Δυτική Αττική: 1,5 εκατ. ευρώ για έργα στις καμένες εκτάσεις – Το χρονοδιάγραμμα

Δυτική Αττική: 1,5 εκατ. ευρώ για έργα στις καμένες εκτάσεις – Το χρονοδιάγραμμα
5η ημέρα για το μεγάλο μέτωπο της πυρκαγιάς που ξεκίνησε από την Βοιωτία και επεκτάθηκε και στην Αττική.Ανυπολόγιστες καταστροφές. Τρίτη 4 Αυγούστου 2026 (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI) Photo: Eurokinissi
Οι παρεμβάσεις αναμένεται να ξεκινήσουν πριν τις 15 Σεπτεμβρίου, με στόχο να ολοκληρωθούν έως το τέλος του έτους. Την χρηματοδότηση της μελέτης και των πρώτων αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων αναλαμβάνει η Τράπεζα Πειραιώς.

Με ταχύτητα περνά από τον σχεδιασμό στην υλοποίηση το σχέδιο για την προστασία και αποκατάσταση των περιοχών της Δυτικής Αττικής που επλήγησαν από την πυρκαγιά της 31ης Ιουλίου 2026, καθώς ολοκληρώθηκε η χαρτογράφηση των καμένων εκτάσεων και ξεκίνησε η προετοιμασία των πρώτων έργων.

Η Τράπεζα Πειραιώς ορίστηκε Ανάδοχος Αποκατάστασης για τις εκτάσεις αρμοδιότητας του Δασαρχείου Αιγάλεω, αναλαμβάνοντας τη χρηματοδότηση της απαιτούμενης μελέτης και των άμεσων αντιδιαβρωτικών και πρώτων αντιπλημμυρικών παρεμβάσεων. Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 1,5 εκατ. ευρώ, χωρίς ΦΠΑ.

Με την ολοκλήρωση της χαρτογράφησης και τον ορισμό του Αναδόχου Αποκατάστασης, ο σχεδιασμός περνά πλέον στη φάση της υλοποίησης, σε συνέχεια των αποφάσεων της Διυπουργικής Σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και του σχεδίου που παρουσιάστηκε στις 6 Αυγούστου από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η χαρτογράφηση δείχνει πού θα γίνουν τα έργα

Το αρμόδιο Τμήμα Δασικών Χαρτών της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ ολοκλήρωσε το πλήρες χαρτογραφικό υλικό και τα απαραίτητα γεωχωρικά δεδομένα για τις πληγείσες περιοχές.

Παράλληλα, εκδόθηκαν χάρτες σφοδρότητας καύσης, με τη χρήση τριών διαφορετικών προσεγγίσεων, ώστε τα αποτελέσματα να είναι συγκρίσιμα. Τα στοιχεία αυτά, σε συνδυασμό με τα δεδομένα από τις επιτόπιες αυτοψίες, χρησιμοποιούνται ήδη για την εκπόνηση της μελέτης που θα καθορίσει τις θέσεις και την έκταση των αναγκαίων παρεμβάσεων.

Οι εργασίες θα επικεντρωθούν στα σημεία όπου εντοπίζεται ο μεγαλύτερος κίνδυνος διάβρωσης και μεταφοράς φερτών υλικών, με στόχο τη συγκράτηση των εδαφών και τον περιορισμό του κινδύνου πλημμυρικών φαινομένων τόσο στις καμένες εκτάσεις όσο και στις περιοχές που βρίσκονται κατάντη.

Πριν από τις 15 Σεπτεμβρίου τα πρώτα έργα

Το χρονοδιάγραμμα είναι πλέον συγκεκριμένο. Τα αντιδιαβρωτικά και τα πρώτα αντιπλημμυρικά έργα αναμένεται να ξεκινήσουν πριν από τις 15 Σεπτεμβρίου, ώστε οι κρίσιμες παρεμβάσεις να έχουν δρομολογηθεί πριν από την έναρξη της περιόδου των έντονων βροχοπτώσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στόχος είναι τα έργα να ολοκληρωθούν έως το τέλος του 2026.

Στις παρεμβάσεις περιλαμβάνονται, όπου κριθεί απαραίτητο από τη μελέτη:

  • Κορμοδέματα
  • Κορμοφράγματα
  • Κλαδοπλέγματα
  • Σανιδότοιχοι

Οι συγκεκριμένες κατασκευές έχουν ως στόχο να συγκρατήσουν το έδαφος και τα φερτά υλικά και να περιορίσουν τις επιπτώσεις έντονων βροχοπτώσεων στις πληγείσες και στις χαμηλότερες περιοχές.

Πώς θα υλοποιηθούν οι παρεμβάσεις

Η τεχνική υλοποίηση των έργων στο πεδίο θα πραγματοποιηθεί από εξειδικευμένους φορείς που θα ορίσει η Τράπεζα Πειραιώς, σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος.

Οι εργασίες θα γίνουν βάσει της εγκεκριμένης μελέτης και των κανόνων της δασικής επιστήμης, υπό την εποπτεία και τις οδηγίες της αρμόδιας Δασικής Υπηρεσίας.

Η συμμετοχή της Τράπεζας Πειραιώς στη Δυτική Αττική έρχεται σε συνέχεια αντίστοιχων έργων αποκατάστασης στα οποία έχει συμβάλει στον Φενεό Κορινθίας, την Πεντέλη και την Πάρνηθα.

Παπασταύρου: «Μία εβδομάδα αργότερα, η δέσμευση γίνεται πράξη»

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου ανέφερε ότι η ολοκλήρωση της χαρτογράφησης και ο ορισμός του Αναδόχου Αποκατάστασης αποτελούν τα πρώτα βήματα για την εφαρμογή του σχεδίου.

«Στις 6 Αυγούστου δεσμευτήκαμε ότι θα προχωρήσουμε χωρίς καθυστέρηση στην άμεση αποκατάσταση του πληγέντος φυσικού περιβάλλοντος της Δυτικής Αττικής. Μία εβδομάδα αργότερα, η δέσμευση αυτή γίνεται πράξη», ανέφερε.

Ο υπουργός σημείωσε ότι η χαρτογράφηση ολοκληρώθηκε, ο Ανάδοχος Αποκατάστασης ορίστηκε, η μελέτη εκπονείται ήδη και τα έργα θα ξεκινήσουν πριν από τις 15 Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα, ευχαρίστησε την Τράπεζα Πειραιώς για τη συμμετοχή της, επισημαίνοντας ότι έχει συμβάλει και στο παρελθόν σε έργα αποκατάστασης στον Φενεό Κορινθίας, την Πεντέλη και την Πάρνηθα.

Ο θεσμός του Αναδόχου Αποκατάστασης

Ο θεσμός του Αναδόχου Αποκατάστασης και Αναδάσωσης θεσπίστηκε το 2021 και προβλέπει τη συνεργασία της Πολιτείας με ιδιωτικούς φορείς για τη χρηματοδότηση και την ταχεία υλοποίηση έργων προστασίας και αποκατάστασης σε δασικού χαρακτήρα εκτάσεις που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές.

Στην περίπτωση της Δυτικής Αττικής, το επόμενο κρίσιμο ορόσημο είναι η έναρξη των πρώτων έργων πριν από τις 15 Σεπτεμβρίου, με στόχο οι καμένες εκτάσεις να έχουν τις αναγκαίες παρεμβάσεις προστασίας πριν από την έναρξη των έντονων βροχοπτώσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: