Φλάβιο Μπολσονάρου: Πώς ο «μυστικός broker» του Μαϊάμι πλήρωσε 150.000 δολάρια για την πτήση στις ΗΠΑ – Τα ακυρωμένα διαβατήρια και η εμπλοκή συμβούλου του Τραμπ

Φλάβιο Μπολσονάρου: Πώς ο «μυστικός broker» του Μαϊάμι πλήρωσε 150.000 δολάρια για την πτήση στις ΗΠΑ – Τα ακυρωμένα διαβατήρια και η εμπλοκή συμβούλου του Τραμπ
Flavio Bolsonaro steps off a plane after arriving at Opa Locka Executive Airport in Miami, Florida on October 28, 2026. Brazil's defeated right-wing presidential candidate Flavio Bolsonaro stepped out of a private plane in Florida today, AFP witnessed, despite a court order banning him from leaving his country. His plane touched down at Opa-Locka Executive Airport outside Miami after flying from Argentina with a stopover in Ecuador, as speculation had swirled for days over his whereabouts. (Photo by Ricardo Arduengo / AFP) Photo: AFP
Το παρασκήνιο της κινηματογραφικής διαφυγής του Φλάβιο Μπολσονάρου.

Σε ένα διεθνές πολιτικό θρίλερ με έντονο γεωπολιτικό παρασκήνιο εξελίσσεται η μυστική φυγή του Φλάβιο Μπολσονάρου προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο γιος του πρώην ακροδεξιού προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο οποίος ηττήθηκε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της Βραζιλίας από τον κεντροαριστερό πρόεδρο Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, έφθασε στη Φλόριντα στις 28 Οκτωβρίου με ιδιωτικό αεροσκάφος, συνοδευόμενος από την οικογένειά του, παρά το γεγονός ότι τα διαβατήριά του είχαν ακυρωθεί από τις βραζιλιάνικες αρχές στο πλαίσιο έρευνας για ξέπλυμα χρήματος.

Σύμφωνα με αποκαλυπτικές μαρτυρίες στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP), πίσω από τη χρηματοδότηση και τον συντονισμό της επιχείρησης διαφυγής κρύβεται ένας Αργεντινός επιχειρηματίας και πιλότος εγκατεστημένος στο Μαϊάμι, ο Φερνάντο Μαρτίν Μπογέ, ιδιοκτήτης των εταιρειών Emerald Aviation και Huracan USA.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το δρομολόγιο των 150.000 δολαρίων και η Baires Fly

Η επιχείρηση σχεδιάστηκε με άκρα μυστικότητα, ακολουθώντας μια σύνθετη διαδρομή μέσω Αργεντινής και Ισημερινού προτού το αεροσκάφος καταλήξει στη νοτιοανατολική ακτή των ΗΠΑ:

  • Η νυχτερινή αναχώρηση: Ο Μπολσονάρου, αρνούμενος να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα της κάλπης, πέρασε στην Αργεντινή και απογειώθηκε μέσα στη νύχτα από την πόλη Πουέρτο Ιγουασού, κοντά στο τριεθνές σημείο των συνόρων.

  • Η συναλλαγή: Ο επικεφαλής της αργεντίνικης εταιρείας Baires Fly, Λουίς Γκράντε, επιβεβαίωσε ότι προσεγγίστηκε από διαμεσολαβητή στις ΗΠΑ, ο οποίος του κατέβαλε 150.000 δολάρια μέσω αμερικανικού τραπεζικού λογαριασμού για τη ναύλωση της πτήσης. Πηγές του κλάδου αναφέρουν ότι οι δύο άνδρες διατηρούσαν μακροχρόνια προσωπική φιλία και επαγγελματικές σχέσεις.

  • Ο ρόλος του Τζέισον Μίλερ: Πληροφορίες αμερικανικών ΜΜΕ συνδέουν τη ναύλωση του αεροσκάφους με πρωτοβουλίες του συμβούλου επικοινωνίας του Ντόναλντ Τραμπ, Τζέισον Μίλερ.

Από την πλευρά της αμερικανικής κυβέρνησης, ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο έσπευσε να διαχωρίσει τη θέση της Ουάσινγκτον, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπήρξε καμία «άμεση εμπλοκή» των ομοσπονδιακών αρχών στις ταξιδιωτικές διευθετήσεις του Βραζιλιάνου πολιτικού.

Εισαγγελική έρευνα στο Μπουένος Άιρες και η στάση Μπολσονάρου

Οι αποκαλύψεις προκάλεσαν άμεσες νομικές και πολιτικές αναταράξεις στην Αργεντινή. Η εισαγγελέας Παλόμα Οτσόα διέταξε τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής έρευνας προκειμένου να διαπιστωθεί εάν στελέχη της κυβέρνησης του ακραίου φιλελεύθερου προέδρου Χαβιέρ Μιλέι παρείχαν διευκολύνσεις ή εάν χρησιμοποιήθηκαν δημόσια κονδύλια για να υποβοηθηθεί η παράνομη έξοδος του Μπολσονάρου από την επικράτεια.

Παρά τον σάλο, ο ίδιος ο Φλάβιο Μπολσονάρου αρνείται οποιαδήποτε κρατική συνενοχή. Σε συνέντευξή του στους New York Times, ισχυρίστηκε κατηγορηματικά ότι καμία ξένη κυβέρνηση δεν συνέδραμε στη φυγή του, επιμένοντας χαρακτηριστικά ότι τα μυστικά της επιχείρησης θα τα πάρει μαζί του «στον τάφο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: