160 υπέρ για τον Σταύρο Δήμα – Δεν εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας

160 υπέρ για τον Σταύρο Δήμα – Δεν εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Ολοκληρώθηκε η πρώτη ονομαστική ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Άκαρπη απέβη η πρώτη ονομαστική ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, καθώς η μοναδική υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα, προτεινόμενου από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, απέσπασε 160 ψήφους αντί για τους 200, που επιτάσσει το Σύνταγμα για την εκλογή Προέδρου από την πρώτη ονομαστική ψηφοφορία.

Κατά την ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, δεν υπήρξαν διαρροές από τις γραμμές που είχαν θέσει οι κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων.

Έτσι, οι 127 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και οι 28 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, υπερψήφισαν την υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα. Την ίδια ψήφο έδωσαν και πέντε ανεξάρτητοι βουλευτές – οι προερχόμενοι από την ΔΗΜΑΡ, Σπύρος Λυκούδης, Γρηγόρης Ψαριανός και Κατερίνα Μάρκου, ο προερχόμενος από τους ΑΝΕΛ, Γιώργος Νταβρής και ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Αηδόνης.

“Παρών” στην υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα, δήλωσαν – σύμφωνα και με τις αποφάσεις των κοινοβουλευτικών τους ομάδων – οι 70 παρόντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (η ‘Αννα Χατζησοφιά δεν παραβρέθηκε στην ψηφοφορία, καθώς βρίσκεται στο εξωτερικό), οι 12 βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων, οι 12 βουλευτές του ΚΚΕ, οι 10 βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς και οι 16 βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Την ίδια στάση κράτησαν και οι ανεξάρτητοι βουλευτές, Βύρων Πολύδωρας (προερχόμενος από την ΝΔ), Πέτρος Τατσόπουλος (προερχόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ), Μίμης Ανδρουλάκης, Θεοδώρα Τζάκρη, Μάρκος Μπόλαρης και Θεόδωρος Παραστατίδης (προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ), Βασίλης Καπερνάρος, Μίκα Ιατρίδη, Ραχήλ Μακρή, Χρυσούλα Γιαταγάνα, Παναγιώτης Μελάς και Γιάννης Κουράκος (προερχόμενοι από τους ΑΝΕΛ), και οι Οδυσσέας Βουδούρης, Πάρις Μουτσινάς, και Βασίλης Οικονόμου (προερχόμενοι από τη ΔΗΜΑΡ).

Η επόμενη ονομαστική ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας θα διεξαχθεί την ερχόμενη Τρίτη στις 12 το μεσημέρι.

Σαμαράς: Ευελπιστώ να εκλέξουμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Την αισιοδοξία του ότι θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, διατύπωσε, με δήλωσή του, μετά την αποψινή ψηφοφορία για το αξίωμα του ΠτΔ, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Η δήλωση του πρωθυπουργού έχει ως εξής:

«Σήμερα ήταν η πρώτη από τις τρεις ψηφοφορίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Έχουμε μπροστά μας άλλες δύο. Ευελπιστώ ότι θα εκλεγεί Πρόεδρος Δημοκρατίας. Οι συνθήκες είναι δύσκολες για τη χώρα κι είμαι βέβαιος ότι οι βουλευτές αντιλαμβάνονται ότι δεν πρέπει να μπει σε περιπέτειες. Θέλω επίσης να συγχαρώ εκείνους τους βουλευτές, οι οποίοι ξεπέρασαν τους προβληματισμούς τους και από την πρώτη ψηφοφορία ψήφισαν τον κ. Δήμα».

Τσίπρας: Η κινδυνολογία έπεσε στο κενό

Για διέξοδο, που θα δοθεί από τον ελληνικό λαό και τη Δημοκρατία, έκανε λόγο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, σε δήλωσή του μετά την ολοκλήρωση της αποψινής διαδικασίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, στη Βουλή.

Η δήλωση του κ. Τσίπρας έχει ως εξής:

«Η κινδυνολογία των τελευταίων ημερών έπεσε στο κενό. Η στρατηγική τού φόβου κατέρρευσε. Αύριο θα είναι μια καινούργια μέρα. Πιο αισιόδοξη. Γιατί η Δημοκρατία δεν εκβιάζεται. Και πολύ σύντομα ο λαός θα είναι πρωταγωνιστής στις εξελίξεις. Θα υπάρξει διέξοδος και τη διέξοδο θα τη δώσουν ο ελληνικός λαός και η Δημοκρατία».

