ACS: Οι ταχυμεταφορές ανοίγουν τον δρόμο για την ψηφιακή οικονομία

ACS: Οι ταχυμεταφορές ανοίγουν τον δρόμο για την ψηφιακή οικονομία
Ο κεντρικός ρόλος της ACS στον κλάδο των logistics αναδεικνύεται μέσα από την καινοτομία, την εκπαίδευση και τη στρατηγική στήριξη του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Από τον Κώστα Μενεγάκη, γενικό διευθυντή, ACS Ταχυδρομικές Υπηρεσίες Μ.Α.Ε.Ε.

Η ACS έχει εστιάσει στη μείωση των εκπομπών αερίων από τους στόλους της. Επενδύει σε ηλεκτρικά οχήματα και υιοθετεί «πράσινες» τεχνολογίες για τη λειτουργία των οχημάτων της.

H ταχεία μετάβαση από την «αναλογική» οικονομία στην «ψηφιακή» αναδεικνύει νέες ανάγκες στον κλάδο των ταχυμεταφορών. Η εκρηκτική αύξηση του ηλεκτρονικού εμπορίου οδηγεί στην αναζήτηση πιο γρήγορων, αξιόπιστων και αποτελεσματικών υπηρεσιών παράδοσης. Ο κλάδος στρέφεται σε καινοτόμες λύσεις, οι οποίες θα επιτρέπουν την αποτελεσματική διαχείριση μεγάλου όγκου παραγγελιών και τη γρήγορη παράδοσή τους στους καταναλωτές.

Στην ACS επικεντρωνόμαστε στην ανάπτυξη συστημάτων διαλογής τελευταίας τεχνολογίας στο νέο Κέντρο Διαλογής της εταιρείας και σε ένα συνεχώς αναπτυσσόμενο δίκτυο ACS Smartpoint Lockers, διευρύνοντας το ωράριο παραλαβής αποστολών, πλέον με δυνατότητα εξυπηρέτησης 24/7. Άλλωστε, η πρόσφατη εμπειρία μας από την πανδημία, με τον τεράστιο καθημερινό όγκο παραδόσεων, ανέδειξε τις αδυναμίες της προηγούμενης κατάστασης στον κλάδο των ταχυμεταφορών.

Η σημασία του customer experience

Δύο από τους πλέον αποφασιστικούς παράγοντες που κρίνουν την επιτυχία και τη μακροπρόθεσμη αειφορία μιας επιχείρησης είναι η εμπειρία και η ικανοποίηση του πελάτη. Ιδιαίτερα, δε, στον κλάδο των ταχυμεταφορών, οι υπηρεσίες οφείλουν να προσφέρουν υψηλό επίπεδο ικανοποίησης στην εμπειρία του καταναλωτή, καθώς ο κλάδος παίζει καθοριστικό ρόλο στην ομαλή λειτουργία της αγοράς. Αποτελεί, άλλωστε, τον κρίσιμο κρίκο που συνδέει τους προμηθευτές με τους καταναλωτές και η αποτελεσματική και έγκαιρη διανομή προϊόντων στον τελικό καταναλωτή ενισχύει την ικανοποίηση του, ενώ παράλληλα στηρίζει ενεργά τη βιώσιμη κερδοφορία του ηλεκτρονικού εμπορίου, μεγιστοποιώντας τα οφέλη για τις εμπορικές επιχειρήσεις και συμβάλλοντας στη διατήρηση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς.

