόλεμος πλησιάζει στο τέλος του τέταρτου έτους, η Ρωσία ελέγχει περίπου 19% του ουκρανικού εδάφους, με τις μάχες να μαίνονται στις περιοχές Ποκρόφσκ και Κουπιάνσκ. Ο Πεσκόφ χαρακτήρισε «μεγάλη αυταπάτη» την πεποίθηση ότι η Ουκρανία μπορεί να επικρατήσει στρατιωτικά.
Παράλληλα, η ρωσική προεδρία ανακοίνωσε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν «προετοιμάζεται εντατικά» για επίσημη επίσκεψη στην Ινδία πριν από το τέλος του έτους, με στόχο «ένα ουσιαστικό και εποικοδομητικό ταξίδι».