Accenture: Ο ρόλος των Διοικητικών Συμβουλίων στην ενσωμάτωση της βιωσιμότητας

Accenture: Ο ρόλος των Διοικητικών Συμβουλίων στην ενσωμάτωση της βιωσιμότητας
Η επίτευξη της πολυπόθητης βιωσιμότητας για τις επιχειρήσεις βρίσκεται στα χέρια των μελών Δ.Σ. για λόγους οι οποίοι ξεπερνούν τα ηθικά όρια μιας ορθής επιχειρηματικής πρακτικής και επεκτείνονται στη δημιουργία κουλτούρας που επιβραβεύει τους εργαζόμενους και ενισχύει την ανταγωνιστικότητα και την παραγωγικότητά τους.  

Από τον Φώτη Παναγιωτόπουλο, Managing Director, Strategy & Consulting Lead, Accenture

Η προσέγγισή μας «Every Business is a Sustainable Business» είναι ιδιαίτερα επίκαιρη, καθώς σε έναν κόσμο διαρκών ανατροπών η βιωσιμότητα αποτελεί τεράστια ευκαιρία και κεντρική δύναμη για την επανεφεύρεση των επιχειρήσεων. Νέα κύματα τεχνολογικών επενδύσεων και καινοτομίας μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στην επίτευξη των στόχων βιωσιμότητας. Μοναδική, ωστόσο, προϋπόθεση είναι τα διοικητικά συμβούλια και οι διοικήσεις των επιχειρήσεων να στραφούν στη βιωσιμότητα όχι απλώς ως μέσο για την ικανοποίηση θεσμικών / κανονιστικών πλαισίων και υποχρεώσεων, αλλά και ως εφαλτήριο ανάπτυξης και προόδου.

Παρ’ όλα αυτά, η πραγματικότητα δείχνει ότι σε θέματα βιωσιμότητας οι CEOs και τα διοικητικά συμβούλια υπολείπονται. Πρόσφατη έρευνά μας έδειξε ότι, ενώ το 98% των CEOs αναγνωρίζει τη βιωσιμότητα ως μέρος του ρόλου τους, μόλις 34% έχει μειώσει τις συνολικές Scope 3 εκπομπές.

Στο πλαίσιο αυτό τίθεται το ερώτημα: πώς μπορούν τα μέλη του Δ.Σ. να ορίσουν τι σημαίνει βιωσιμότητα για τον οργανισμό τους και να ενισχύσουν την ενσωμάτωσή της στον οργανισμό;

Η ενεργός συμμετοχή του Δ.Σ. κλειδί επιτυχίας

Οι κορυφαίοι οργανισμοί λαμβάνουν πληροφορίες από τη διοίκηση και το διοικητικό συμβούλιο κατά τη διάρκεια των αξιολογήσεων επιχειρηματικού κινδύνου και προόδου βιωσιμότητας. Η αξιολόγηση αυτή αντλεί δεδομένα από μεγάλο εύρος ενδιαφερομένων μερών και υποδεικνύει τα σημεία όπου η εταιρεία έχει το σημαντικότερο αντίκτυπο στην οικονομία, το περιβάλλον και τους ανθρώπους: από τους καθαρούς μηδενικούς στόχους έως τα ανθρώπινα δικαιώματα, και από την κυβερνοασφάλεια έως τη σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου.

Σε αυτήν τη διαδικασία αξιολόγησης, τα μέλη Δ.Σ. οφείλουν να συμμετέχουν ενεργά, και όχι απλώς ως παραλήπτες πληροφορίας από τις διοικήσεις. Αυτό βοηθάει τα μέλη να κατανοούν πλήρως τα θετικά ή αρνητικά αποτελέσματα που έχουν οι λειτουργίες, οι πολιτικές και οι διαδικασίες της εταιρείας σε τρίτα μέρη. Για παράδειγμα, μια εταιρεία μπορεί να αξιοποιήσει την τεχνογνωσία του Δ.Σ. ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, παίρνοντας συνεντεύξεις και κάνοντας έρευνα στα μέλη του κατά τα στάδια αναγνώρισης και ιεράρχησης των σταδίων της διαδικασίας αξιολόγησης.

Επιτάχυνση της βιωσιμότητας μέσω της ενδυνάμωσης του ανθρώπινου δυναμικού

Οι έρευνες δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι επιθυμούν να έχουν ουσιαστικό αντίκτυπο σε έναν οργανισμό που μοιράζεται τις ίδιες αξίες.

Ωστόσο, μόνο μικρός αριθμός εργαζομένων έχει πλήρη κατανόηση των δεσμεύσεων της εταιρείας για τη βιωσιμότητα, γεγονός που εμποδίζει την ικανότητά τους να αναπτύσσουν κατάλληλες συμπεριφορές.