Οι νέες τάσεις στον κλάδο των logistics και οι επενδύσεις της ACS

Στην ACS αναγνωρίζουμε ότι οι νέες τάσεις στον κλάδο των logistics απαιτούν επενδυτική εγρήγορση. Μέσα από τη δημιουργία του νέου Κέντρου Διαλογής στο Αιγάλεω και την αναβάθμιση του Κέντρου Διαλογής της Θεσσαλονίκης, ανταποκρινόμαστε στην αυξανόμενη ζήτηση για τις υπηρεσίες ταχυμεταφορών. To νέο hub στις κεντρικές εγκαταστάσεις της εταιρείας, μια επένδυση που ξεπέρασε τα 50 εκατ. ευρώ, αποτελεί τον κεντρικό κόμβο για τη διανομή πακέτων σε όλη την ελληνική επικράτεια, με αποτελεσματική διαχείριση αυτών, μειώνοντας τον χρόνο παράδοσης, προσφέροντας ακόμα πιο βελτιωμένες υπηρεσίες στους καταναλωτές. Η εταιρεία επικεντρώνεται, επίσης, στην ανάπτυξη λύσεων Last Mile, συμπεριλαμβανομένων των ACS Smartpoint Lockers, που αποτελούν μια ευέλικτη και εξαιρετικά αποτελεσματική επιλογή για την παράδοση πακέτων στον τελικό παραλήπτη.
Με τη χρήση τεχνολογιών όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη, η Ρομποτική, ο Αυτοματισμός και το Internet of Things (IoT), η ACS εφαρμόζει καινοτόμες λύσεις που αλλάζουν τον τρόπο λειτουργίας του κλάδου των μεταφορών, επιτρέπουν την αύξηση της αποδοτικότητας και τη μείωση του κόστους, ενώ παράλληλα βελτιώνουν την εμπειρία του πελάτη.

Η Ελλάδα ως περιφερειακό κέντρο logistics

Η Ελλάδα έχει μοναδική γεωγραφική θέση στο σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης, που την καθιστά ιδανικό κέντρο διαμετακομιστικών δραστηριοτήτων στην περιοχή, το οποίο φέρει πολλαπλά οφέλη στην οικονομία, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την εξασφάλιση αυτάρκειας σε αγαθά. Η ανάπτυξη των λιμένων, των αεροδρομίων και των υποδομών μεταφορών με την είσοδο νέο επενδυτών μπορεί να ενισχύσει περαιτέρω τη θέση της χώρας ως κέντρου διαμετακομιστικών επιχειρήσεων. Παράλληλα η επένδυση σε καινοτόμες τεχνολογίες, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη και οι αυτοματισμοί, μπορεί να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα και την ανταγωνιστικότητα των μεταφορικών δικτύων.

Ο Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), τον οποίο η Ελλάδα αξιοποιεί σε μεγάλο βαθμό, με τη συμβολή και του τραπεζικού συστήματος, βοηθά καίρια στην ανάπτυξη των υποδομών και την υλοποίηση έργων που ενισχύουν τον κλάδο των μεταφορών. Μέσω του RRF και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως το ΕΣΠΑ, η χώρα μπορεί να επενδύσει σε καινοτόμες υποδομές και τεχνολογίες που θα τη βοηθήσουν να ενισχύσει τον ρόλο της ως διαμετακομιστικού κέντρου και να προσελκύσει νέες επενδύσεις και επιχειρήσεις.

Όσον αφορά τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας μας, παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια μια σημαντική βελτίωση, με μείωση της γραφειοκρατίας και τη δημιουργία ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος οι οποίες επιταχύνουν τις επενδύσεις. Οι νέες νομοθετικές ρυθμίσεις και οι διαδικασίες έναρξης λειτουργίας νέων εταιρειών έχουν διευκολύνει την ίδρυση και τη λειτουργία επιχειρήσεων και στον κλάδο των μεταφορών.

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν ακόμα προκλήσεις και διοικητικά εμπόδια που πρέπει να αντιμετωπιστούν με στόχο την περαιτέρω ελάφρυνση των διαδικασιών και τη μεγαλύτερη ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον κλάδο των μεταφορών.

