Αφγανιστάν: 17 νεκροί από επιθέσεις Ταλιμπάν

Αφγανιστάν: 17 νεκροί από επιθέσεις Ταλιμπάν

Ξεπέρασαν τους 1.300 οι νεκροί το τελευταίο εξάμηνο.

Δεκαεπτά πολίτες σκοτώθηκαν σε τρεις επιθέσεις των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν την Παρασκευή και το Σάββατο, δήλωσαν σήμερα κυβερνητικές πηγές, εξέλιξη η οποία υπογραμμίζει την εντεινόμενη ανασφάλεια για τους αμάχους στη χώρα την οποία ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν οι διεθνείς μάχιμες δυνάμεις.

Στην επαρχία Χεράτ, στο δυτικό Αφγανιστάν, μαχητές των Ταλιμπάν επιτέθηκαν κατά την διάρκεια της νύχτας σε ένα κοιτώνα εργατών οι οποίοι έφτιαχναν ένα δρόμο για λογαριασμό μιας κρατικής εταιρείας, σκοτώνοντας εννέα εξ αυτών. «Οι Ταλιμπάν επιτέθηκαν στον καταυλισμό, που βρισκόταν στον δρόμο που συνδέει τη Χεράτ με την Μπαντγίς, ενώ οι εργάτες κοιμούνταν», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Στην επαρχία Χελμάντ, στο νότιο Αφγανιστάν, ένα φορτηγάκι που μετέφερε πολίτες –ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά– στην Λασκάρ Γκαχ, την πρωτεύουσα, πάτησε μια νάρκη η οποία εξερράγη. Πέντε από τους επιβάτες σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους μια γυναίκα κι ένα παιδί, ενώ τρεις ακόμη τραυματίστηκαν, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο του κυβερνήτη της επαρχίας Χελμάντ.

Διαβάστε ακόμη: Αιματηρός απολογισμός της «Παρασκευής της οργής» στην Αίγυπτο

Στην ίδια επαρχία, ένας αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός –το όπλο επιλογής των Ταλιμπάν– πυροδοτήθηκε και σκότωσε τρεις γυναίκες στην περιοχή Μούσα Κάλα, είπε ένας αξιωματικός της αστυνομίας χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, ο αριθμός των αμάχων που έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι στιγμής φέτος στο Αφγανιστάν έχει αυξηθεί κατά 23%, καθώς οι επιθέσεις των Ταλιμπάν και οι μάχες κλιμακώνονται, περίπου ένα χρόνο πριν τα μάχιμα στρατεύματα της διεθνούς δύναμης αποχωρήσουν.

Συνολικά 1.319 άμαχοι έχουν σκοτωθεί και 2.533 έχουν τραυματιστεί κατά την διάρκεια των πρώτων έξι μηνών του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ.

Πηγές: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Γερμανικό Πρακτορείο