Τα Δ.Σ. μπορούν να βοηθήσουν στην επιτάχυνση της μετάβασης προς μια κουλτούρα βιωσιμότητας βάσει της οποίας οι εργαζόμενοι στην καθημερινότητά τους γίνονται συμμέτοχοι των δεσμεύσεων της εταιρείας. Ένας τρόπος με τον οποίο μπορεί να επιτευχθεί αυτό είναι μέσω αλλαγών στο λειτουργικό μοντέλο.

ACCELERATE SUSTAINABILITY: BRING YOUR BOARD ON BOARD.
ACCELERATE SUSTAINABILITY: BRING YOUR BOARD ON BOARD.

Εστίαση στις δεξιότητες

Εφόσον η εταιρεία οριστικοποιήσει και εγκρίνει τους στόχους βιωσιμότητας που ευθυγραμμίζονται με τη στρατηγική της, η διοίκηση θα πρέπει να δημιουργήσει ένα πλάνο για την επίτευξη των στόχων στον συμφωνημένο χρόνο. Τα μέλη Δ.Σ. θα πρέπει να κατανοήσουν πώς η εταιρεία θα επιτύχει τους στόχους της, καθώς και τις δεξιότητες που απαιτούνται. Επομένως, ποια είναι τα απαραίτητα βήματα;

  1. Καθορισμός των απαραίτητων δεξιοτήτων για την επίτευξη των στόχων βιωσιμότητας και συνολικά των ετήσιων στόχων.
  2. Ευθυγράμμιση των σχετικών δεξιοτήτων με τα ιεραρχικά επίπεδα και τους ρόλους σε όλη την επιχείρηση.
  3. Προσδιορισμός πιθανού χάσματος δεξιοτήτων.
  4. Καθορισμός των τομέων όπου χρειάζεται reskilling ή upskilling σε σχέση με την αναζήτηση δεξιοτήτων εκτός οργανισμού για την εκπλήρωση των δεσμεύσεων του οργανισμού.

 

Αναφορικά με τις επιλογές δεξιοτήτων τα ερωτήματα που τίθενται είναι τα εξής: Είναι αυτές οι δεξιότητες διαθέσιμες εσωτερικά;

Χρειάζεται να αποκτηθούν μέσω προσλήψεων, εξαγορών ή δανεισμού από την αγορά; Ή μήπως robots / τεχνητή νοημοσύνη μπορούν να συνδράμουν στην επίτευξη των στόχων; Στην κατεύθυνση αυτή τα μέλη Δ.Σ. μπορούν να βοηθήσουν τις εταιρείες να μεταβούν σε ένα σύγχρονο μοντέλο δεξιοτήτων σχετικών με τη βιωσιμότητα, ευθυγραμμισμένων με τους ευρύτερους στόχους και τις δεσμεύσεις του οργανισμού.

Επένδυση για επιτυχία

Η ενδυνάμωση των ανθρώπων ώστε να αισθάνονται συμμέτοχοι με τους στόχους βιωσιμότητας της εταιρείας πιθανότατα θα απαιτήσει νέα εργαλεία, γεγονός το οποίο συχνά περιλαμβάνει την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών. Μάλιστα, πρόσφατη έρευνά μας έδειξε ότι, όταν οι εταιρείες επενδύουν σε δεδομένα, τεχνολογία και ανθρώπους, μπορούν να επιτύχουν ένα premium παραγωγικότητας της τάξεως του 11%. Αξίζει απλώς να αναφερθεί ότι το 5% των μεγάλων οργανισμών παγκοσμίως που επενδύουν και στους τρεις τομείς (ανθρώπους, δεδομένα και τεχνολογία)κατέχουν ηγετική θέση στους κλάδους τους. Οι διευθύνοντες σύμβουλοι επικεντρώνονται στην τεχνολογία για την πρόοδο σε θέματα βιωσιμότητας, καθώς 72% των CEOs ψηφιοποιεί τις επιχειρηματικές τους διαδικασίες, ενώ 55% ενισχύει τις δυνατότητες συλλογής δεδομένων βιωσιμότητας σε όλη την αλυσίδα αξίας.

Τα Δ.Σ. μπορούν να βοηθήσουν την εταιρεία να μεταβεί σε μια πιο ολιστική προσέγγιση επένδυσης −ξεπερνώντας τα παραδοσιακά ενδοεταιρικά silos− με στόχο να συνδυάσει τις σχετικές με τη βιωσιμότητα δεξιότητες ανθρώπων με τη γνώση από τα δεδομένα που εξασφαλίζει η τεχνολογία για την επιτάχυνση της ανάπτυξης του οργανισμού.

