A Man with a Plan: Ο ιδρυτής του Vendora.gr σκοπεύει να αλλάξει ριζικά την αγορά των αγγελιών στην Ελλάδα

A Man with a Plan: Ο ιδρυτής του Vendora.gr σκοπεύει να αλλάξει ριζικά την αγορά των αγγελιών στην Ελλάδα

Ο Robin Schuil, «εγκέφαλος» των επιτυχημένων Marktplaats και Cap-Τable μιλά στο FortuneGreece για την πορεία του, τα επιχειρηματικά του σχέδια και το Blockchain.

Εδώ και μερικούς μήνες έχει κάνει την εμφάνισή της μια νέα online πλατφόρμα πωλήσεων μεταχειρισμένων ειδών και υπηρεσιών που διαφέρει σημαντικά από ό,τι έχουμε δει μέχρι τώρα στην Ελλάδα. Για την ακρίβεια, το Vendora.gr δεν μοιάζει με καμία άλλη σελίδα μικρών αγγελιών: με ξεκάθαρο «οριζόντιο» στήσιμο, δίνει τη δυνατότητα σε οποιονδήποτε διαθέτει κάτι προς πώληση να το δημοσιεύσει μαζί με τη ζητούμενη τιμή, ενώ οι υποψήφιοι αγοραστές μπορούν απευθείας να έρθουν σε επαφή με τον πωλητή και να συζητήσουν τις λεπτομέρειες για την αγορά του προϊόντος. Από smartphones και κονσόλες παιχνιδιών μέχρι έπιπλα και φωτογραφικό εξοπλισμό, οικιακές συσκευές, ρούχα, ακόμα και μηχανές ή εισιτήρια συναυλιών μπορεί κανείς να βρει στον κατάλογο του Vendora, το οποίο στους λίγους μήνες ζωής του έχει ήδη αρχίσει να εδραιώνεται στο ελληνικό κοινό.

Η ιδέα για την online πλατφόρμα πωλήσεων δεν είναι ακριβώς πρωτότυπη, ανήκει όμως στον Ολλανδό προγραμματιστή που στα 17 του συνδημιούργησε το πρωτότυπο τότε Marktplaats.nl, το μοναδικό website μικρών αγγελιών που μεταμόρφωσε ολοκληρωτικά την ολλανδική αγορά και πωλήθηκε το 2004 στην eBay έναντι 293 εκατομμυρίων ευρώ – ποσού-ρεκόρ για την εποχή!

Ο ιδρυτής του Vendora.gr, Robin Schuil είναι σήμερα 34 ετών και έρχεται τακτικά στη χώρα μας, αφού μεταξύ πολλών άλλων δραστηριοτήτων, αποτελεί και Residence Entrepreneur στο Orange Grove. Τον συναντήσαμε στον χώρο του OG και μιλήσαμε μαζί του για την ασυνήθιστη πορεία του, τα «προγραμματισμένα» βήματά του στον επιχειρηματικό κόσμο, το φιλόδοξο εγχείρημα του Vendora.gr στην Ελλάδα, αλλά και το CapΤable, την επικείμενη δημιουργία ενός νέου χρηματιστηρίου στις ΗΠΑ (!), καθώς και το στοίχημα του Block-chain. 

To success story του Marktplaats.nl
«Είμαι αυτοδίδακτος. Ξεκίνησα στην ηλικία των οχτώ να κατασκευάζω software σαν χόμπι και σύντομα άρχισα να εκτινάσσω τους τηλεφωνικούς λογαριασμούς στο σπίτι, αφού το Internet τότε ήταν στο πρώτο στάδιο και πληρώναμε με το λεπτό. Στα 13 μου συνάντησα τον René van Mullem, ο οποίος έψαχνε για κάποιον που μπορούσε να σχεδιάσει λογισμικό και να τον βοηθήσει να φτιάξει μερικές ιστοσελίδες. Κάπως έτσι το 1999 ξεκίνησε το Marktplaats.nl», λέει ο Robin Schuil.

Το Marktplaats εξελίχθηκε γρήγορα στον δημοφιλέστερο χώρο αγοραπωλησιών μεταχειρισμένων ειδών στην Ολλανδία και το 2001 βρισκόταν ήδη αδιαμφισβήτητα στην πρώτη θέση ως market-leader. Όπως εξηγεί ο συνιδρυτής του, η μεγαλύτερη επιτυχία του Marktplaats δεν ήταν απλά ότι μπόρεσε να κεντρίσει το ενδιαφέρον της eBay, που εκείνη την εποχή έψαχνε τρόπο να επεκταθεί στην Ευρώπη, αλλά το ότι κατάφερε να αλλάξει και να διαμορφώσει ριζικά εκ νέου τη νοοτροπία της ολλανδικής κοινωνίας προς την αγορά μεταχειρισμένων ειδών.

«Οι μικρές αγγελίες βρίσκονται στην καρδιά μιας κοινωνίας και είναι απόλυτα αλληλένδετες με την κουλτούρα της. Και είναι ένας επιχειρηματικός κλάδος που, όπως ανακάλυψα, δεν είναι ποτέ βαρετός, αντίθετα προκαλεί ενθουσιασμό το να παρακολουθείς τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζει μια αγορά», λέει ο Robin Schuil. Σε πολλές περιπτώσεις, όπως εξηγεί, οι χρήστες του Marktplaats.nl κατάφεραν να αυξήσουν το εισόδημά τους πουλώντας μεταχειρισμένα είδη, ή μπόρεσαν ακόμη και να ξεκινήσουν μια νέα μικρή επιχείρηση μέσα από την πελατεία που απέκτησαν στην online πλατφόρμα. «Αν αναζητήσετε στο Google τη φράση ‘ξεκίνησε μέσω του Marktplaats’, θα βρείτε πολλά παραδείγματα ανθρώπων που άρχισαν να πουλάνε στο site και σταδιακά απέκτησαν τη δική τους επιχείρηση. Η εξέλιξη αυτή μας άνοιξε τα μάτια για τον τρόπο με τον οποίο οι μικρές αγγελίες μπορεί να δημιουργήσουν ευκαιρίες για τον κόσμο, είτε προσωπικά ή επιχειρηματικά».

Η μετάβαση στην eBay
Ο Ολλανδός προγραμματιστής και επιχειρηματίας αναφέρει ως το «κλειδί» για την απήχηση που είχε η πλατφόρμα στο ολλανδικό κοινό το γεγονός ότι ήταν απλή και προσιτή, και κυρίως το ότι διέθετε «οριζόντια» στόχευση, δίνοντας την ευκαιρία στους χρήστες να έρθουν σε επαφή με άτομα με τα οποία είχαν πολλά κοινά.

Μετά από ένα «φλερτ» τριών ετών, η eBay αγόρασε το 2004 το Marktplaats έναντι 293 εκατομμυρίων δολαρίων και τα γραφεία στο Άμστερνταμ μετατράπηκαν στη διεθνή έδρα του τμήματος μικρών αγγελιών της εταιρείας. Ο Robin Schuil επέλεξε να μείνει στην eBay αναλαμβάνοντας έναν καινούριο ρόλο: «Ήμουν μόνο 21 ετών και ήθελα να επεκτείνω την εμπειρία μου, να μην ασχολούμαι μόνο με το τεχνολογικό σκέλος. Η eBay μου έδωσε την ευκαιρία να εμπλέκομαι σε διάφορες δραστηριότητες ελεύθερα, και αποφάσισα να μείνω στο περιβάλλον αυτό ως τα 30. Στο διάστημα που ήμουν εκεί η eBay έκανε κι άλλες εξαγορές, όπως αυτή της Gumtree στη Βρετανία. Συνολικά συνεργάστηκα με ανθρώπους από 27 διαφορετικές αγορές του κόσμου και έμαθα πολλά».

Το «ορόσημο» των 30 ετών και το χρηματιστήριο για τις startups
Το 2013 ο Schuil έγινε 30 ετών και τα γενέθλιά του συνέπεσαν με μία ακόμη πρόταση συνεργασίας που έμελλε να σημαδέψει την πορεία του: αυτήν τη φορά ήρθε από τον Eric Ries, εμπνευστή της μεθοδολογίας «Lean Startup», της «Βίβλου» των απανταχού startups.

