Προβλέψεις για 3 μειώσεις επιτοκίων από τη Fed τον Δεκέμβριο και το 2026
- 05/12/2025, 17:31
- SHARE
- Η Fed ετοιμάζεται για νέα μείωση επιτοκίων την επόμενη εβδομάδα για στήριξη της αγοράς εργασίας.
- Οι οικονομολόγοι προβλέπουν 2 ακόμα μειώσεις το 2026, με διαφωνίες για ισορροπία μεταξύ πληθωρισμού και απασχόλησης.
- Ο Τζερόμ Πάουελ πιθανά θα επισημάνει παύση μετά τη μείωση, με τα σενάρια διαδοχής του να φουντώνουν.
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) αναμένεται, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg, να προχωρήσει την επόμενη εβδομάδα σε νέα μείωση των επιτοκίων, επιχειρώντας να προλάβει πιθανή επιδείνωση στην αγορά εργασίας.
Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι αυτή η μείωση θα είναι η τρίτη κατά σειρά – μετά τις αποφάσεις του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου – και πως η Fed θα προχωρήσει σε δύο ακόμη μειώσεις των επιτοκίων το 2026, ξεκινώντας από τον Μάρτιο.
Η πλειονότητα των αναλυτών αναμένει πως η ανακοίνωση της 10ης Δεκεμβρίου θα επαναλάβει τη διατύπωση ότι οι “κίνδυνοι για την απασχόληση έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες”. Η απόφαση θα ανακοινωθεί στις 2 μ.μ. ώρα Ουάσινγκτον, με συνέντευξη Τύπου του προέδρου Τζερόμ Πάουλ λίγο αργότερα.
Ο οικονομολόγος Dennis Shen της Scope Ratings δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή «οι υποστηρικτές της χαλαρής νομισματικής πολιτικής φαίνεται να επικρατούν ελαφρώς των πιο συντηρητικών φωνών». Αν η Fed προχωρήσει πράγματι σε νέα μείωση, εκτιμά ότι ο Πάουελ θα αφήσει να εννοηθεί πως θα υπάρξει παύση για αξιολόγηση των νέων δεδομένων.
Στο εσωτερικό της Fed ωστόσο, παραμένει έντονη η διαφωνία γύρω από την ισορροπία ανάμεσα στη συγκράτηση του πληθωρισμού και τη στήριξη της απασχόλησης. Κάποιοι πρόεδροι περιφερειακών τραπεζών εκφράζουν ανησυχίες για τις αυξήσεις τιμών λόγω των δασμών, ενώ άλλοι θεωρούν ότι η αγορά εργασίας χρειάζεται επιπλέον στήριξη.
Τα νεότερα στοιχεία δυσκολεύουν τις αποφάσεις. Μεγάλες εταιρείες όπως η Verizon και η Amazon ανακοίνωσαν απολύσεις εκατοντάδων εργαζομένων, την ώρα που οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας παραμένουν χαμηλές. Το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας δεν έχει ακόμη ανακοινώσει νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό, μετά τη διακοπή λειτουργίας της κυβέρνησης το φθινόπωρο, με τον τελευταίο δείκτη τιμών καταναλωτή να φτάνει το 3% τον Σεπτέμβριο.
Οι συνθήκες αυτές ωθούν τους οικονομολόγους να θεωρούν ότι η εξασθένηση της αγοράς εργασίας αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο, ενώ μόλις το 18% αξιολογεί τον πληθωρισμό ως τον σημαντικότερο παράγοντα ανησυχίας.
Στην προσεχή συνεδρίαση, η Fed θα παρουσιάσει και τις νέες οικονομικές προβλέψεις της. Οι συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση εκτιμούν ότι η Τράπεζα θα αναθεωρήσει προς τα πάνω την πρόβλεψη για ανάπτυξη φέτος, θα μειώσει τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό και ίσως αυξήσει ελαφρώς την εκτίμηση για την ανεργία το 2026.
Παρά ταύτα, οι αποφάσεις στην επόμενη συνεδρίαση δύσκολα θα είναι ομόφωνες. Ο πρόεδρος της Fed του Κάνσας, Jeff Schmid, πιθανόν να διαφωνήσει ξανά, όπως και τον Οκτώβριο, ενώ αρκετοί περιμένουν και τον πρόεδρο της Fed του St. Louis, Alberto Musalem, να εκφράσει αντίθετη άποψη λόγω των ανησυχιών του για την πορεία του πληθωρισμού. Ο κυβερνήτης Stephen Miran αναμένεται επίσης να ταχθεί κατά μιας μικρής μείωσης, υπερασπιζόμενος μεγαλύτερες παρεμβάσεις.
Οι περισσότερες αποφάσεις της Fed τα προηγούμενα χρόνια λαμβάνονταν κατόπιν συναίνεσης, αλλά πλέον φαίνεται να υιοθετείται πιο πολιτικοποιημένο, πλειοψηφικό μοντέλο, με όλο και περισσότερες διαφωνίες μεταξύ των μελών του συμβουλίου.
Όσον αφορά τη διαδοχή του Τζερόμ Πάουελ, η πλειονότητα των οικονομολόγων θεωρεί πιθανή την επιλογή του Κέβιν Χάσετ, επικεφαλής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου και στενού συνεργάτη του Ντόναλντ Τραμπ. Ο πρώην πρόεδρος έχει δηλώσει ότι θα ανακοινώσει την επιλογή του στις αρχές του νέου έτους, χαρακτηρίζοντας τον Χάσετ «πιθανό διάδοχο».
Κάποιοι, ωστόσο, βλέπουν τον κυβερνήτη Κρίστοφερ Γουόλερ ως καταλληλότερο υποψήφιο, χάρη στην εμπειρία και στις σχέσεις του με τα μέλη της Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC). Όπως σχολίασε ο οικονομολόγος Thomas Simons της Jefferies, «ο Γουόλερ διαθέτει βαθιά θεσμική γνώση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο Χάσετ δεν είναι καλή επιλογή».