Σύνδεση αμοιβών με τον εταιρικό σκοπό

Τα Δ.Σ. αναζητούν στελέχη που μπορούν να προσφέρουν λύσεις, οι οποίες θα ευθυγραμμίζονται με τους στόχους βιωσιμότητας. Η ηγεσία με έμφαση στον εταιρικό σκοπό αποτελεί βασικό παράγοντα για την καλλιέργεια μιας ισχυρής κουλτούρας η οποία είναι ευθυγραμμισμένη με τις αξίες της εταιρείας, την προσέλκυση και τη διατήρηση ταλέντων και τη διαμόρφωση βιώσιμων οργανισμών.

Τα προγράμματα αμοιβών θα πρέπει ομοίως να ευθυγραμμίζονται τόσο με την οικονομική απόδοση της εταιρείας όσο και με την επίτευξη των ετήσιων στόχων βιωσιμότητας – δίνοντας κίνητρο στο ανθρώπινο δυναμικό να εκπληρώσει όλους τους στόχους του οργανισμού.

Σήμερα, όμως, μόλις 34% των CEOs συνδέει τις αμοιβές της διοίκησης με τους στόχους βιωσιμότητας. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να προχωρήσουμε σε μια προσέγγιση βιωσιμότητας όχι αποκλειστικά ως ηθική επιλογή, αλλά ως πηγή διαρκούς ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος, εστιάζοντας σε δύο διαστάσεις που αξιολογούν τα ενδιαφερόμενη μέρη: την οικονομική απόδοση και τον αντίκτυπο στη βιωσιμότητα. Τα Δ.Σ. οφείλουν να επιβλέπουν την ενσωμάτωση των στόχων βιωσιμότητας σε όλα τα επίπεδα του οργανισμού, ευθυγραμμίζοντας το πρόγραμμα αμοιβών της εταιρείας τόσο με την οικονομική απόδοση όσο και με τον αντίκτυπό της στη βιωσιμότητα.

Μελλοντικά βήματα

Εν κατακλείδι διακρίνουμε τρεις τρόπους με τους οποίους τα Δ.Σ. μπορούν να βοηθήσουν τις εταιρείες να προωθήσουν τους στόχους βιωσιμότητας της εταιρείας:

  • Ευθύνη και λογοδοσία: Κατανόηση του πώς οι στόχοι βιωσιμότητας κατανέμονται στα στελέχη διοίκησης σε ολόκληρο τον οργανισμό. Ποιος έχει την ευθύνη και πώς ευθυγραμμίζονται τα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα κίνητρα στελεχών και εργαζομένων με τους στόχους βιωσιμότητας;
  • Κατανομή πόρων: Προσδιορισμός του πώς κατανέμονται οι πόροι για την υποστήριξη των απαιτούμενων αλλαγών σε επίπεδο ανθρώπων, διαδικασιών και τεχνολογίας για την επίτευξη των στόχων βιωσιμότητας. Ποιος έχει την ευθύνη και τον προϋπολογισμό για την εκπαίδευση των εργαζομένων; Τι προϋπολογισμός απαιτείται για την υλοποίηση νέων τεχνολογιών;
  • Διαδοχή: Αναθεώρηση της σύνθεσης και των δεξιοτήτων του διοικητικού συμβουλίου για τον προσδιορισμό του εάν οι κατάλληλες δεξιότητες για την επίβλεψη της στρατηγικής της εταιρείας, που περιλαμβάνει τους στόχους βιωσιμότητας, όντως υπάρχουν.

Προσδιορισμός του εάν απαιτείται εκπαίδευση του διοικητικού συμβουλίου με εσωτερικούς ή εξωτερικούς πόρους ή εάν χρειάζεται να προστεθούν νέες δεξιότητες στο διοικητικό συμβούλιο.

Ανακεφαλαιώνοντας, ο ρόλος του Δ.Σ. σε θέματα βιωσιμότητας κρίνεται ιδιαίτερα κρίσιμος. Αρκεί να αναφερθεί ότι, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, μόλις 18% των εταιρειών παγκοσμίως βρίσκεται σε καλό στάδιο για την επίτευξη των στόχων βιωσιμότητας, ενώ 38% δηλώνει ότι αδυνατεί να προχωρήσει σε περαιτέρω επενδύσεις, δεδομένων των συνθηκών.

Στην Ελλάδα, παρά τις προκλήσεις της χώρας, οι ελληνικές επιχειρήσεις οφείλουν να κινηθούν δυναμικότερα προς όφελος όλων των ενδιαφερομένων μερών. Λαμβάνοντας υπόψη τις συζητήσεις με τους πελάτες μας και τα έργα που υλοποιούμε, διακρίνουμε ένα θετικό momentum το οποίο μας κάνει αισιόδοξους για το μέλλον.

*Το άρθρο δημοσιεύεται στο νέο τεύχος του Fortune Greece που κυκλοφορεί από την Παρασκευή 22/03 στα περίπτερα. 

**Κεντρική Φωτογραφία: Προσωπικό Αρχείο

***Φωτογραφία: Shutterstock

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: