Η Αφροδίτη της Μήλου κυκλοφορεί και… οπλοφορεί!

Η Αφροδίτη της Μήλου κυκλοφορεί και… οπλοφορεί!

«Εμπρός Άνγκελα, φτιάξε μου τη μέρα!», φέρεται να λέει η ελληνική κυβέρνηση στην Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ, στο νέο εξώφυλλο του «Economist».

«Ήταν στην Ελλάδα που πριν από πέντε χρόνια ξεκίνησε η καταχθόνια ευρωκρίση. Επομένως είναι κλασικά ταιριαστό να είναι η Ελλάδα η χώρα από όπου θα ξεκινήσει η λύση – χάρη στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου».

Με τη φράση αυτή σχολιάζει το οικονομικό περιοδικό Economist το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών, ωστόσο, το ενδιαφέρον δεν στρέφεται στο περιεχόμενο του κύριου άρθρου, αλλά στο εμπνευσμένο από τη διάσημη φράση του «βρώμικου» Χάρι Κάλαχαν, εξώφυλλο του περιοδικού που απεικονίζει μία οπλισμένη Αφροδίτη της Μήλου, η οποία φέρεται να λέει: «Εμπρός Άνγκελα, φτιάξε μου τη μέρα».

Το εξώφυλλο, που λίγο πιο κάτω φέρει τον τίτλο: «Η ελληνική πρόκληση στη Γερμανία – και το ευρώ», έχει ήδη κάνει τον γύρο του κόσμου και έχει γίνει viral στο ελληνικό διαδίκτυο.

«Απαιτώντας ένα μεγάλο κούρεμα του ελληνικού χρέους και υποσχόμενος μείωση των δημόσιων εξόδων, ο κ. Τσίπρας έχει βάλει στο τραπέζι την μεγαλύτερη ως τώρα πρόκληση για το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα – και, επομένως, για την Άνγκελα Μέρκελ, τη γερμανίδα καγκελάριο που έχει βάλει όλη την ήπειρο στο μονοπάτι της λιτότητας», αναφέρει το δημοσίευμα. Στη συνέχεια κάνει λόγο για τρεις πιθανές εκβάσεις της νέας ευρωπαϊκής κρίσης: μια καλή, μια καταστροφική και έναν συμβιβασμό. «Η ιστορία του ευρώ είχε πάντα στόχο να αναβάλει τον πόνο, τώρα όμως η μάχη δεν έχει να κάνει με την οικονομία, αλλά με την πολιτική – και ο συμβιβασμός μπορεί να είναι πολύ πιο επώδυνος».

«Ο κ. Τσίπρας έχει δίκιο σε δύο σημαντικά πράγματα και άδικο σε ένα: Έχει δίκιο ότι η ευρωπαϊκή λιτότητα είναι υπερβολική και ότι η μέχρι τώρα πολιτική της Μέρκελ την επιβάρυνε ακόμη περισσότερο. Επίσης έχει δίκιο ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι δυνατόν να αποπληρωθεί. Αλλά έχει δίκιο στο να ζητά να εγκαταλειφθεί το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, επαναπροσλαμβάνοντας τους δημοσίους υπαλλήλους και εγκαταλείποντας τις ιδιωτικοποιήσεις».

Αφού παραθέτει τις δυσκολίες που παρουσιάζει κάθε μία από τις επιλογές, το δημοσίευμα καταλήγει: «Στο τέλος, είναι πιθανό η Ελλάδα να πιέσει την Ευρώπη να πάρει μερικές πολύ δύσκολες αποφάσεις. Με λίγη τύχη το αποτέλεσμα να είναι θετικό: ο Αλέξης Τσίπρας να εγκαταλείψει τον τρελό σοσιαλισμό και να πραγματοποιήσει κάποιες αναγκαίες μεταρρυθμίσεις ως αντάλλαγμα για μια ελάφρυνση του χρέους. Όσο όμως η Μέρκελ συνεχίζει να ανθίσταται στην ανάγκη ανάπτυξης και μείωσης της λιτότητας, το κοινό νόμισμα της Ευρώπης δεν έχει πολλές πιθανότητες επιβίωσης. Και ο μεγαλύτερος χαμένος αν συμβεί αυτό είναι η ίδια η Γερμανία».