Πολιτικός σεισμός στη Βρετανία: Προς παραίτηση ο Κιρ Στάρμερ – Οι εξελίξεις για τη διαδοχή
- 22/06/2026, 10:12
- SHARE
Ο Κιρ Στάρμερ αναμένεται να ανακοινώσει χρονοδιάγραμμα για την αποχώρησή του, ανοίγοντας τον δρόμο ώστε ο Άντι Μπέρναμ να αναλάβει την πρωθυπουργία χωρίς επίσημη εσωκομματική αναμέτρηση έως το φθινόπωρο.
Υπουργοί του υπουργικού συμβουλίου αναφέρουν ότι ο Στάρμερ θα παρουσιάσει τις προθέσεις του έξω από το Νο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, ξεκινώντας μια διαδικασία που θα οδηγήσει το Ηνωμένο Βασίλειο στην εγκατάσταση του έβδομου πρωθυπουργού του μέσα σε μία δεκαετία.
Ωστόσο, καθώς περισσότεροι από έξι υπουργοί είχαν ιδιωτικά δηλώσει στον Στάρμερ ότι ο χρόνος του έχει τελειώσει —και υπό την πρόσθετη πίεση μιας εχθρικής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου την Τρίτη— ο πρωθυπουργός πέρασε το Σαββατοκύριακο στην εξοχική κατοικία Τσέκερς, οριστικοποιώντας ένα πιθανό σχέδιο αποχώρησης.
Παρότι παρέμεναν ανοιχτές και άλλες επιλογές, ο Στάρμερ και ο στενός του κύκλος ξεκίνησαν το Σάββατο να επεξεργάζονται προσχέδια ομιλίας παραίτησης. Το πιθανότερο χρονοδιάγραμμα προβλέπει να παραμείνει στην εξουσία έως το φθινόπωρο, επιτρέποντας στον νέο ηγέτη να συσπειρώσει τα στελέχη των Εργατικών στο ετήσιο συνέδριο του κόμματος στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει προηγηθεί συζήτηση με τον Μπέρναμ σχετικά με το σχέδιό του μετά το αποτέλεσμα στο Μέικερφιλντ.
«Λογικά, το καλύτερο και για τον Άντι και για τον Κιρ θα ήταν αυτό να συμβεί τον Σεπτέμβριο», δήλωσε ένας υπουργός. «Ο Άντι Μπέρναμ δεν διαθέτει ακόμη έτοιμη ομάδα για να εγκατασταθεί στη Ντάουνινγκ Στριτ και χρειάζεται χρόνο για προετοιμασία. Παράλληλα, θα επέτρεπε στον Κιρ Στάρμερ να οργανώσει ομαλά την αποχώρησή του.»
Ένα βασικό ερώτημα παραμένει αν ο Μπέρναμ θα είναι ο μοναδικός υποψήφιος, οδηγώντας ουσιαστικά σε μια ανακήρυξη χωρίς αντίπαλο, ή αν θα εμφανιστούν και άλλοι διεκδικητές με την απαραίτητη υποστήριξη.
Ο Γουές Στρίτινγκ, ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση του υπουργού Υγείας τον περασμένο μήνα στο πλαίσιο των πιέσεων προς τον Στάρμερ να αποχωρήσει, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα συμμετάσχει σε οποιαδήποτε εσωκομματική αναμέτρηση και ότι διαθέτει την υποστήριξη 81 βουλευτών. Οι σύμμαχοί του επιβεβαίωσαν το Σαββατοκύριακο ότι αυτή παραμένει η πρόθεσή του.
Ορισμένοι βουλευτές θεωρούν ότι μια αναμέτρηση θα ήταν καλοδεχούμενη, ώστε να δοκιμαστεί η πολιτική πλατφόρμα του Μπέρναμ. Ωστόσο, ενισχύεται η εκτίμηση ότι ο Στρίτινγκ τελικά δεν θα είναι υποψήφιος, είτε επειδή δεν διαθέτει την απαιτούμενη κοινοβουλευτική στήριξη είτε επειδή πιθανότατα θα ηττηθεί στην ψηφοφορία των βουλευτών των Εργατικών και δεν θα ήθελε να διαταράξει την προετοιμασία της επόμενης κυβέρνησης.
Αν ο Στρίτινγκ αμφισβητήσει τον Μπέρναμ, είναι πιθανό να εμφανιστούν και άλλοι υποψήφιοι, ιδίως μία ή περισσότερες γυναίκες από το υπουργικό συμβούλιο, ώστε να αποφευχθεί μια αποκλειστικά ανδρική αναμέτρηση.
Παρά το γεγονός ότι ο Στάρμερ είχε δηλώσει πως θα μιλήσει με τον Μπέρναμ μετά το Σαββατοκύριακο, πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδέχεται να μην το πράξει, ενώ δεν έχει συνομιλήσει ούτε με τον Στρίτινγκ. Μέλη του στενού του κύκλου πιστεύουν ότι η μονομερής ανακοίνωση των όρων αποχώρησής του θα του επέτρεπε να ισχυριστεί πως ενεργεί με δικούς του όρους.
Κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι η αποχώρηση το φθινόπωρο παραμένει το πιθανότερο σενάριο: «Πιστεύω ακράδαντα ότι ο Κιρ Στάρμερ θα κάνει ό,τι είναι καλύτερο για τη χώρα, και αυτή τη στιγμή ο Άντι Μπέρναμ δεν φαίνεται έτοιμος.»