Κουβέλης: Ανοίγει ο δρόμος για εκλογές

Την εκτίμηση ότι με το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας ανοίγει ο δρόμος για τις εκλογές, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της πρώτης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Με βάση το σημερινό αποτέλεσμα ανοίγει ο δρόμος για εκλογές» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ κατέδειξαν την ανάγκη και έστειλαν μήνυμα ότι δεν μπορούν να συνεχιστούν οι πολιτικές που ακολουθούνται στη χώρα.

Πάνος Καμμενός: «Η επιχείρηση τρομοκράτησης των βουλευτών απέτυχε»

«Οι Έλληνες να καταλάβουν ότι δεν υπάρχει κανένας φόβος όταν λειτουργεί η Δημοκρατία», δήλωσε ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος.

«Το σημερινό αποτέλεσμα σημαίνει εκλογές. Είμαι σίγουρος ότι ο ελληνικός λαός. Ο κ. Σαμαράς πρέπει να εγκαταλείψει την κυβέρνησης. Εμείς οι ΑΝΕΛ δεν θα ψηφίσουμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας ούτε τη δεύτερη ούτε την τρίτη φορά, ανεξάρτητα ποιος θα είναι υποψήφιος, ανεξάρτητα από το αν θα είναι ο κ. Σαμαράς στην κυβέρνηση. Η επιχείρηση τρομοκράτησης των βουλευτών απέτυχε».

Πρωτοβουλίες από Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελο Βενιζέλο ζήτησε η Ντόρα Μπακογιάννη

«Είναι πολύ νωρίς για να βγάλουμε συμπεράσματα. Ο αριθμός των συναδέλφων, που ψήφισαν σε αυτή την εκλογή τον κ. Δήμα, είναι χαμηλότερος από αυτό που περίμενα. Πρέπει να επικρατήσει η λογική. Είναι ώρα να ληφθούν πολιτικές πρωτοβουλίες για να δημιουργήσουν εκείνο το κλίμα, που θα επιτρέψει στους συναδέλφους να ψηφίσουν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος έχουν δυνατότητες πολιτικών πρωτοβουλιών, τις οποίες μπορούν να πάρουν», δήλωσε η Ντόρα Μπακογιάννη.

Πρωτοβουλίες ζητούν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ

Πολιτικές πρωτοβουλίες ζητούν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, καθώς θεωρούν το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας, κακό για την κυβέρνηση, μία άποψη την οποία εξέφρασε και η Ντόρα Μπακογιάννη.

Μελάς: Είμαι θετικός στις επόμενες ψηφοφορίες

Για την ψήφο «παρών» ρωτήθηκε ο ανεξάρτητος βουλευτής Παναγιώτης Μελάς και απάντησε ότι δεν θα τηρήσει την ίδια στάση στις ψηφοφορίες που θα ακολουθήσουν. “Είχα δηλώσει ότι είμαι 60% Σταύρος Δήμας και 40% παρών. Σήμερα εξέφρασα το 40%”, δήλωσε ο κ. Μελάς.

Ικανοποίηση από τον ΣΥΡΙΖΑ

Ικανοποίηση επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ για το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας και εκτιμούν ότι η τακτική τους δικαιώθηκε.

Σύμφωνα με κομματικές πηγές το μήνυμα που εξέπεμψε απόψε η Βουλή είναι ότι η επιχείρηση τρομοκράτησης των βουλευτών απέτυχε παταγωδώς και προσθέτουν ότι οι 160 ψήφοι υπέρ του Σταύρου Δήμα, όχι μόνο δεν δημιουργούν δυναμική, αντίθετα δημιουργούν αρνητική δυναμική.

Υπό αυτό το πρίσμα, στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης ερμηνεύουν και το άνοιγμα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου περί ομάδας διαπραγμάτευσης και συναίνεσης, το οποίο όμως, όπως σημειώνουν, θα πέσει στο κενό.

Την Τετάρτη θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία για να κάνει την πρώτη αποτίμηση της ψηφοφορίας στη Βουλή και να καθοριστεί η τακτική για την επόμενη φάση καθώς, εκτιμάται από τις ίδιες πηγές, ότι το κλίμα θα ενταθεί και οι πιέσεις προς βουλευτές θα αυξηθούν.