El-Erian: Το παγκόσμιο sell of στα κρατικά ομόλογα δεν τελείωσε, έρχονται νέες πιέσεις

El-Erian: Το παγκόσμιο sell of στα κρατικά ομόλογα δεν τελείωσε, έρχονται νέες πιέσεις
Ο Mohamed El-Erian προειδοποιεί για συνέχιση του sell-off στα κρατικά ομόλογα λόγω έλλειψης αγοραστών και δημοσιονομικής χαλάρωσης στις ΗΠΑ.   

Οι επενδυτές θα πρέπει να αναμένουν ότι οι μαζικές πωλήσεις κρατικών ομολόγων παγκοσμίως θα συνεχιστούν, δήλωσε την Παρασκευή στο CNBC ο διακεκριμένος οικονομολόγος Mohamed El-Erian.

«Δεν βλέπω στις ΗΠΑ καμία διάθεση για άμεση δημοσιονομική εξυγίανση. Ως εκ τούτου, υποψιάζομαι ότι θα συνεχίσουμε να βλέπουμε ανοδικές πιέσεις στις αποδόσεις», δήλωσε στη δημοσιογράφο του CNBC Carolin Roth, στο Ambrosetti Forum στο Τσερνόμπιο της Ιταλίας.

Τα κρατικά ομόλογα παγκοσμίως έχουν βρεθεί αυτή την εβδομάδα αντιμέτωπα με έντονες μαζικές πωλήσεις, με τις αποδόσεις των τίτλων που εκδίδουν διάφορες μεγάλες κυβερνήσεις να αυξάνονται σε υψηλά επίπεδα πολλών δεκαετιών, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό και τις αυξήσεις των επιτοκίων.

Οι αποδόσεις και οι τιμές των ομολόγων κινούνται αντίστροφα μεταξύ τους.

Το πρωί της Παρασκευής, οι μαζικές πωλήσεις υποχώρησαν, με τις αποδόσεις να παρουσιάζουν μικρές μεταβολές στα περισσότερα κρατικά ομόλογα των ανεπτυγμένων αγορών. Οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων (Treasuries) ήταν οριακά χαμηλότερες σε όλη την καμπύλη αποδόσεων κατά τις πρώτες ώρες των συναλλαγών.

Ο El-Erian, καθηγητής Πρακτικής Rene M. Kern στη Wharton School του Πανεπιστημίου της Pennsylvania και επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz, δήλωσε στο CNBC ότι δεν έβλεπε κάτι προβληματικό στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσαν οι αγορές. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι οι «αξιόπιστοι αγοραστές και κάτοχοι» αμερικανικών κρατικών ομολόγων δέχονταν πιέσεις.

«Η Κίνα, για γεωπολιτικούς λόγους, δεν είναι πλέον τόσο πρόθυμη», είπε. «Η Ιαπωνία και οι χώρες του Κόλπου αντιμετωπίζουν εσωτερικά ζητήματα».

Αναφέρθηκε επίσης στο Νορβηγικό Κρατικό Επενδυτικό Ταμείο, το οποίο επανεξετάζει την κατανομή των επενδύσεών του σε αμερικανικά κρατικά ομόλογα.

«Το μέγεθος δεν είναι μεγάλο, αλλά το μήνυμα ότι οι παραδοσιακοί κάτοχοι και αγοραστές γίνονται λιγότερο αξιόπιστοι είναι πολύ σημαντικό», δήλωσε ο El-Erian. «Αν εξετάσετε το ύψος των εκδόσεων που προέρχονται από κυβερνήσεις, από hyperscalers και από εταιρείες, είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που μπορείτε να θεωρείτε δεδομένο όσον αφορά τους αξιόπιστους αγοραστές.

»Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υπάρχει πίεση στα επιτόκια. Έχει πολύ περισσότερο να κάνει με μια θεμελιώδη ανισορροπία παρά με τον πληθωρισμό, την αξιοπιστία της Fed ή τους άλλους λόγους που έχουν αναφερθεί».

Ο El-Erian δήλωσε στο CNBC ότι τρεις χώρες της G7 ήταν ιδιαίτερα ευάλωτες σε προβλήματα κρατικού χρέους: το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιαπωνία και η Γαλλία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Αυτές οι χώρες, με βάση τους αριθμούς και όλα τα υπόλοιπα δεδομένα —και ειδικά το Ηνωμένο Βασίλειο— είναι αυτό που αποκαλώ χώρα υψηλού beta», είπε. «Δηλαδή, κάθε φορά που τα επιτόκια κινούνται λίγο στις ΗΠΑ, στο Ηνωμένο Βασίλειο κινούνται πολύ περισσότερο».

Ο El-Erian επισήμανε επίσης μια μεταβολή στις ευρωπαϊκές αποδόσεις, σημειώνοντας ότι η Γαλλία έχει γίνει σημείο εστίασης για την αγορά ομολόγων.

«Στο παρελθόν θα ανησυχούσατε για την Ιταλία. Η Ιταλία πλέον διαπραγματεύεται σε χαμηλότερα επίπεδα από τη Γαλλία, και η προσοχή στρέφεται τώρα σε μία από τις δύο χώρες που βρίσκονται στον πυρήνα της ευρωζώνης και όχι στην περιφέρεια της ευρωζώνης», είπε. «Επομένως, είναι συναρπαστικό να βλέπει κανείς πόσο έχουν αλλάξει τα πράγματα σε σχέση με όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα».

Το «υπερβολικό βήμα» του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών

Ο El-Erian δήλωσε επίσης την Παρασκευή στο CNBC ότι η κυβέρνηση Trump είχε «προχωρήσει υπερβολικά» στις προσπάθειές της να παρέμβει στα αποτελέσματα της αγοράς και στη νομισματική πολιτική.

Τον περασμένο μήνα, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θα διπλασιάσει τουλάχιστον το μέγεθος των επαναγορών μακροπρόθεσμων κρατικών ομολόγων (Treasuries), μετά την εκτίναξη των αποδόσεων του μακροπρόθεσμου κρατικού δανεισμού σε υψηλά επίπεδα πολλών δεκαετιών. Την Πέμπτη, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ JD Vance κάλεσε τη Federal Reserve να μειώσει τα επιτόκια, ανανεώνοντας την πίεση της κυβέρνησης προς την κεντρική τράπεζα για μείωση του βασικού της επιτοκίου.

Ο El-Erian χαρακτήρισε αυτές τις κινήσεις «ατυχείς» κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στο CNBC την Παρασκευή.

«Υποδηλώνει ότι το Υπουργείο Οικονομικών έχει εισέλθει σε μια λογική σύμφωνα με την οποία πιστεύει ότι δεν μπορεί απλώς να ενημερώνει και να επηρεάζει τα αποτελέσματα, αλλά ότι μπορεί να επιβάλλει τα αποτελέσματα της αγοράς. Νομίζω ότι αυτό είναι ένα βήμα παραπάνω από όσο πρέπει», είπε.

«Και το ερώτημα τώρα είναι: πώς κάνεις ένα βήμα πίσω από αυτή την κατάσταση; Νομίζω ότι τα αποτελέσματα είναι ξεκάθαρα. Πρόκειται για μια τεράστια αγορά. Δεν μπορείς να την επηρεάσεις με τρόπο που να έχει διάρκεια, εκτός αν είσαι διατεθειμένος να ζήσεις με τις ακούσιες συνέπειες και τις παράπλευρες ζημιές που προκύπτουν από κάτι τέτοιο». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: