64 δισ. δολάρια θα επενδύσει η Σαουδική Αραβία στη βιομηχανία του… θεάματος!

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η πρωτοφανής για τα δεδομένα  του συντηρητικού βασιλείου απόφαση εντάσσεται στο πλαίσιο μεταρρύθμισης της σαουδαραβικής οικονομίας. 

Ένα επενδυτικό πλάνο για την επόμενη δεκαετία ανακοίνωσε η Σαουδική Αραβία, μόνο που αυτή τη φορά δεν αφορά τον κρίσιμο για τη χώρα τομέα της ενέργειας.

Αντίθετα, όπως ανακοίνωσε η Γενική Αρχή Ψυχαγωγίας της χώρας, το βασίλειο θα επενδύσει 64 δισ. δολάρια στην ανάπτυξη της βιομηχανίας του θεάματος της χώρας.

Τί θα περιλαμβάνει όμως αυτή η επένδυση; Ο εκπρόσωπος της Αρχής Ψυχαγωγίας δήλωσε πως μόνο για το 2018 έχουν προγραμματιστεί 5.000 εκδηλώσεις, μεταξύ άλλων και συναυλία του συγκροτήματος Maroon 5 και παραστάσεις του γνωστού Cirque du Soleil.

Την ίδια ώρα, στο Ριάντ έχει ξεκινήσει η κατασκευή του πρώτου μουσικού μεγάρου της χώρας, ενώ έξω από την πρωτεύουσα πρόκειται να κατασκευαστεί μία πόλη στα πρότυπα και το μέγεθος του Λας Βέγκας, με στόχο να ενισχυθεί ο τουρισμός.

Η επένδυση-«μαμούθ» αποτελεί μέρος του «Vision 2030», της φιλόδοξης κοινωνικής και οικονομικής μεταρρύθμισης που παρουσίασε πριν από δύο χρόνια ο Σαουδάραβας Πρίγκιπας Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν.

Ο 32χρονος διάδοχος του θρόνου επιθυμεί να δώσει άλλη στόχευση στην οικονομία της χώρας, περιορίζοντας την εξάρτησή της από την παραγωγή πετρελαίου. Σε αυτό το πλαίσιο, επιθυμεί να αυξήσει το μέσο ποσό που ξοδεύουν τα νοικοκυριά για τον πολιτισμό και την ψυχαγωγία. Τον Δεκέμβριο η κυβέρνηση έκανε ένα καθοριστικό βήμα σε αυτήν την κατεύθυνση, δίνοντας το «πράσινο φως» για τη λειτουργία εμπορικών κινηματογράφων.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, η κυβέρνηση ελπίζει ότι 220.000 άνθρωποι θα απασχολούνται μέχρι το τέλος του 2018 στον τομέα της ψυχαγωγίας, που σήμερα αριθμεί 17.000 εργαζόμενους.

«Στο παρελθόν οι επενδυτές έφευγαν από το βασίλειο για να κάνουν κάποια παραγωγή κι επέστρεφαν στη Σαουδική Αραβία για να την παρουσιάσουν. Σήμερα αυτό θα αλλάξει και οι ψυχαγωγικές παραγωγές θα γίνονται εδώ. Μέχρι το 2020, αν το επιτρέψει ο θεός, θα υπάρξει αλλαγή», δήλωσε ο επικεφαλής της Γενικής Αρχής Ψυχαγωγίας.