11.000 παιδιά έχασαν τη ζωή τους στη Συρία τα τελευταία τρία έτη

11.000 παιδιά έχασαν τη ζωή τους στη Συρία τα τελευταία τρία έτη

Συγκλονιστικά στοιχεία που αντικατοπτρίζουν το απάνθρωπο «πρόσωπο» του συριακού εμφυλίου φέρνει στο «φως» νέα βρετανική έκθεση.

Το μέγεθος της ανθρώπινης τραγωδίας που εκτυλίσσεται εδώ και τρία χρόνια στη Συρία αντικατοπτρίζει νέα έκθεση του βρετανικού Oxford Research Group που αναφέρει πως περισσότερα από 11.000 παιδιά πέθαναν στον εμφύλιο πόλεμο την τελευταία τριετία, με εκατοντάδες από αυτά να σκοτώνονται από πυρά ελεύθερων σκοπευτών.

Η έκθεση με τίτλο «Κλεμμένο Μέλλον: Ο Κρυφός Απολογισμός των Παιδικών Θανάτων στη Συρία» («Stolen Futures: The Hidden Toll of Child Casualties in Syria») αναφέρει πως η πλειοψηφία των παιδιών αυτών έχασαν τη ζωή τους από βόμβες ή πυραύλους στην ίδια τη γειτονιά τους, ενώ κάνει λόγο για μαζικές εκτελέσεις και βασανισμούς παιδιών, ακόμη και βρεφών ενός έτους.

Η έρευνα επεκτείνεται στο διάστημα από την αρχή των ένοπλων συγκρούσεων τον Μάρτιο του 2011 μέχρι και τον Αύγουστο του 2013, ενώ τα στοιχεία προήλθαν από συριακές ΜΚΟ που κατέγραφαν τους θανάτους.

Διαβάστε ακόμη: Αιματηρές μάχες στη Συρία

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσαν οι ερευνητές του λονδρέζικου think-tank, από τα 11.420 θύματα κάτω των 17 ετών, τα 389 σκοτώθηκαν από πυρά ελεύθερων σκοπευτών. 764 πέθαναν σε μαζικές εκτελέσεις και περισσότερα από 100, συμπεριλαμβανομένων βρεφών, υπήρξαν θύματα βασανισμών.

Τα αγόρια ήταν περισσότερα από τα κορίτσια, με τα αγόρια μεταξύ 13-17 ετών να αποτελούν την κατηγορία με τη μεγαλύτερη θνησιμότητα.

Ο υψηλότερος αριθμός παιδικών θανάτων σημειώθηκε στην περιφέρεια του Αλέππο, όπου αναφέρθηκε πως 2.223 παιδιά έχασαν τη ζωή τους.

«Βομβαρδισμένα στα σπίτια τους, στις γειτονιές τους, κατά τη διάρκεια καθημερινών δραστηριοτήτων τους, καθώς περίμεναν στη σειρά να πάρουν ψωμί ή πήγαιναν σχολείο. Η συχνότητα και ο τρόπος με τον οποίον πεθαίνουν τα παιδιά στη Συρία είναι τρομερά ανησυχητικός», δήλωσε η συγγραφέας της έκθεσης, Χάνα Σάλαμα. «Τα παιδιά της Συρίας νοιώθουν αληθινό τρόμο αντιμέτωπα συνεχώς με την προοπτική κι άλλων βομβών, κι άλλων σφαιρών… Εκείνο που τα παιδιά αυτά προσμένουν είναι να έλθει η Ειρήνη, η βιώσιμη Ειρήνη».

Διαβάστε ακόμη: Ξεπερνούν τους 115.000 οι νεκροί του συριακού εμφυλίου