McLaren: Επένδυση 500 εκατ. λιρών στη Βρετανία – Νέο εργοστάσιο και 1.000 θέσεις εργασίας
- 17/09/2026, 17:30
- SHARE
- Η McLaren σχεδιάζει επενδύσεις συνολικού ύψους 500 εκατ. λιρών στο Ηνωμένο Βασίλειο.
- Το πλάνο περιλαμβάνει νέο εργοστάσιο, ενίσχυση των κεντρικών γραφείων στο Woking και επενδύσεις στη μονάδα του Sheffield.
- Η εταιρεία εκτιμά ότι οι επενδύσεις θα δημιουργήσουν περίπου 1.000 νέες θέσεις εργασίας έως το 2032.
Σε νέα μεγάλη επένδυση στο Ηνωμένο Βασίλειο προχωρά η McLaren, η οποία σχεδιάζει την κατασκευή νέου εργοστασίου στο πλαίσιο ενός ευρύτερου επενδυτικού προγράμματος ύψους 500 εκατ. λιρών.
Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης επενδύσεις στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στο Woking και στη μονάδα παραγωγής της στο Sheffield, με στόχο την ενίσχυση της παραγωγικής της βάσης και την επιστροφή σε ανάπτυξη.
1.000 νέες θέσεις εργασίας έως το 2032
Σύμφωνα με την εταιρεία, το επενδυτικό πρόγραμμα αναμένεται να δημιουργήσει συνολικά περίπου 1.000 νέες θέσεις εργασίας μέχρι το 2032.
Η ανακοίνωση έρχεται σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για τη βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με υψηλότερο κόστος παραγωγής, πιέσεις στην κερδοφορία και αυξανόμενο διεθνή ανταγωνισμό.
Δεν έχει αποφασιστεί ακόμη η τοποθεσία
Παρά την ανακοίνωση του σχεδίου, η ακριβής τοποθεσία του νέου εργοστασίου δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί.
Ο διευθύνων σύμβουλος της McLaren, Νικ Κόλινς, δήλωσε ότι η εταιρεία εξετάζει περισσότερες από μία επιλογές και δεν έχει δεσμευτεί ότι η νέα μονάδα θα κατασκευαστεί στο Woking.
Ανάσα για τη βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία
Η επένδυση θεωρείται θετική εξέλιξη για τον κλάδο στη Βρετανία, ιδιαίτερα καθώς έρχεται λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση της Jaguar Land Rover για σχέδια περικοπής περίπου 4.000 θέσεων εργασίας.
Οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες αντιμετωπίζουν αυξανόμενες πιέσεις από το υψηλό λειτουργικό κόστος, την επιβράδυνση της ζήτησης και τον εντονότερο ανταγωνισμό από κατασκευαστές εκτός Ευρώπης.
Η νέα εποχή της McLaren
Η επένδυση αποτελεί μέρος της προσπάθειας του νέου ιδιοκτήτη της McLaren, της L’imad Holding με έδρα το Αμπού Ντάμπι, να αναζωογονήσει την εταιρεία και να ενισχύσει τη θέση της στην αγορά των supercars.
Η McLaren έχει αντιμετωπίσει τα τελευταία χρόνια σημαντικά οικονομικά προβλήματα και χρειάστηκε επανειλημμένα πρόσθετη χρηματοδότηση από τους μετόχους της.
Τα προβλήματα με την Artura
Μία από τις βασικές αιτίες των οικονομικών πιέσεων ήταν οι καθυστερήσεις στην παραγωγή του υβριδικού supercar Artura.
Τα προβλήματα στην παραγωγή και οι αυξημένες ανάγκες χρηματοδότησης οδήγησαν τη McLaren να αναζητήσει εναλλακτικές πηγές κεφαλαίων.
Μεταξύ άλλων, η εταιρεία προχώρησε σε πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, ενώ αξιοποίησε και μέρος της συλλογής ιστορικών αυτοκινήτων της για την ενίσχυση της ρευστότητάς της.
Στόχος η επιστροφή στην ανάπτυξη
Με το νέο επενδυτικό πρόγραμμα, η McLaren επιχειρεί να αφήσει πίσω μια πολυετή περίοδο οικονομικών δυσκολιών και να αυξήσει την παραγωγική της ικανότητα.
Η δημιουργία νέου εργοστασίου και οι 1.000 νέες θέσεις εργασίας αποτελούν ένα από τα ισχυρότερα σήματα μέχρι σήμερα ότι ο νέος ιδιοκτήτης θέλει να τοποθετήσει ξανά τη βρετανική μάρκα σε τροχιά μακροπρόθεσμης ανάπτυξης.