Το timing της συνάντησης ήταν εξαιρετικό, αφού ο Ries είχε στο μυαλό του ένα ακόμη ασυνήθιστο και ανατρεπτικό σχέδιο που γρήγορα δελέασε τον Schuil: «Μου ζήτησε να ιδρύσουμε μαζί το “long-term stock exchange“, ένα νέο χρηματιστήριο μακροπρόθεσμων συναλλαγών που θα λειτουργήσει αν όλα πάνε καλά σύντομα στις ΗΠΑ, και το οποίο θα επιτρέπει σε εταιρείες να εστιάζουν μακροπρόθεσμα στην καινοτομία. Σήμερα το χρηματιστήριο όπως το γνωρίζουμε έχει στόχευση στα αποτελέσματα του τριμήνου. Αυτό συχνά σημαίνει πως αν τα πρώτα αποτελέσματα δεν είναι καλά, τότε τα καινοτόμα projects χάνουν τη χρηματοδότησή τους πριν προλάβουν να δοκιμαστούν. Γι’ αυτό θέλουμε το νέο χρηματιστήριο να δίνει τη δυνατότητα επένδυσης σε βάθος χρόνου».

Πρόκειται για επανάσταση; «Ναι, είναι ένα τεράστιο project, όταν μου το πρότεινε σκέφτηκα ότι είναι τρελός! Ωστόσο, όταν άρχισα να το ερευνώ, είδα πως όλα τα χρηματιστήρια αποτελούσαν κι αυτά κάποτε startups. Οπότε, είπα, γιατί να μην το τολμήσουμε;».

Τα cap-tables των startups στο cloud
Ο Schuil και ο Ries ξεκίνησαν να εργάζονται εντατικά πάνω σε αυτή την ιδέα, η υλοποίηση της οποίας αναμένει την έγκριση των αμερικανικών εποπτικών αρχών, από όπου «τα σημάδια είναι θετικά». Όπως εξομολογείται ο Robin Schuil, μέσα από αυτή τη διαδικασία «γεννήθηκε» και κάτι ακόμη: το Cap-Table.io, ένα πρόγραμμα βασισμένο στους κλασσικούς πίνακες διάθεσης κεφαλαίων, το οποίο, όμως, απευθύνεται πρωτίστως σε startups και λιγότερο σε εισηγμένες. Τι κάνει ακριβώς; Παρέχει σε startups και σε επενδυτές τη δυνατότητα να διατηρούν και να διαχειρίζονται στο cloud τον πίνακα διάθεσης κεφαλαίων, έχοντας με τον τρόπο αυτό ασφαλή πρόσβαση από οπουδήποτε.

«Δημιουργήσαμε το cap-table.io, ένα πρόγραμμα που σχεδίασα και ανέπτυξα στον ελεύθερό μου χρόνο τα τελευταία δύο έτη που βρισκόμουν στην eBay. Έχει πάει πολύ καλά και πλέον περισσότερες από τις μισές startups του Y-combinator το χρησιμοποιούν, όπως και πολλές εταιρείες VC στην Ελλάδα. Στο σημείο αυτό έχουμε καταφέρει να “σηκώσουμε” 1,8 εκατ. ευρώ στον πρώτο κύκλο χρηματοδότησης, από σημαντικούς επενδυτές, όπως για παράδειγμα ο Marc Andreessen».

OG_schuil
O Schuil με τους νικητές του διαγωνισμού “The Squeeze” στο Orange Grove

Το Orange Grove και η ελληνική εμπειρία
Δύο χρόνια αργότερα ο Ολλανδός προγραμματιστής πλέον συμμετέχει ως μέτοχος μόνο στο Cap-Table, αφού αποφάσισε να ακολουθήσει το «αυστηρό» πρόγραμμα που είχε θέσει στον εαυτό του και να δημιουργήσει μετά τα 30 του κάτι καινούριο, αυτήν τη φορά μόνος του, εκτός εταιρικού περιβάλλοντος.

Η πείρα του στην ανάπτυξη startups τον έφερε πριν από λίγο καιρό στο Orange Grove και τον startup διαγωνισμό «The Squeeze», ως μέλος της κριτικής επιτροπής. Σύντομα ανέλαβε τον ρόλο του residence entrepreneur, ένα πόστο που του επιτρέπει να λειτουργεί ως επιχειρηματικός σύμβουλος στις startups του OG, βοηθώντας τις ομάδες να αναπτύξουν τις επιχειρηματικές ιδέες τους. «Εντυπωσιάστηκα εξαρχής από το επίπεδο και από την αποφασιστικότητα των startups που συμμετείχαν στον διαγωνισμό», εξηγεί. «Το επιχειρηματικό περιβάλλον και η χρηματοδότηση στην Ελλάδα δεν είναι εύκολα, ενώ και η γλώσσα θέτει συχνά φραγμούς. Κι όμως, στο Orange Grove και γενικά στη χώρα υπάρχουν startups πολύ αποφασισμένες, των οποίων τα μέλη εργάζονται σκληρά. Η δυσκολία εύρεσης πόρων λειτουργεί θετικά, αφού οι ομάδες σκέφτονται πιο δημιουργικά και βρίσκουν άλλους τρόπους χρηματοδότησης, ενώ ταυτόχρονα αντιμετωπίζουν και πιο επαγγελματικά το project τους – ξέρουν ότι πρέπει μια μέρα να βγάλουν χρήματα από την επιχείρησή τους».