Μια μεταγενέστερη ημερομηνία θεωρείται απίθανη, δεδομένης της ανάγκης προετοιμασίας για έναν πολιτικά κρίσιμο προϋπολογισμό αργότερα μέσα στο φθινόπωρο.
Οι πρώτες προετοιμασίες για μια πιθανή μεταβίβαση εξουσίας έχουν ήδη ξεκινήσει. Ο Ντάρεν Τζόουνς, επικεφαλής γραμματέας του πρωθυπουργού, συναντήθηκε με τη Λουίζ Χέιγκ, βασικό μέλος της ομάδας του Μπέρναμ, ενώ αναμένονται και περαιτέρω συνομιλίες.
Σε δηλώσεις που αναμένεται να προκαλέσουν ενόχληση στη Ντάουνινγκ Στριτ, ο Ντόναλντ Τραμπ φάνηκε να επιβεβαιώνει την επικείμενη παραίτηση του Στάρμερ μέσω ανάρτησής του στο Truth Social την Κυριακή το απόγευμα.
Έγραψε:
«Ο Κιρ Στάρμερ θα παραιτηθεί από πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου. Απέτυχε παταγωδώς σε δύο πολύ σημαντικά ζητήματα — τη μετανάστευση και την ενέργεια (ανοίξτε την εξόρυξη πετρελαίου στη Βόρεια Θάλασσα!). Του εύχομαι τα καλύτερα!»
Μέχρι στιγμής, ο Στάρμερ έχει αποφύγει παραιτήσεις υπουργών μετά το αποτέλεσμα στο Μέικερφιλντ ή ακόμη και νέες δημόσιες εκκλήσεις για αποχώρησή του. Ωστόσο, είναι γνωστό ότι επτά υπουργοί του υπουργικού συμβουλίου τού έχουν πει, μετά τις τοπικές εκλογές του Μαΐου, ότι θα πρέπει να εξετάσει το μέλλον του για το καλό του κόμματος και της χώρας.
Ένας από αυτούς δήλωσε: «Υπήρχε η άποψη ότι θα απαιτούνταν παραιτήσεις αν η δημόσια θέση του Κιρ Στάρμερ —ότι θα πολεμούσε οποιαδήποτε πρόκληση— παρέμενε και η ιδιωτική του θέση.» Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της Κυριακής, «φαίνεται να υπήρξε μια αλλαγή στη σκέψη του», γεγονός που καθιστά αυτό το ενδεχόμενο λιγότερο πιθανό.
Ακόμη και στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, κάποιοι φίλοι του Στάρμερ επέμεναν ότι έπρεπε να συνεχίσει τη μάχη και ότι ήταν εξαιρετικά αλαζονικό από τον Μπέρναμ και την ομάδα του να αναμένουν ότι ένας πρωθυπουργός που κέρδισε σαρωτική κοινοβουλευτική πλειοψηφία πριν από λιγότερο από δύο χρόνια θα παραχωρούσε τη θέση του σε έναν περιφερειακό δήμαρχο που βρίσκεται εκτός Κοινοβουλίου από το 2017.
Όμως, καθώς η έλλειψη στήριξης προς τον Στάρμερ γινόταν ολοένα και πιο ξεκάθαρη, ακόμη και οι σύμμαχοί του άρχισαν να αποδέχονται τη νέα πραγματικότητα.
Ο υπουργός Επιχειρήσεων Πίτερ Κάιλ, πιστός υποστηρικτής του Στάρμερ και εκπρόσωπος της κυβέρνησης στα μέσα ενημέρωσης την Κυριακή, αναγκάστηκε ουσιαστικά να παραδεχθεί ότι οι ημέρες του πρωθυπουργού φαίνονται μετρημένες.
«Δεν θέλω να εμφανιστώ εδώ σαν να ζω σε αυταπάτες ότι δεν υπάρχει καμία διαδικασία ή καμία δύναμη που αμφισβητεί την ηγεσία του πρωθυπουργού. Είναι ξεκάθαρο ότι αυτό συμβαίνει», δήλωσε στο BBC.
Ο Κάιλ ανέφερε ότι είχε μιλήσει εκτενώς με τον Στάρμερ την Παρασκευή και του προσέφερε συμβουλές, αρνούμενος να αποκαλύψει το περιεχόμενό τους. Ο Στάρμερ, είπε, «έχει πλήρη επίγνωση των συμφερόντων της χώρας».
Αναφερόμενος στο Εργατικό Κόμμα, δήλωσε:
«Είμαστε μια δεμένη ομάδα ανθρώπων και τώρα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας. Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να την ξεπεράσουμε, βάζοντας τη χώρα πάνω απ’ όλα. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε.»
Όταν ρωτήθηκε αν θα προτιμούσε μια πλήρη εσωκομματική αναμέτρηση για τη διαδοχή του Στάρμερ αντί για μια ουσιαστική ανακήρυξη του Μπέρναμ, ο Κάιλ απάντησε ότι, παρότι οι εκλογικές αναμετρήσεις είναι «καλύτερες όπου είναι δυνατόν», αυτό πρέπει να εξισορροπείται με την ανάγκη διατήρησης της συνοχής και της εξουσίας του κόμματος.
Τέλος, κάλεσε τους Εργατικούς να «διδαχθούν από τα λάθη των Συντηρητικών και να διασφαλίσουν ότι οποιαδήποτε αλλαγή, αν τελικά συμβεί, θα γίνει με λειτουργικό τρόπο και με την κυβέρνηση να παραμένει προσηλωμένη στις ανάγκες των πολιτών».