Αυστηρό μήνυμα ΗΠΑ προς Τουρκία: Λύστε τις διαφωνίες σας με διπλωματία

Αυστηρό μήνυμα ΗΠΑ προς Τουρκία: Λύστε τις διαφωνίες σας με διπλωματία
epa06150179 (FILE) - A file picture dated 29 July 2013 shows an exterior view on the Harry S. Truman building, the headquarters of the US State Department, in Washington, DC, USA (reissued 18 August 2017). According to reports from 18 August 2017, technicians of the US Department of State arte working to fix a world-wide outage of its unclassified email system. EPA/MIKE THEILER *** Local Caption *** 53295521 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Με διπλωματικό τρόπο να επιλύονται οι όποιες διαφωνίες μεταξύ νατοϊκών συμμάχων, είναι το μήνυμα ΗΠΑ προς Τουρκία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προτρέπουν οι όποιες διαφωνίες μεταξύ των νατοϊκών συμμάχων να επιλύονται με διπλωματικό τρόπο υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, σχετικά με τις απειλές που εξαπέλυσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών εναντίον της Ελλάδας.

Κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης των διπλωματικών συντακτών, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε ότι «η Ελλάδα είναι σημαντικός σύμμαχος, η Τουρκία είναι σημαντικός σύμμαχος. Συνεχίζουμε να δουλεύουμε με όλα τα μέρη για την αποκλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή όσον αφορά την Τουρκία, όσον αφορά την Συρία και όσον αφορά άλλες εντάσεις στην περιοχή».

Παράλληλα, ο Νεντ Πράις δεν παρέλειψε να εκπέμψει για ακόμα μια φορά το μήνυμα ότι Τουρκία πρέπει να απέχει από οποιαδήποτε στρατιωτική δράση στη Συρία. Όπως ανέφερε «η θέση μας σε αυτό δεν έχει αλλάξει. Συνεχίζουμε να ξεκαθαρίζουμε δημόσια και κατ’ ιδίαν ότι αντιτιθέμεθα σθεναρά σε μια στρατιωτική δράση, συμπεριλαμβανομένης μιας πιθανής χερσαίας εισβολής η οποία θα αποσταθεροποιούσε περαιτέρω τις ζωές των κοινοτήτων στην Συρία και θα έθετε σε σοβαρό κίνδυνο την πρόοδο που επιτεύχθηκε με κόπο εκ μέρους του παγκόσμιου συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) τα τελευταία χρόνια. Πιστεύουμε ότι όλα τα μέρη πρέπει να αποκλιμακώσουν (την κατάσταση) άμεσα. Δεν θέλουμε να δούμε κλιμάκωση κατά μήκος των συνόρων ή μέσα στη Συρία ή μέσα στην Βορειοανατολική Συρία. Όχι μόνο θα θέσει σε κίνδυνο την πρόοδο που επιτεύχθηκε με κόπο από τον συνασπισμό κατά του Ισλαμικού Κράτους, αλλά θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο και το δικό μας προσωπικό – αμερικανικό προσωπικό».

Στον απόηχο της δημοσίευσης του τελικού κειμένου για τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ (NDAA), o Νεντ Πράις ρωτήθηκε από τον ανταποκριτή του τουρκικού δικτύου TRT για τις τελευταίες εκτιμήσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχετικά με το επίπεδο στο οποίο βρίσκεται η διαδικασία της πώλησης των F-16. Ο εκπρόσωπος απάντησε ότι «η Τουρκία είναι σημαντικός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, είναι σημαντικός σύμμαχος για την ασφάλεια. Θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι οι αμυντικές μας δυνατότητες είναι ενσωματωμένες και ότι η Τουρκία έχει ότι χρειάζεται να αντιμετωπίσει την τρομερή απειλή που υφίσταται. Κανένας σύμμαχος στο ΝΑΤΟ δεν έχει αντιμετωπίσει περισσότερες τρομοκρατικές επιθέσεις στο έδαφός του από τους Τούρκους συμμάχους μας. Οπότε η συνεργασία μας στον τομέα της ασφάλειας είναι μεγίστης σημασίας για εμάς. Αυτό ήταν ένα θέμα που συζήτησαν οι δύο πρόεδροι όταν συναντήθηκαν το καλοκαίρι στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Μαδρίτη. Έχει επίσης συζητηθεί και σε χαμηλότερο επίπεδο. Είναι μια συζήτηση που είχαμε με το Κογκρέσο και φυσικά έχουμε έναν συνεχιζόμενο διάλογο με το Κογκρέσο για αυτό το θέμα αλλά δεν έχω κάτι νεότερο να πω δημοσίως».

Ακολούθως, ο Νεντ Πράις ρωτήθηκε για την αντίδραση του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος υποστήριξε με ανάρτηση του στο Twitter ότι «σε αντίθεση με ορισμένους ισχυρισμούς, το NDAA δεν συνιστά νίκη για την Τουρκία. Είναι απλώς ένα από τα πολλά εργαλεία που έχουμε στη διάθεση μας στη Γερουσία για να αντιμετωπίσουμε τις πωλήσεις όπλων. Θα το ξαναπώ. Ως πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων, δεν θα εγκρίνω τα F-16 για την Τουρκία έως ότου ο Ερντογάν σταματήσει τις επιθετικές του ενέργειες στην περιοχή». Απαντώντας στην συγκεκριμένη ερώτηση, ο Νεντ Πράις επανέλαβε την αρχική του τοποθέτηση, λέγοντας ότι οι συζητήσεις που έχει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επικεντρώνονται στη διασφάλιση των δυνατοτήτων που χρειάζεται να έχει η Τουρκία προκειμένου να είναι σε θέση να εκπληρώσει τον ρόλο της ως σύμμαχος στο ΝΑΤΟ.