Και εγένετο το Vendora.gr
Κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού για την Ελλάδα, πετώντας πάνω από την Αθήνα, ο Schuil εντυπωσιάστηκε από την πυκνότητα των κατοικιών και άρχισε να αναρωτιέται για το πληθυσμιακό αποτύπωμα της χώρας. «Βρήκα πως το 75% του πληθυσμού ζει σε δύο εξαιρετικά πυκνοκατοικημένα κέντρα, κάτι που για την αγορά των αγγελιών είναι τέλειο», λέει και εξηγεί πως από εκείνη τη στιγμή άρχισε να ερευνά την ελληνική αγορά των μικρών αγγελιών και τον κλάδο πώλησης μεταχειρισμένων ειδών στην Ελλάδα. «Συνειδητοποίησα πως η στιγμή ήταν καλή για ένα τέτοιο εγχείρημα: η υιοθέτηση του Internet είχε τριπλασιαστεί, ενώ ο αριθμός των online αγοραστών είχε αυξηθεί σημαντικά, παρά την οικονομική κρίση, η οποία μάλλον έκανε και πιο συνετούς τους Έλληνες στις αγορές τους. Πολλοί εδώ μου λένε πως τους αρέσει να βρίσκουν μεταχειρισμένα είδη σε καλή κατάσταση και συχνά θεωρούν εξωφρενικό να πληρώνουν μεγάλα ποσά για κάτι καινούριο. Υπάρχει λοιπόν αυτή η εξέλιξη, μια αλλαγή αντίληψης».

Μαζί με μία επίλεκτη ομάδα δύο ακόμη ατόμων, ο Robin άρχισε πριν από περίπου ένα χρόνο να σχεδιάζει και να αναπτύσσει την online πλατφόρμα πώλησης μεταχειρισμένων προϊόντων και υπηρεσιών, η οποία ξεκίνησε επίσημα να λειτουργεί τον Αύγουστο του 2017. Όπως μας επισημαίνει, η επισκεψιμότητα και οι αγοραπωλησίες που διεξάγονται μέσω του Vendora.gr αυξάνονται διαρκώς, ξεπερνώντας τους 100.000 επισκέπτες τον μήνα.

«Μέχρι σήμερα είμαστε αυτο-χρηματοδοτούμενοι και αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε πρώτες συζητήσεις με επενδυτές, προκειμένου να επιταχύνουμε την ανάπτυξη του Vendora και να μπορέσουμε να βρεθούμε σε ηγετική θέση στη συγκεκριμένη αγορά. Στόχος μας είναι -και αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση- να κερδίσουμε το πιο mainstream καταναλωτικό κοινό, ώστε να συνειδητοποιήσει ότι μπορεί μέσα από τις αγγελίες να βρίσκει μεταχειρισμένα προϊόντα ποιότητας σε πολύ καλή τιμή. Αυτό απαιτεί μια αλλαγή νοοτροπίας, την οποία όμως αρχίζουμε σιγά σιγά να βλέπουμε και έχουμε βιώσει ξανά και σε άλλα κράτη. Επομένως πιστεύω πως είναι εφικτό».

Τι ελπίζει για το μέλλον ο ιδρυτής του Vendora; «Ελπίζω πως θα μπορέσουμε να κάνουμε αυτήν την online αγορά να πετύχει, όπως έγινε και στην Ολλανδία, όπου είδα με πολύ ενθουσιασμό πόσο συνέβαλε στη δημιουργία ενός ισχυρού οικοσυστήματος e-commerce. Η Ολλανδία αυτή τη στιγμή είναι ηγέτης στο ηλεκτρονικό εμπόριο, τα τελευταία δύο χρόνια δημιουργήθηκαν περισσότερα online καταστήματα από ότι φυσικά καταστήματα, και πολλά από αυτά ξεκίνησαν από το Marktplaats. Θα ήμουν πραγματικά πολύ χαρούμενος αν καταφέρναμε έστω και λίγο να συμβάλλουμε στην περαιτέρω ανάπτυξη του οικοσυστήματος του e-commerce στην Ελλάδα».

