30 χρόνια μετά τον Σόρος, βρετανικά hedge funds σορτάρουν ξανά τη στερλίνα– Θα αντιμετωπίσουν τώρα τις συνέπειες;

30 χρόνια μετά τον Σόρος, βρετανικά hedge funds σορτάρουν ξανά τη στερλίνα– Θα αντιμετωπίσουν τώρα τις συνέπειες;
epa10207060 UK and US currencies displayed on a table as the British Pound reaches a record low against the US dollar, in London, Britain, 26 September 2022. The sterling's crash against the dollar comes after Britain's Chancellor of Exchequer Kwasi Kwarteng promised more tax cuts on top of the biggest tax cuts in decades announced last week, pushing the British pound close to 1.03 USD, the weakest it has ever been on record. EPA/TOLGA AKMEN Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πολύ σοβαρές καταγγελίες για εσωτερική ενημέρωση των "γύπων" της αγοράς.

Λίγο περισσότερα από 30 χρόνια έχουν περάσει από τότε που ο Τζορτζ Σόρος έγινε δισεκατομμυριούχος σορτάροντας τη στερλίνα, και μόλις μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο βρήκε πολλούς μιμητές.

Τη Δευτέρα το βρετανικό νόμισμα έπεφτε σε ιστορικά χαμηλά έναντι του δολαρίου, με την Deutsche Bank να υπενθυμίζει ότι πλέον βρίσκεται ένα βήμα πριν τις «δοξασμένες» μέρες του Σόρος πίσω στο 1992. Με τη μόνη διαφορά ότι τότε ο «διαβόητος» επενδυτής ήταν ξένος. Τώρα, όμως, αυτό που έγινε τις τελευταίες ώρες προέρχεται από το ίδιο το βρετανικό έδαφος.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο επίσημα στοιχεία των ΗΠΑ, την εβδομάδα ως τις 20 Σεπτεμβρίου αρκετοί επενδυτές από τη Βρετανία είχαν ποντάρει τεράστια ποσά στην πτώση της στερλίνας κερδίζοντας ακόμη περισσότερα μετά τη ραγδαία πτώση του βρετανικού νομίσματος.

Το σορτάρισμα της βρετανικής λίρας έμοιαζε μια εντελώς προφανής κίνηση. Όμως αυτό που έγινε από την Παρασκευή μπορεί να χαρακτηριστεί μόνο ως «σφαγή». Όπως αναφέρει η εφημερίδα The Times, η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας, Λιζ Τρας, εντοπίστηκε σε δείπνο με εκπροσώπους hedge funds λίγο πριν ανακοινώσει τις μεγάλες παρεμβάσεις για μειώσεις φόρων και αύξηση του εξωτερικού δανεισμού της χώρας. «Όλοι τους ήταν υποστηρικτές της Τρας και ο καθένας από αυτούς σόρταρε τη στερλίνα», αναφέρουν πηγές στην εφημερίδα, η οποία είναι γνωστή για την αντιπολιτευτική της στάση απέναντι στους Τόρις.

Εντωμεταξύ η υπόλοιπη αγορά φαίνεται να πιάστηκε στον ύπνο από τις αποφάσεις της νέας κυβέρνησης της χώρας και τον «μίνι προϋπολογισμό» της, ο οποίος ταρακούνησε συθέμελα την οικονομία της Βρετανίας καθώς προβλέπει νέο δανεισμό 45 δισ. λιρών για να χρηματοδοτήσει τις μαζικές μειώσεις φόρων.

Είναι γνωστό πως ο ρόλος όσων σορτάρουν μετοχές περιλαμβάνει και το να εντοπίζουν πολλές από τις στρεβλώσεις των αγορών και να αποκαλύπτουν κατά κάποιο τρόπο αδόκιμες επιχειρηματικές μεθόδους. Όμως, σε περιπτώσεις όπου υπάρχει η υποψία εσωτερικής ενημέρωσης, τότε η κατάσταση αλλάζει εντελώς και περνάμε πλέον σε μια κατάσταση η οποία μοιάζει μόνο με ένα ωμό τζογάρισμα που κάλλιστα μπορεί να παρασύρει στον βούρκο ολόκληρες χρηματαγορές.

Και πλέον η Τρας έχει να αντιμετωπίσει την οργή του κόμματός της.

Σημάδια ανταρσίας στο κόμμα

Η αντιπολίτευση των Εργατικών έχει ήδη ζητήσει από την βρετανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς να παρέμβει για να γίνει γνωστό εάν τα hedge funds και επενδυτές με προνομιούχες γνωριμίες στην κυβέρνηση γνώριζαν τις επερχόμενες ανακοινώσεις της Βρετανίδας πρωθυπουργού.

Για να εξισορροπήσει τους κραδασμούς, η Τράπεζας της Αγγλίας χρειάζεται να προχωρήσει σε νέες αυξήσεις επιτοκίων για να μαζέψει κάπως την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, αναφέρουν οι περισσότερες επενδυτικές τράπεζες.

Όμως η πολιτική ζημιά της Τρας έχει ήδη ξεκινήσει. Το Sky News επικαλείται αποκλειστικές πληροφορίες από βουλευτή των Τόρις που δεν κατονομάζεται, ο οποίος υποστήριξε ότι ήδη μέλη του κόμματος κατέθεσαν προτάσεις μομφής στην κυβέρνηση που μόλις έχει κλείσει ένα μήνα ζωής.