Πέντε ενδείξεις ότι έχετε υπερβολικά πολλά προσόντα για τη δουλειά σας

Πέντε ενδείξεις ότι έχετε υπερβολικά πολλά προσόντα για τη δουλειά σας

Μήπως έχετε περισσότερα προσόντα απ’ ότι απαιτεί η δουλειά σας; Ίσως ήρθε η ώρα για αλλαγή πορείας στην καριέρα σας. 

Πρόσφατη έρευνα της εταιρείας Jobvite σε πάνω από 700 εργαζόμενους κατέδειξε ότι το 36% των συμμετεχόντων πιστεύουν ότι τα προσόντα τους είναι περισσότερα απ’ όσα αντιστοιχούν στην τρέχουσα εργασία τους, ενώ τα 2/3 περίπου αναζητούν μια νέα εργασία που να ταιριάζει καλύτερα στις δεξιότητές τους.

Ιδού λοιπόν πέντε σημάδια που δείχνουν ότι στην πραγματικότητα έχετε υπερβολικά πολλά προσόντα σε σχέση με τη δουλειά σας, και δεν είστε απλά ένας αλαζόνας που έχει μεγάλη εικόνα για τον εαυτό του.

1. Αναζητάτε περισσότερη δουλειά απ’ ό,τι ήδη έχετε
Αν ολοκληρώνετε τη δουλειά σας και μετά ρωτάτε το αφεντικό σας τι άλλο μπορείτε να κάνετε, ή βρίσκετε να ασχοληθείτε με κάτι που δεν υπάγεται αυστηρά στην περιγραφή των καθηκόντων σας, ίσως έχετε πράγματι περισσότερα προσόντα απ’ όσα απαιτούνται. Ο Νταν Φίννιγκαν, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Jobvite, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Αν υπάρχουν ενδείξεις ότι το αφεντικό σας δεν ασχολείται με το τι επιπλέον μπορείτε να κάνετε, αυτό σημαίνει ότι βρίσκεστε πέρα απ’ ότι απαιτεί η θέση εργασίας σας».

Διαβάστε ακόμη: Δέκα τρόποι να αντιμετωπίσετε το micromanagement

2. Βαριέστε συχνά
«Συνηθισμένα συμπτώματα του να είστε ικανότερος απ’ ό,τι πρέπει είναι να βαριέστε, ή να νοιώθετε ότι η δουλειά σας δεν περιλαμβάνει μεγάλες προκλήσεις. Όμως, όλα αυτά μπορεί επίσης να σημαίνουν ότι απλώς είστε στη λάθος δουλειά», λέει ο σύμβουλος καριέρας Τζο Κέισυ. Βρείτε γιατί βαριέστε. «Αν μπορείτε να φέρετε σε πέρας το 100% της εργασίας σας με τα μάτια κλειστά, τότε μάλλον έχετε υπερβολικά πολλά προσόντα. Αν, όμως, απλώς δεν σας αρέσει η δουλειά ή σας κάνει να βαριέστε, τότε μάλλον δεν έχετε κάνει την κατάλληλη επιλογή επαγγέλματος».

3. Ξέρετε περισσότερα απ’ ότι το αφεντικό σας

«Αν διοικήστε από ανθρώπους που γνωρίζουν λιγότερα από σας σε σχέση με τη λειτουργία και τα καθήκοντα του τμήματός σας, τότε μάλλον τα προσόντα σας είναι πάνω απ’ ότι απαιτεί η θέση», τονίζει η Βίντα Ράο, υπεύθυνη μάρκετινγκ της εταιρείας προσλήψεων Bullhorn. «Το ίδιο ισχύει αν τα αποτελέσματα της δουλειάς σας είναι τόσο καλά ώστε οι υπόλοιποι εργαζόμενοι να στρέφονται σε σας και όχι στο αφεντικό σας για να λάβουν συμβουλές και οδηγίες».

Διαβάστε ακόμη: Οι πέντε τύποι του προϊσταμένου-εφιάλτη

4. Η απόδοσή σας είναι συνεχώς καλύτερη απ’ αυτή των συναδέλφων σας
Ο Φίννιγκαν αναφέρει σχετικά: «Αν η απόδοσή σας – βάσει αντικειμενικών, χειροπιαστών κριτηρίων – είναι μονίμως ανώτερη των συναδέλφων σας, και καταλήγετε πάντα π.χ. να έχετε υψηλότερες πωλήσειςή να επιλύετε περισσότερα προβλήματα, τότε μάλλον είστε πιο ικανός απ’ ότι απαιτεί η εργασία σας».

5. Δεν μαθαίνετε τίποτα καινούργιο
«Ο λόγος που προσλαμβάνεστε κάπου πρέπει να είναι επειδή έχετε το δυναμικό να πάτε καλά, και όχι επειδή ήδη ξέρετε τα πάντα γύρω από τη δουλειά», λέει η Ράο. «Αν δεν χρειάζεστε καμία εκπαίδευση ή οδηγία για να ασκήσετε τα καθήκοντά σας, ή αν έχετε πολύ περισσότερη εμπειρία απ’ ότι προβλέπει η θέση, τότε ναι, μάλλον έχετε υπερβολικά πολλά προσόντα». Σε καμία περίπτωση όμως δεν πρέπει να νομίσετε ότι η εκπαίδευση είναι το ίδιο με την εμπειρία. «Απλά και μόνο επειδή εσείς έχετε ένα MBA και το αφεντικό σας δεν έχει δεν σημαίνει ότι εσείς μπορείτε να κάνετε τη δουλειά καλύτερα απ’ τον ίδιο», καταλήγει.

Διαβάστε ακόμη: Δέκα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να λέτε στη δουλειά