Το μέλλον της τεχνολογίας και η πρόκληση του Blockchain
Η ασυνήθιστη αλλά επιτυχημένη πορεία του 34χρονου Ολλανδού προγραμματιστή ξεκίνησε πριν από σχεδόν 20 χρόνια, όταν η σύνδεση στο διαδίκτυο γινόταν μέσω modem. Ο ίδιος δηλώνει πως σε όλο αυτό το διάστημα η τεχνολογική εξέλιξη και οι προκλήσεις που έφερε τον κράτησαν σε μία δημιουργική εγρήγορση. «Δεν βαρέθηκα ποτέ», λέει και στρέφει την συζήτηση σε αυτό που πιστεύει πως θα φέρει τη μεγαλύτερη ανατροπή στο Διαδίκτυο όπως το γνωρίζουμε σήμερα, το Blockchain.

«Το Blockchain σαν τεχνολογία αποτελεί ένα νέο μέσο διανομής που μακροπρόθεσμα θα αφαιρέσει τους μεσάζοντες από την online αγορά. Σε βάθος χρόνου πιθανώς να διαταράξει τη λειτουργία εταιρειών όπως οι Amazon, eBay, Uber, Airbnb, τις αγορές όπως τις γνωρίζουμε σήμερα. Δεν θα γίνει εν μία νυκτί αυτό, υπάρχουν ακόμη πολλά τεχνικά προβλήματα που πρέπει να ξεπεραστούν, ίσως να πρέπει να περάσει και μια δεκαετία ακόμη για να δούμε πώς ακριβώς θα επιδράσει», λέει ο Schuil.

«Το Blockchain, όμως, σημαίνει πως όλοι θα μπορούν να διανέμουν τη μήνυμά τους, τη διαφήμισή τους, σε ένα ευρύτερο κοινό, χωρίς να περνάνε μέσα από μεσάζοντες. Δείτε για παράδειγμα την Amazon ή την Google που έχουν γίνει κυρίαρχοι μεσάζοντες στο διαδίκτυο, “σκοτώνοντας” τις μικρότερες επιχειρήσεις. Η κυριαρχία αυτή δεν θα κρατήσει, θα ανατραπεί από το Blockchain», τονίζει και επισημαίνει πως αποτελεί πρόκληση για όλους η μετάβαση σε μια τέτοια αποκεντρωμένη αγορά που δεν θα ανήκει σε κάποιο «μεγάλο παίκτη». «Είναι κάτι που πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη, αλλά μπορεί να αποτελέσει και πεδίο σημαντικών ευκαιριών».

Η πρόκληση του Blockchain σίγουρα θα απασχολήσει τον Robin Schuil, αλλά αποκλείεται να τον αποθαρρύνει. Άλλωστε σε βάθος δύο δεκαετιών σχεδίασε και εκτέλεσε μία σειρά από επιτυχημένα επιχειρηματικά online projects μεταξύ άλλων στην Ολλανδία, τις ΗΠΑ, την Ουκρανία, και πλέον και στην Ελλάδα. Με μεθοδικά βήματα, δεν έπαψε να αναζητά τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που ανατρέπουν την υφιστάμενη τάξη πραγμάτων και φέρνουν αλλαγές στις εγχώριες αγορές.

Το «στοίχημα» του Vendora.gr στην Ελλάδα μένει να κερδηθεί και ο ίδιος ελπίζει το παράδειγμά του να ακολουθήσουν και άλλοι νέοι επιχειρηματίες. Στην ερώτηση για το τί έμαθε από την εμπειρία του και τί θα συμβούλευε άλλους startuppers, ο Schuil απαντά απλά: «Βγείτε στην αγορά το συντομότερο δυνατόν. Είναι καλύτερο να ξεκινήσετε ακόμα και με ελάχιστα μέσα να δημιουργήσετε ένα βιώσιμο προϊόν και να μάθετε από την αντίδραση των πελατών και της αγοράς τί χρειάζεται να αλλάξετε. Μην χάνετε χρόνο περιμένοντας να φτιάξετε ένα προϊόν που θα δείχνει τέλειο με την ελπίδα πως θα το λατρέψουν κατευθείαν οι επενδυτές. Ξεκινήστε άμεσα!».

Δείτε ακόμη: Blockchain: To θαύμα που κρύβεται πίσω από την «κρυπτο – υστερία»