DBRS για Ελλάδα: Ανάπτυξη 2% το 2026 και 1,8% το 2027 παρά τη διεθνή κρίση – Βελτιώνεται η αγορά εργασίας

DBRS για Ελλάδα: Ανάπτυξη 2% το 2026 και 1,8% το 2027 παρά τη διεθνή κρίση – Βελτιώνεται η αγορά εργασίας
Toronto, Canada - May 6, 2019: DBRS sign on the headquarters building in Toronto, Canada. DBRS is an independent, privately held, globally recognized credit ratings agency. Photo: Shutterstock
Η δημοσιονομική πολιτική μπορεί να λειτουργήσει ως εργαλείο εξισορρόπησης των επιπτώσεων από την ενεργειακή κρίση, σημειώνει ο καναδικός οίκος

Πορεία ήπιας ανάπτυξης και βελτίωσης στην αγορά εργασίας θα παρουσιάσει η ελληνική οικονομία την  περίοδο 2026–2027, παρά τις έντονες διεθνείς αναταράξεις, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της DBRS Morningstar.

Ειδικότερα, με βάση τον πίνακα βασικών σεναρίων της DBRS, οι εκτιμήσεις για το ΑΕΠ δεν παρουσιάζουν μεταβολές σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση του Δεκεμβρίου 2025. Συγκεκριμένα, η ανάπτυξη για το 2026 διατηρείται στο 2,0%, ενώ για το 2027 προβλέπεται μια οριακή επιβράδυνση στο 1,8%.

Ανάλογη σταθερότητα καταγράφεται και στην αγορά εργασίας. Η DBRS εκτιμά ότι το ποσοστό ανεργίας θα παραμείνει στο 8,2% το 2026, ενώ το 2027 αναμένεται να υποχωρήσει περαιτέρω στο 7,7%. Η σταδιακή αυτή αποκλιμάκωση αντανακλά τη συνεχιζόμενη ενίσχυση της απασχόλησης και τη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών στη χώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την ίδια στιγμή, η DBRS επισημαίνει ότι το διεθνές περιβάλλον έχει καταστεί πιο αβέβαιο τους τελευταίους μήνες. Οι γεωπολιτικές εντάσεις, και ιδιαίτερα η σύγκρουση μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών, Ισραήλ και Ιράν, έχουν οδηγήσει σε σημαντική άνοδο των τιμών ενέργειας και σε διαταραχές στις μεταφορές και τις υποδομές στη Μέση Ανατολή. Παρά τις εξελίξεις αυτές, οι περισσότερες μακροοικονομικές προβλέψεις παγκοσμίως δεν έχουν αναθεωρηθεί σημαντικά, καθώς η τελική επίδραση στην ανάπτυξη και τον πληθωρισμό παραμένει αβέβαιη.

Ωστόσο, η DBRS τονίζει ότι οι νομισματικές αρχές εμφανίζονται πλέον πιο αυστηρές σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις. Οι προσδοκίες για τα επιτόκια έχουν αυξηθεί τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ασία, γεγονός που αντανακλά την ανθεκτικότητα των αγορών εργασίας αλλά και την επιμονή του πυρήνα του πληθωρισμού σε υψηλότερα επίπεδα από τους στόχους. Σε περίπτωση που οι πιέσεις στην προσφορά ενέργειας παραταθούν, ενδέχεται να υπάρξει περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων, με πιθανές επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι η δημοσιονομική πολιτική μπορεί να λειτουργήσει ως εργαλείο εξισορρόπησης των επιπτώσεων από την ενεργειακή κρίση, συμβάλλοντας στον περιορισμό των αρνητικών συνεπειών στην ανάπτυξη. Σε διεθνές επίπεδο, οι προβλέψεις για τις μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, κοντά ή κάτω από το 1%, ενώ η Ισπανία συνεχίζει να υπεραποδίδει. Αντίθετα, οι προοπτικές για τις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν βελτιωθεί, ενώ η Κίνα και η Ινδία εμφανίζουν ελαφρώς ενισχυμένη δυναμική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: