ΔΕΗ: Ζήτηση-μαμούθ έως 10 δισ. ευρώ για την ΑΜΚ – Το στοίχημα Στάσση για τη νέα εποχή
- 13/05/2026, 09:29
- SHARE
- Οι ανεπίσημες ενδείξεις συμμετοχής στην ΑΜΚ της ΔΕΗ φτάνουν τα 9-10 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 4 δισ. ευρώ.
- Το βιβλίο προσφορών αναμένεται να ανοίξει στις 18 ή 19 Μαΐου.
- Η διοίκηση εξετάζει περιορισμένη υπέρβαση του στόχου λόγω της ισχυρής ζήτησης από διεθνείς θεσμικούς επενδυτές.
- Τα κεφάλαια θα κατευθυνθούν αποκλειστικά στο επενδυτικό πρόγραμμα των 24 δισ. ευρώ και στην ανάπτυξη ΑΠΕ.
- Η ΔΕΗ επεκτείνεται σε τηλεπικοινωνίες, με υπηρεσίες φωνής από το καλοκαίρι και στρατηγική στις ευρυζωνικές υποδομές.
Εκρηκτικό εμφανίζεται το ενδιαφέρον των ξένων θεσμικών επενδυτών για την επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, λίγες ημέρες πριν από το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών, με τις ανεπίσημες ενδείξεις συμμετοχής να κινούνται ήδη στην περιοχή των 9-10 δισ. ευρώ, δηλαδή υπερδιπλάσια του αρχικού στόχου άντλησης 4 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τραπεζικές και χρηματιστηριακές πηγές, τα roadshows σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη ξεπέρασαν τις προσδοκίες της αγοράς, με long-only θεσμικά χαρτοφυλάκια να εκδηλώνουν ισχυρό ενδιαφέρον ήδη από το προστάδιο της διαδικασίας. Παράγοντες της αγοράς σημειώνουν ότι το ανεπίσημο «βιβλίο προσφορών» αφορά αποκλειστικά θεσμικούς επενδυτές, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να προστεθούν επιπλέον κεφάλαια από family offices, private wealth funds και hedge funds όσο πλησιάζει το επίσημο άνοιγμα της διαδικασίας.
Το βιβλίο προσφορών αναμένεται να ανοίξει τη Δευτέρα 18 ή την Τρίτη 19 Μαΐου, αμέσως μετά την Έκτακτη Γενική Συνέλευση που θα εγκρίνει την αύξηση κεφαλαίου. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η τιμή διάθεσης τοποθετείται στην περιοχή των 17-18 ευρώ ανά μετοχή, έναντι τρέχουσας χρηματιστηριακής τιμής κοντά στα 19,7 ευρώ, discount που θεωρείται απαραίτητο ώστε να διασφαλιστεί η ισχυρή υπερκάλυψη της έκδοσης.
Η διοίκηση της ΔΕΗ καλείται πλέον να ισορροπήσει ανάμεσα στη διεύρυνση της επενδυτικής βάσης και στην προστασία των υφιστάμενων μετόχων από υπερβολικό dilution. Παρότι καταργείται το δικαίωμα προτίμησης, η εταιρεία έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα εφαρμοστεί μηχανισμός κατά προτεραιότητα κατανομής για τους υφιστάμενους μετόχους που θα συμμετάσχουν στη διαδικασία.
Το θετικό κλίμα αποτυπώνεται ήδη και στο ταμπλό, καθώς από την ανακοίνωση της ΑΜΚ στα τέλη Απριλίου η μετοχή έχει ενισχυθεί περίπου κατά 9%, με αυξημένους όγκους συναλλαγών και σχεδόν 25 εκατ. τεμάχια να έχουν αλλάξει χέρια.
Μιλώντας στους αναλυτές για τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, συνέδεσε ευθέως τη νέα αύξηση κεφαλαίου με τη μακροπρόθεσμη στρατηγική μετασχηματισμού του ομίλου. Όπως τόνισε, η εταιρεία βρίσκεται «στη μέση μιας πολύ σημαντικής περιόδου» που θα οδηγήσει σε ένα νέο κεφάλαιο ανάπτυξης, υπενθυμίζοντας ότι η προηγούμενη αύξηση κεφαλαίου το 2021 είχε πραγματοποιηθεί με τη μετοχή στα 9 ευρώ.
Τα κεφάλαια της νέας ΑΜΚ, όπως διευκρίνισε η διοίκηση, δεν θα χρησιμοποιηθούν για αποπληρωμή υφιστάμενου δανεισμού αλλά θα κατευθυνθούν εξ ολοκλήρου στη χρηματοδότηση του νέου επενδυτικού προγράμματος ύψους 24 δισ. ευρώ, με αιχμή τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την περιφερειακή επέκταση και τις υποδομές δικτύων.
Η ΔΕΗ επιβεβαίωσε ότι έχει ήδη καλύψει περίπου το 74% του στόχου για χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ σχεδόν 19 GW έως το 2030, ενώ το συνολικό pipeline έργων φτάνει τα 20 GW σε Ελλάδα και εξωτερικό. Η διοίκηση δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στη γεωγραφική διαφοροποίηση, με στρατηγικές αγορές όπως η Ρουμανία, η Ιταλία και η Βουλγαρία να αποκτούν κομβικό ρόλο στο νέο επιχειρησιακό σχέδιο.
Παράλληλα, ο όμιλος επιταχύνει την είσοδό του στις τηλεπικοινωνίες. Ο Γιώργος Στάσσης ανακοίνωσε ότι οι υπηρεσίες φωνής θα προστεθούν στις broadband υπηρεσίες της ΔΕΗ τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο, ενώ ξεκαθάρισε ότι η επιχείρηση δεν σχεδιάζει να μετατραπεί σε παραδοσιακό πάροχο κινητής τηλεφωνίας.
Ωστόσο, η συμμετοχή της ΔΕΗ στη διαβούλευση για το φάσμα των 900 και 1800 MHz δείχνει ότι εξετάζει στρατηγικά την ανάπτυξη υπηρεσιών σταθερής ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης, αξιοποιώντας το εκτεταμένο δίκτυο οπτικών ινών που αναπτύσσει πάνω στις ενεργειακές υποδομές της.
Στο μέτωπο της ενέργειας, η διοίκηση διατήρησε αμετάβλητο το guidance για EBITDA 2,4 δισ. ευρώ και καθαρή κερδοφορία 700 εκατ. ευρώ για το 2026, εκφράζοντας ωστόσο επιφυλάξεις για τη μεταβλητότητα στις διεθνείς αγορές φυσικού αερίου και τις γεωπολιτικές εξελίξεις που ενδέχεται να επηρεάσουν το ενεργειακό κόστος τον επόμενο χειμώνα.
Την ίδια στιγμή, η ΔΕΗ συνεχίζει το πλάνο πλήρους απολιγνιτοποίησης, με τον Γιώργο Στάσση να ξεκαθαρίζει ότι η πιθανή παράταση λειτουργίας της «Πτολεμαΐδας V» για λόγους ασφάλειας εφοδιασμού δεν αλλάζει τον στρατηγικό σχεδιασμό μετατροπής της μονάδας σε μονάδα φυσικού αερίου.