«1.429 νεκροί από τις επιθέσεις με χημικά όπλα»

«1.429 νεκροί από τις επιθέσεις με χημικά όπλα»

Βέβαιες οι ΗΠΑ πως το καθεστώς Άσαντ έδωσε την εντολή για διεξαγωγή επιθέσεων με χημικά όπλα την 21η Αυγούστου, δηλώνει ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

«1.429 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 426 παιδιά, έχασαν τη ζωή τους από τις επιθέσεις με χημικά όπλα στη Δαμασκό την προηγούμενη εβδομάδα. Εκτιμούμε με βεβαιότητα πως η κυβέρνηση της Συρίας διεξήγαγε τις επιθέσεις με χημικά όπλα κατά αντίπαλων ομάδων», ανακοίνωσε απόψε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, καθιστώντας σαφές πως οι ΗΠΑ προσανατολίζονται στην ανάληψη κάποιου είδους στρατιωτικής δράσης κατά του συριακού καθεστώτος.

Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έδωσε στη δημοσιότητα πόρισμα των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών σχετικά με την επίθεση της 21ης Αυγούστου στα περίχωρα της Δαμασκού, για την οποία δήλωσε χαρακτηριστικά πως προκάλεσε «αδιανόητο τρόμο».

«Οι πληροφορίες μας δείχνουν πως το καθεστώς του Άσαντ βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις της 21ης Αυγούστου και ότι τις προετοίμαζε τρεις ημέρες πριν. Ο Άσαντ είναι ένας εγκληματίας και δολοφόνος και αυτό που συμβαίνει τώρα έχει σημασία για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ενώ πρόσθεσε πως οι επιθέσεις διεξήχθησαν από περιοχές που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο του συριακού στρατού.

Ως προς το εάν οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν σε στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, ο Τζον Κέρι είπε ότι οι ΗΠΑ «θα λάβουν τις δικές τους αποφάσεις, στο δικό τους χρόνο, βάσει των δικών τους αξιών και συμφερόντων», ενώ, λαμβάνοντας υπόψη την δημόσια εκδήλωση υποστήριξης στις ΗΠΑ από τον Αραβικό Σύνδεσμο, την Τουρκία και τη Γαλλία, πρόσθεσε «Δεν είμαστε μόνοι στην προθυμία μας να κάνουμε κάτι».

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, ωστόσο, είπε ότι οι ΗΠΑ «δεν θα επαναλάβουν» το λάθος της κυβέρνησης Μπους να αιτιολογήσει την στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ σε λανθασμένα στοιχεία, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση θα συμβουλευθεί το Κονγκρέσο για τα επόμενα βήματά της.

Διαβάστε επίσης: Θα υπάρξει «συμμαχία των προθύμων»;

Τα κύρια συμπεράσματα της έκθεσης των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών για τις επιθέσεις της προηγούμενης εβδομάδας στη Συρία, είναι τα παρακάτω:

-100 βίντεο που αποδίδονται στις επιθέσεις, «δείχνουν μεγάλο αριθμό πτωμάτων, των οποίων τα σώματα φέρουν σημάδια που συνάδουν -χωρίς να αποδίδονται αποκλειστικά- με τη χρήση νευροπαραλυτικών αερίων». Κάποια βίντεο δείχνουν νεκρούς «χωρίς ίχνη τραυματισμού», εικόνες που «συνάδουν με θάνατο από χημικά όπλα και όχι με χρήση μικρότερων όπλων, εκρηκτικών πυρομαχικών ή τοξικών ουσιών που προκαλούν δερματικά τραύματα».

-1.429 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την 21η Αυγούστου σε επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία, την οποία «εκτιμούμε με βεβαιότητα πως διεξήγαγε η κυβέρνηση της Συρίας κατά αντίπαλων ομάδων στα προάστια της Δαμασκού».

-Οι ΗΠΑ δηλώνουν πως διαθέτουν «πληροφορίες που μας οδηγούν στην εκτίμηση ότι προσωπικό στις μονάδες χημικών όπλων… προετοίμαζε πυρομαχικά χημικών όπλων πριν τις επιθέσεις. Κατά τις τρεις ημέρες που προηγήθηκαν των επιθέσεων, συγκεντρώσαμε πλήθος πληροφοριών από ανθρώπους, σήματα και δορυφόρους, που αποκαλύπτουν ότι το καθεστώς είχε προβεί σε ενέργειες που σχετίζονται με προετοιμασία για επίθεση με χημικά όπλα».

Η κυβέρνηση της Συρίας εξακολουθεί να αρνείται πως βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις και κατηγορεί τις δυνάμεις των ανταρτών.

Διαβάστε ακόμη: Ο πίθηκος παίζει ξανά με την χειροβομβίδα