Το στοίχημα της «πράσινης» μετάβασης

Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ, το βλέπουμε καθημερινά, και η μετάβαση στις μηδενικές εκπομπές αερίων είναι απαραίτητη για τη βιωσιμότητα και το μέλλον του πλανήτη. Η ACS, αντιλαμβανόμενη την κρισιμότητα της κατάστασης, έχει εστιάσει στη μείωση των εκπομπών αερίων από τους στόλους της. Επενδύει σε ηλεκτρικά οχήματα και υιοθετεί «πράσινες» τεχνολογίες για τη λειτουργία των οχημάτων της. Το νέο Κέντρο Διαλογής μας έχει βιοκλιματική αρχιτεκτονική, χρησιμοποιώντας φυσικούς πόρους όπως ηλιακούς συλλέκτες 1MW και φωτοσωλήνες για μέγιστη εκμετάλλευση του ηλιακού φωτός. Επιπλέον, η εταιρεία προωθεί πρωτοβουλίες για την κυκλική οικονομία, όπως η ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών σε συνεργασία με το δίκτυο των καταστημάτων της.

Ωστόσο, η επίτευξη των φιλόδοξων περιβαλλοντικών στόχων του 2030 και του 2050 απαιτεί συντονισμένες προσπάθειες από όλους τους φορείς. Εκτός από την αναβάθμιση των στόλων σε ηλεκτρικά οχήματα, απαιτούνται και άλλες πρωτοβουλίες, όπως η βελτίωση των δημόσιων μεταφορών και η προώθηση της ποδηλασίας ως μέσου μετακίνησης, αλλά και η ανάπτυξη υποδομών φιλικών προς το περιβάλλον. Επίσης, η περαιτέρω προβολή και στήριξη των ESG πολιτικών των εταιρειών και η συνεχής ενίσχυση της εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης του κοινού είναι σημαντικές για την επίτευξη ενός καλύτερου περιβάλλοντος για τις γενιές που έρχονται.

Αναζητώντας την ομαλότητα μέσα σε μια σειρά γεωπολιτικών προκλήσεων

Οι γεωπολιτικές αναταραχές σε διεθνές επίπεδο προκαλούν προβλήματα στην ασφάλεια των μεταφορών, απρόβλεπτες αλλαγές στις διεθνείς συνθήκες εμπορίου και επενδύσεων, καθώς και αναταραχές στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού.

Για να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία του κλάδου, η ACS και άλλες εταιρείες στον κλάδο χρειάζεται να λάβουν προληπτικά μέτρα και να αναπτύξουν ευέλικτες στρατηγικές με διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού και των διαδρομών μεταφοράς, την ανάπτυξη εναλλακτικών σχεδίων ενέργειας και την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ εταιρειών για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων.

Επιπλέον, η ανάπτυξη τεχνολογικών λύσεων για την παρακολούθηση και την προστασία των φορτίων μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των κινδύνων κατά τη διάρκεια αναταραχών.

Η ACS επενδύει στο μέλλον

Το στρατηγικό πλάνο της ACS για την επόμενη πενταετία εστιάζει στη συνεχή ανάπτυξη και ενίσχυση της ψηφιακής παρουσίας της εταιρείας, στη βελτίωση της εξυπηρέτησης των πελατών, καθώς και στην εξέλιξη των υπηρεσιών της με βάση τις τεχνολογικές καινοτομίες. Το νέο Κέντρο Διαλογής και η επέκταση του δικτύου των ACS Smartpoint Lockers θα αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος σε αυτήν τη στρατηγική. Επιπλέον, προγραμματίζουμε επεκτάσεις σε νέες αγορές και τομείς, αξιοποιώντας τις ευκαιρίες που προκύπτουν από την αύξηση του ηλεκτρονικού εμπορίου και τις αλλαγές στις ανάγκες των πελατών. Τέλος, η εταιρεία θα εστιάσει στη βελτίωση της βιωσιμότητας των λειτουργιών της, συμπεριλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για μείωση των εκπομπών και υιοθέτηση πιο περιβαλλοντικά φιλικών πρακτικών.

*Το άρθρο δημοσιεύεται στο νέο τεύχος του Fortune Greece που κυκλοφορεί από την Παρασκευή 22/03 στα περίπτερα. 

**Φωτογραφία: Επαμεινώνδας Κουτσούκης

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: